dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Aktivity RO SSN v Prešove a jej členov 2012

Rok 2012 bol pre Regionálnu organizáciu Slovenského syndikátu v Prešove (RO SSN) a jej členov mimoriadne pestrý. Tu je prehľad základných aktivít.

Už na prvom, januárovom zasadnutí Výboru RO SSN v Prešove došlo k závažnej zmene. Postu predsedu i člena výboru sa vzdal dlhoročný predseda Jozef Jurčišin z dôvodu pracovných povinností v Poľsku. Vo výbore ho nahradila Jana Jurčišinová (Veľkošarišan) a na poste predsedu Michal Frank (Korzár). Výbor zhodnotil tradičnú predvianočnú kapustnicu, spojenú so sprievodnými akciami, ktorá lámala rekordy (vyše 100 účastníkov, vyše 70 cien v tombole...) a odštartoval nový rok.

Tlačové besedy: Napriek ťažkej situácii v tejto oblasti usporiadala RO SSN za približne 60 tlačoviek.

Člen výboru RO SSN Ján Jacoš vydal publikáciu Osobnosti prešovského športu II.

Naši členovia sa zúčastnili novinárskych súťaží. Prémiu Výročnej ceny Literárneho fondu získal Michal Frank, Novinársku cenu dostal karikaturista Fedor Vico, ktorý sa predstavil na výstave No Comment a ďalších, na 17. novinárskej súťaži novinárov vsl. Regiónu bodovali Milan Grejták, Michal Frank, Vladimír Mezencev.

Vo februári sa konali novinárske kolky vo Veľkom Šariši. Vyhralo Rádio Šport (Benko, Zagiba, Jakubovič, Kriššák, Vlček) pred tímami Mix press, Prešovský večerník a Lemur. Zo žien uspela Marta Sibalová pred Janou Kopernickou a Kvetoslavou Mudrikovou. Muži: 1. Milan Jusko, 2. Viktor Zamborský, 3. Peter Benko.

Napriek určitým problémom bol syndikát súčasťou medzinárodnej karikaturistickej súťaže na tému pivo Zlatý súdok 2012. Jedným z ocenení bola aj Cena Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Prešove, ktorú si odniesol Miroslav Barvirčák zo Slovenska. V porote bol aj zástupca RO SSN Ivan Kriššák.

RO SSN sa stal spoluvydavateľom (s OZ Deťom pre život) výpravnej trojknihy Zdenky Homolovej a jej žiakov Z kapsy žiaka a cédečka Prešovníček. Vydanie knihy („krst“ bol 3. 4.) bolo široko medializované. Zdenka Homolová získala aj titul Naj učiteľ. Rozprávky z Prešovníčka odzneli v Rádiu Prešov.

V apríli sa uskutočnila aj výstava PRESSOV PAPARAZZI II, a to na dvoch miestach (Victoria, Koral klub). Okrem kolekcie Podvodný svet jubilujúceho (55) profesionálneho fotoreportéra Viktora Zamborského prispeli na výstavu svojimi fotografiami aj ďalší autori: Peter Zakuťanský, Miroslav Vacula, Janka Štefková, Milan Országh, Peter Novotný, Kveta Mudríková, Ján Miroľa, Ján Leško, Jana Krajkovičová, Ľuboš Kašický, Ján Jacoš, Jakub Halčák, Milan Grejták, Petra Gajdošová, Michal Frank, Ján Fenčák a Ladislav Cuper, na sprievodnej výstave PRESSOV PAPARAZZI II – retro sa predstavilo ďalších päť mien (Veronika Čorňáková, Peter Krajňák ml. , Silvia Lysinová, Andrea Stupáková a Mária Žarnayová). Podujatie bolo široko medializované. Podporila ho spoločnosť VINCI Park Slovakia. Výstava mala aj svoju súťažnú časť, ktorá bude vyhodnotená počas odborného seminára v II: polroku 2012.

Fotoreportér Viktor Zamborský dostal Cenu primátora mesta Prešov.

