dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

5xP: Päť príbehov pozoruhodných prešovských persón

Päť príbehov zaujímavých ľudí nielen z Prešova, ktoré som napísal pre Korzár. Každý z nich je iný, no niečím svojský a výnimočný. Takže prajem príjemné čítanie.

Tento text som zaradil do sekcie Politika. Preto, že prvý z príbehov je vlastne o regionálnom politikovi. No nejde o politiku. No táto sekcia má málo článkov, tak som to dal do nej.

Aktérom tohto prvého príbehu je Peter Krajňák ml. , ktorý sa po radikálnych začiatkoch etabloval v miestnej politike a bol plný prekvapení.

Prešovský poslanec sa oženil s tanečníčkou z rómskej osady

Mladý solivarský poslanec Peter Krajňák má za sebou nevšedný príbeh. Išiel za hlasom svojho srdca a zobral si za ženu dievča z rómskej osady. Rusínsky politik, ktorého prioritou sú národnostné menšiny, nemá problém pretaviť svoje politické postoje do súkromného života.

PREŠOV. K menšinám má blízko. Nezarábal však na projektoch, ale išiel učiť do osady.
Opustil teplé miesto na úrade splnomocnenca vlády, pretože sa nestotožnil s jeho smerovaním.
Napriek nesúhlasu okolia si vzal dievča z osady. Stal sa prvým a dosiaľ jediným poslancom v Prešove i kraji za Most-Híd (platí to aj pre SMK, odkiaľ Bugár a spol. vzišli). Z nekompromisného aktivistu sa stal politikom konsenzu.
V regionálnych voľbách sa cítil ako víťaz, lebo sa mu narodil syn, získal však aj dôveru voličov. Tým všetkým si prešiel 32-ročný Peter Krajňák z prešovského Solivaru.
Za láskou šiel napriek protestom okolia
„Chodili sme spolu rok. Lozil som za ňou do Košíc, “ hovorí s úsmevom o 30-ročnej Lucii, za slobodna Hangurbadžovej, z rómskej osady Krížová Ves pri Kežmarku.
„Láske nerozkážete. Moja Lucka je bývalá herečka a tanečníčka v divadle Romathan. Spoznali sme sa vo Svinej, kde som ju videl na jednom vystúpení. Kontaktoval som ju, slovo dalo slovo a dnes je z toho manželstvo.“
Najbližšie okolie na to nereagovalo s jasotom. Jeho mama očakávala, že si vezme istú mladú prešovskú lekárku. Mladí si však presadili svoje a dnes sa starí rodičia tešia z vnuka Petra.
Svoju manželku považuje P. Krajňák za húževnatého človeka...

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7081448/presovsky-poslanec-sa-ozenil-s-tanecnickou-z-romskej-osady.html

-

Druhý príbeh ma zaujal veľmi. Je o Stropkovčanovi, ktorý profesionálne (i v takpovediac neoficiálnych zápasoch) boxoval a...

Stropkovčan zarábal na synove operácie v boxerskom profiringu

Aby zarobil peniaze na synovu operáciu, vrátil sa do profiringu. Boxoval s Kličkovcami, dnes vychováva mladých šampiónov. Je dlhoročným mestským policajtom v Stropkove, kde o ňom ani nevedeli, že boxuje, až kým neprišla správa o zavraždenom mafiánovi na Malorke, s ktorým mal v ten deň zápas. Reč je o Petrovi Šimkovi, čerstvo ocenenom Stropkovčanovi.

STROPKOV. Box je jeho celoživotná vášeň. Mestský policajt Peter Šimko má na svojom konte deväťsto zápasov, z toho takmer dvesto profesionálnych.
Raz už boxerské rukavice zavesil na klinec, ale synov zdravotný stav ho prinútil vrátiť sa do profiringu.
Vlani skončil s boxom druhý raz. Má 48 rokov, ale stále má ponuky na zápasy.
Venuje sa mládeži, prednedávnom získali jeho zverenci všetky tri medaily na slovenskom šampionáte.
Za svoj prínos pre región získal Peter Šimko ocenenie na podujatí My sme Stropkov.
Šimko: Box je férový
Laická verejnosť vníma box ako bitku. Podľa Šimka však ide o férový šport.
„V ringu vám nepomôže nikto. Musí si pomôcť človek sám. Keď boxer maká, trénuje, tak mu to ide, a keď nie, je to slabšie, “ vylučuje dlhoročný boxer, že by išlo o zákerný šport.
V ringu sa mu darilo. Boxoval aj s bratmi Kličkovcami. Tých však nezdolal.
„S obomi som prehral na body. S jedným som odboxoval šesť kôl, s druhým osem, “ hovorí bývalý majster Československa i Slovenska, dlhoročný reprezentant.

Celý článok: http://bardejov.korzar.sme.sk/c/7295368/stropkovcan-zarabal-na-synove-operacie-v-boxerskom-profiringu.html

-

Protagonista tretieho príbehu je z Veľkého Šariša. A z jeho pivovaru (z ktorého fotku som zvolil ako ilustračnú k článku...)

Muž zo šarišskej pivnej etikety začínal v pivovare ako brigádnik

Pivári poznajú meno Jána Čerkalu z Veľkého Šariša z podpisu na etiketách zlatého moku. Vo veľkošarišskom pivovare pritom začínal ako brigádnik. Bol robotníkom v sladovni a dotiahol to až na riaditeľa.

