dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Domino po tridsiatich rokoch

New wave letela v Prešove v 80. rokoch. Jedným z kľúčových interpretov bola kapela Domino. Páni a dáma si zaspomínali na staré časy a svoje piesne z tej doby vydali v novom šate na albume.

Domino dnes
Domino dnes
Myšlienka na oprášenie starých skladieb kedysi populárnej novovlnnej kapely skrsla v hlave bubeníka Vlada Šipoša. Založil si na to aj vlastné vydavateľstvo-

CD pokrstili organizátor prešovského hudobného života Marián „Džeky“ Jacko a skupina Chiki liki tu-a, ako nástupca „generácie new wave“, pokrstili nové CD skupiny Domino na hudobnom happeningu v prešovskom Wave. Tam vznikol aj nasledujúci rozhovor pre Korzár – tu je link na celý článok:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6822139/domino-sa-dockalo-albumu-az-ked-prislo-o-ofiny.html

„Najviac nás štve, že už nemáme ofiny. Zvlášť ja, “ pousmial sa Vlado Šipoš, ktorý stmelil partiu nápadom na vydanie piesní Domina v novom šate. „Za tie roky som už aj na niektoré z nich zabudol. Nahrávali sme priebežne, každý zvlášť, posielali sme si to. Cédečko je výborne zmixované, takže s finálnym produktom som spokojní. Pre nás, a pre ľudí, ktorí to v tej dobe prežívali s nami, má veľký význam, “ povedal saxofonista Ján Višňovský.

Doplnil, že autorsky sa na väčšine skladieb podieľali Miloš Spišák a Daniel Hurtuk, neskôr sa k nim pridaj aj on sám, no ich konečná verzia však vznikala spoločne v skúšobni. „Mali sme v tom čase výhodu, že sme skúšali u Miloša v pivnici rodinného domu. Rodina nás tolerovala, okrem deda, ale prakticky sme mohli skúšať, kedy sme chceli, “ zaspomínal si Ján Višňovský na staré časy.

V Prešove bolo Domino legendou, ktorá vypredávala sály. No v celorepublikovom meradle sa nepresadilo (i keď sa trebárs mihlo v televízii). „Boli sme známi ešte tak v Košiciach či Sabinove. Niektoré piesne sme mali zaznamenané, nahrávali sme na kotučák, ale vydať vtedy platňu bolo pre nás nedosiahnuteľné, “ uviedol gitarista Daniel Hurtuk. Album teda vyšiel o tri dekády neskôr, čím Domino spravilo prešovský rekord.

„Keď to prvý raz počul môj šestnásťročný syn, tak sa zhrozil, “ pridala sa speváčka Jana Gecíková (za sloboda Petrušová). „Nahrávali sme to od roku 2010. S odstupom času je človek stále viac nespokojný, ale to by bol nekonečný príbeh. Nahrávanie bolo príjemné, ale mala som aj obavy. Vyše pätnásť rokov sa venujem zborovému spevu a bála som sa, či sa mi príliš nezmenil hlas a výraz. No povedala som si, že hádam to neskazím, “ opísala nahrávanie speváčka, ktorú do Domina „povolal“ Miloš Spišák, s ktorým hrala v podobne ladenej školskej skupine Tic Tac. Ich súpútnikmi bol v 80. rokoch aj Záhoráck Band či Kanagom, ktorého líder Slavo Gibarti (dnes Hrdza) tiež prišiel zagratulovať ku krstu.

Domino sa dalo dokopy prirodzene, zo spolužiakov, ktorí bývali blízko. Stali sa súčasťou generácie new wave, teda novej vlny, bola v tom období in. To bolo ešte v období tesne pred érou „depeche vs. metal“. Niektorí ľudia si ich mýlili. „My sme to brali ako new wave. No raz som pred Novou Dúbravou dostal nakladačku, že ty sk...ný pankáč. V tom čase tu boli ľudia, čo sa tvárili, že sú pankáči, ale my sme to neboli, “ hlesol Ján Višňovský.

A tu je avízo na „krst“, v ktorom manažér a textár Rado Mešša podrobne opisuje históriu Domina:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6816699/legendarne-domino-sa-vracia-po-tridsiatich-rokoch.html

 
3.7.2013 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 6951 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS