Kotlík open 2013
Rôzne druhy guľášov a ďalších „eintopf“ dobrôt rozvoniavali už zďaleka na akcii Kotlík open 2013. Tu je (foto)reportáž.
Viac ako dve desiatky tímov súťažili vo varení rôznych jedál z kotlíkov. O víťazstvá však nešlo. Výťažok z predaja navarených pokrmov putoval na charitatívne účely.
Tretí raz sa v areáli letného kúpaliska na prešovskom Sídlisku III uskutočnila akcia Kotlík open. Rôzne druhy guľášov a ďalších „eintopf“ dobrôt rozvoniavali už zďaleka. Návštevníci si po zakúpení misky mohli vybrať porciu z ktoréhokoľvek kotlíka.
Jednotlivé tímy sa však pretekali v originalite. „Varíme ukrajinský boršč, ktorý máme otestovaný, chuťovo zladený. Sú v ňom štyri druhy mäsa - hovädzie, bravčové, srnčia divina a údené rebrá, “ uviedol Marel Masaryk z tímu Kotlikári z officu.
Špeciálny guláš vojenského vyslúžilca pripravili bývalí vojaci. Predseda prešovského klubu Zväzu vojakov SR Marián Palai prezradil, že do kotlíka dali nevšedné ingrediencie: „Špeciálne koreniny, ktoré si sami miešame, dubáky, prísady ako polcentimetrové výrastky z jedle...“ Podľa jeho slov sa počas služby v Čechách zoznámili so zásadou každého dobrého guľášu: koľko mäsa, toľko cibule.
Z iného súdka, či skôr kotlíka, bola nevšedná zeleninová polievka podľa piatich elementov. „Ingrediencie sa pridávajú postupne tak, aby sa navzájom podporovali, “ vysvetlila Monika Kašová. Päť elementov tvorí zem, drevo, kov, oheň a voda.
Hlavnú cenu získala klasika. Rodinný guľáš družstva Chutná trojka (Renáta a Soňa Tokárové, Iveta Malinovská). „Tajomstvom úspechu bolo, že sme ho neprekorenili, “ podotkla R. Tokárová. Ocenených jedál však bolo viac.
Vedno s kulinárskou súťažou sa konal aj turnaj v plážovom volejbale. „Máme ťažkú skupinu, sú v nej aj ligoví volejbalisti, ale chceme postúpiť. Podstatné však je si zašportovať, “ povedal Prešovčan Peter Dugas z tímu Lepejo. Podujatie lemoval program s modernými gymnastkami, či speváčkami Zdenkou Juhošovou a Michaellou. Organizátori mali dôvod na úsmev. „Máme posun leta a v tomto akcii sa konajú viaceré ďalšie akcie, preto sme radi, že máme bohatú účasť, “ zhrnul ich pocity Patrik Tomič.
Plná verzia reportáže:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6838110/vona-z-kotlikov-sa-tiahla-presovskym-kupaliskom.html
Minulý rok:
http://www.frenky.sk/clanok/788/fotoreportaz-kotlik_open_2012.html
Prvý ročník:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6040813/z-kotlika-nemusi-rozvoniavat-len-gulas.html
http://www.frenky.sk/clanok/741/krstna_mama_martinka.html