VEĽKÝ ŠARIŠ. Rodák z Veľkého Šariša pri Prešove Ján Čerkala je spätý s miestnym pivovarom. Zažil z ním horšie i lepšie časy, pracuje v ňom vyše 30 rokov.
Príbeh Jána Čerkalu je pozoruhodný. Od najnižších pozícií sa postupne prepracoval na tie najvyššie. Pred 33 rokmi začínal ako robotník.
„Keď som sa nedostal na vysokú školu, tak som po skončení gymnázia nastúpil na letnú brigádu. Ostal som dodnes, “ vraví „duša“ veľkošarišského pivovaru.
Pôvodne sa chcel zamestnať len dočasne, no po letnej brigáde už v podniku ostal.
Z obsluhy sladovne na sládka
„Začal som robiť v sladovni, ako obsluha sušenia sladu. Po štyroch rokoch som sa posunul na pozíciu majstra a o pár rokov neskôr na vedúceho sladovne. Potom na vedúceho stáčovne, vedúceho výroby, “ ráta svoje pracovné pozície dnešný technický riaditeľ a vrchný sládek (slovenčina nepozná jednoslovný ekvivalent tohto pojmu) pivovaru.
A ako sladovnícky majster je jeho podpis aj na všetkých etiketách fľaškových pív danej značky.
Skúseností má J. Čerkala na rozdávanie. Mohol by učiť. Paradoxne, kým dnes sa väčšina jeho kolegov z vedenia neobíde bez vysokej školy (kvasná technológia sa študuje na chemicko-technologickej fakulte v Bratislave), on sám skončil školu až po rokoch praxe.

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7263625/muz-zo-sarisskej-pivnej-etikety-zacinal-v-pivovare-ako-brigadnik.html

-

Prešovčana Martina Hudáka som najprv poznal ako skvelého speváka, víťaza Liverpoolu. Okrem toho je však špičkovým, celosvetovo uznávaným barmanom i baristom (to sú tí, čo robia kávu) a navyše vyrába vlastné pivo.

Obľúbeným nápojom vychýreného prešovského barmana je čistá voda

Prešovčan Martin Hudák má len 23 rokov, ale stihol toho naozaj dosť. Získal domáce i zahraničné ocenenia ako barman i barista (špecialista na kávu), vyrába vlastné pivo, degustuje whisky, vzdeláva seba i hostí, a to kedysi vyhral známu spevácku súťaž. Najnovšie sa chystá na majstrovstvá sveta do Austrálie a na Kubu.

PREŠOV. K barmanstvu pričuchol ako stredoškolák na hotelovej akadémii. Začalo to tradičným prešovským Eurocupom, potom prišli na rad ďalšie súťaže doma i vo svete.
„Chcel som v tom pokračovať, lebo súťaž vám dá veľa. Naučí pokore, vytrvalosti, odhalí nedostatky, “ vraví mladý barman, ktorý sa za štyri roky vypracoval medzi slovenskú špičku.
Vyrába vlastný pivný nápoj
Pred tromi rokmi sa stal objavom roka a toho roku získal nomináciu na barmana roka. Taktiež nomináciu na objav roka získalo jeho vlastné pivo, ktoré začal s kamarátmi v malom sám vyrábať.
„Podľa legislatívy to nemožno považovať za pivo, ale za kvasený nízkoalkoholický nápoj, keďže neobsahuje slad. Nápad vyšiel spoza baru. Ako barman som postrádal kvalitné produkty, ktoré by mne chutili, povedal som si, prečo to neskúsiť. Spojil som sa s ďalšími šikovnými barmanmi a vytvorili sme zázvorovú Ginger Maniu, “ vysvetľuje...

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7132085/oblubenym-napojom-vychyreneho-presovskeho-barmana-je-cista-voda.html

-

A na záver milý príbeh z vranovského okresu. Náhodou som sa dostal k človeku, ktorý chová unikátny (z môjho pohľadu) druh holubov, ael má záľubu aj v bonsajoch a nerastoch.

Chovateľ: Východoslovenský kotrmeliak je unikátny holub
Za mladi Milan Pastor z Bystrého vo Vranovskom okrese holubárčil, teraz sa k svojmu koníčku vrátil. Chová akrobatické holuby - východoslovenské kotrmeliaky, ktoré dokážu vo vzduchu rôzne kúsky. Má tiež bonsaje, medzi nimi i ocenené a kamene sui seki.

BYSTRÉ. Ešte na základnej škole choval Milan Pastor z Bystrého holuby. Potom sa presťahoval do bytovky, nemal na ne čas, ani priestor.
V rodičovskom dome si však pred tromi rokmi znovu zriadil holubník. Zvažoval, aké plemeno bude chovať a rozhodol sa pre akrobatické holuby.
Freestyle vo vzduchu
„Východoslovenský kotrmeliak bol vyšľachtený na území východného Slovenska, v Košiciach a Prešove. Je to poddruh orientálneho kotrmeliaka, ktorý má pôvod v Turecku. Rozdiel je taký, že východoslovenský má nôžky obrastené pierkami, “ hovorí holubár.
Opisuje svojich operencov: „Tieto holuby sú akrobatické. Volajú sa kotrmeliaky, ale robia doslova freestyle vo vzduchu, kotrmelce. Dokážu sa krútiť okolo krídla, okolo vlastnej osi, na niektoré akrobacie pozerá človek s otvorenými ústami. Klasické kotrmeliaky ako sú birgminhanské rollery, tie sa iba krútia. Východoslovenské sú unikátne, dokážu rôzne akrobacie.“

Celý článok: http://vranov.korzar.sme.sk/c/7309956/chovatel-vychodoslovensky-kotrmeliak-je-unikatny-holub.html

 
11.10.2014 | Pridal: Michal Frank | Politika | čítané: 7019 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS