dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

SSN: Súťaž stredoškolských časopisov

Ďalšou aktivitou Regionálnej organizácie SSN v Prešove je súťaž stredoškolských časopisov. Ujala sa až nečakane dobre...

Z iniciatívy člena výboru Jána Jacošova vznikla súťaž stredoškolských časopisov, ktorú syndikát pripravil spolu s PSK. Dopadla nad očakávanie, o čom som písal aj do Korzára: http://presov.korzar.sme.sk/c/7026086/skolske-casopisy-nevymreli-ani-v-tlacenej-podobe.html

Túto reportáž, ktorá vyšla pod názvom Školské časopisy nevymreli, ani v tlačenej podobe, si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch, je z nich jasné o čo ide. Info o akcii priniesli aj ďalšie médiá, napríklad Prešovský večerník, či TASR:

PRVÁ CENA PUTUJE DO BARDEJOVA

Stredoškolské časopisy súťažili v celokrajskej súťaži, ktorej vyhodnotenie sa konalo včera v Prešove. Organizátorov prekvapil počet prihlásených škôl i kvalita študentských časopisov. Hlavná cena putuje do Bardejova.

Na pôde Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove sa včera uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie súťaže stredoškolských časopisov, spojené so seminárom o tvorbe žurnalistických materiálov.

Premiérový ročník súťaže vyhlásila Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove a Prešovský samosprávny kraj (PSK). „Počet prihlásených časopisov potvrdil, že je záujem o takúto aktivitu, preto v nej budeme pokračovať aj na budúci rok, “ povedala predsedníčka poroty Veronika Fitzeková, hovorkyňa PSK. Ako doplnila, porota vytkla tvorcom časopisov niektoré veci, ktorým sa treba v budúcnosti vyvarovať, ale zároveň ocenila kreativitu jednotlivých časopisov. „Podstatné je, aby študentov tvorba týchto časopisov bavila. Potom budú baviť aj čitateľov, “ dodala.

V porote bola aj kancelárka prešovského syndikátu Kvetoslava Mudriková, vysokoškoláčka a novinárka Miroslava Baranová, grafička Lucia Rákošová a člen výboru RO SSN v Prešove Ján Jacoš, ktorý bol iniciátorom súťaže. Priznal, že očakával účasť možno desiatich časopisov. Preto ho 18 prihlásených škôl z celého kraja milo prekvapilo, takisto aj úroveň jednotlivých výtvorov. „Oplatilo sa urobiť súťaž, aj záverečné stretnutie a vyhodnotenie. Žiaci i učitelia ocenili, že si mohli vymeniť skúsenosti, pozreli si časopisy iných škôl, bolo to inšpirujúce. Diskusia priniesla viacero otázok, napríklad niektoré školy sa prikláňajú k názoru, či nerobiť školské časopisy len elektronickou formou, “ konštatoval Jacoš.

Pred vyhlásením výsledkov spestrila slávnosť speváčka Petra Magdová. Na tvorivej dielni vystúpil aj Ladislav Matisko, dlhoročný učiteľ slovenčiny, ktorý viedol časopis Lúč na prešovskom „hornom“ gymnáziu. Potešilo ho, že mladí študenti držia zástavy tvorby školských časopisov stále nad vodou a podotkol, že práve na nich získavali pred rokmi ostrohy ľudia ako Milka Zimková, Fero Fenič či Beatrice Szabóová.

Porota vyhodnotila za najlepší školský časopis v Prešovskom kraji Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove. Druhé miesto získali Gymploviny, časopis študentov Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. O bronz sa podelili tri časopisy: Fondendoskop (Stredná zdravotnícka škola Poprad), Speculum (Evanjelická spojená škola Prešov) a Gymsurfer (Gymnázium Vranov nad Topľou).

Okrem toho udelila porota cenu za nápaditú grafiku, získal ju Elán zo Strednej odbornej školy v Lipanoch. Cenu za literárnu prílohu dostal Elback, časopis Súkromnej strednej odbornej školy ELBA Prešov a ako top článok bol vyhodnotený príspevok Michala Adama v časopise Speculum Z ďalekého kraja Kataru.

Ďalšie tohoročné aktivity: http://www.frenky.sk/clanok/867/aktivity_ro_ssn_v_presove_a_jej_clenov_za_polrok_2013.html

 
17.12.2013 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 4860 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS