Bačovská fujara
Tu je ďalší recept, ktorý nie je môj, ale mám ho vďaka študentovi prešovskej mediálky Martinovi Sobekovi, ktorý ho vymyslel, pripravil, napísal a nafotil. Zverejňujem ho s jeho súhlasom.
Ak sa neviete rozhodnúť, či si na obed pripraviť obaľované kuracie prsia, alebo vyprážaný syr, [B][][B]môžete si tieto pokrmy skombinovať. Netradičným názvom som sa nechal inšpirovať v jedálni Prešovskej univerzity, kde som jedlo ochutnal prvýkrát.
Dĺžka prípravy:
60 minút
Potrebujeme:
Kuracie prsia, syr na vyprážanie, zemiaky, syr feta, čerstvú uhorku, múku, vajcia, strúhanku, korenie na americké zemiaky, tymián, soľ, olivový olej, drevené paličky.
Postup:
Zemiaky (ideálne čo najmenšie) pokrájame na štvrtinky a v miske zmiešame s olivovým olejom a korením na americké zemiaky. Následne ich rozložíme na pekáč a dáme piecť na asi 30 minút pri 180°.
Kuracie prsia nakrájame na kocky, na ochutenie použijeme soľ a tymián, ktorý mäsu dodá jemný horkastý nádych. Na kocky nakrájame aj syr, je vhodné použiť druh syra na vyprážanie, aby sa na oleji neroztiekol. Kúsky kuracích pŕs a syra potom striedavo napichneme na tenké drevené paličky (optimálny pomer je päťkrát mäso – štyrikrát syr, záleží však na veľkosti). Paličky obalíme v trojobale (múka, vajcia, strúhanka) a zo všetkých strán vypražíme na olivovom oleji.
Na záver si pripravíme prílohu. Na malé kúsky pokrájame čerstvú uhorku a syr feta, zmiešame ich dohromady a servírujeme s hlavným pokrmom. Pred konzumáciou je vhodné paličky z trojobalu vytiahnuť, aby pri jedení nezavadzali.
Dobrú chuť!