Intenzívne rokovania s kolegami zo Zakarpatia vyvrcholili návštevou Ukrajiny. Delegáciu SSN viedol predseda Peter Kubínyi a nechýbala v nej ani podpredsedníčka a šéfka košickej RO Katarína Čižmáriková. Dohodnuté boli viaceré ďalšie aktivity, ktorých časť sa už uskutočnila a informácie z návštevy sa objavili vo viacerých médiách oboch krajín.

Členovia RO SSN sa zúčastnili u košických kolegov na seminári Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu.

RO SSN sa podieľala na Dni Zeme. Konala sa brigáda v Kopytovskej doline spojená s návštevou jaskyne Zlá diera.

V júni sa v Prešove uskutočnilo charitatívne podujatie Kotlík open, na ktorom postavili družstvo partnerskí novinári z Užhorodu a Mukačeva, ktorí prišli na pozvanie RO SSN v Prešove. Získali aj špeciálnu cenu a priniesli o tom viacero reportáží.

Ukrajinských novinárov inšpirovala výstava PRESSOV PAPARAZZI II, preto zorganizovali v Mediálnom centre v Užhorode obdobnú výstavu Objektív bez hraníc, na ktorej uviedli svoje fotografie aj Michal Frank a Peter Zakuťanský z Prešova.

V Múzeu a galérii vo Veľkom Šariši sa konala výstava 20 rokov PRES(S) ŠARIŠ pri príležitosti 20. výročia mesačníka Veľkošarišan. Hlavnou organizátorkou bola členka výboru RO SSN Jana Jurčišinová a na výstave sa predstavili viacerí členovia SSN. Podporila ju spoločnosť Fecupral.

V máji si prišli na svoje novinárski priaznivci športu. Aj vďaka členovi výboru RO SSN v Prešove Ivanovi Kriššákovi sa uskutočnili dve priateľské merania síl vo futbale medzi novinármi a funkcionármi prešovského Tatrana.

Umeleckým kováčom na čele s Michalom Kačmárom sme vďaka našim ukrajinským priateľom novinárom sprostredkovali účasť na remeselnícko-folklórnom festivale v Lysyčeve. Uskutočnil sa v lete.

Jubilant Ladislav Cuper, prešovský fotograf a člen SSN, reprezentatívnu publikáciu Karpaty. Zachytáva v nej fotografie zo štyroch krajín Karpát (SR, Ukrajina, Rumunsko, Poľsko). Do života ju uviedol na svojej výstave fotografií v prešovskej Galérii Átrium.

Štart Školského roka sprevádzalo uvedenie knihy Kamaráti z ríše fauna, ktorej autorom je Ján Rodák, zakladajúci vedúci redaktor mesačníka Veľkošarišan a člen Slovenského syndikátu novinárov a spoluautormi deti zo Základnej školy a Základnej umeleckej školy vo Veľkom Šariši.

Výstavu PRESSOV PAPARAZZI II sprevádzala súťaž jej návštevníkov, ktorí mali možnosť vyhodnotiť najkrajšiu fotografiu. Zvíťazila Kvetoslava Mudriková pred Milanom Országhom a Ladislavom Cuperom.

Konal sa odborný kurz, témou bolo fotografovanie a hosťami Ladislav Cuper a Viktor Zamborský.

Aktívny bol Fedor Vico, ktorý vystavoval v Krajskom múzeu v Prešove, spolu so zosnulou legendou Vladimírom Jiránkom, ale aj v Poľsku či ČR. Stal sa tiež predsedom Rusínskej obrody na Slovensku v Prešove. V Prahe si F. Vico prevzal dve ocenenia. Okrem Novinárskej ceny získal aj výročnú cenu Českej únie karikaturistov – Rád bielej opice

V Poľsku bola otvorená česká a slovenská reštaurácia, na ktorej filozofii sa podieľal Jozef Jurčišin.

Situácia ukrajinských médií na Slovensku po roku 1945 bola hlavnou témou medzinárodnej konferencie, ktorú organizoval Zväz Rusínov-Ukrajincov SR na čele s Pavlom Bogdanom.

Uskutočnilo sa tradičné stretnutie s jubilantmi.

Členka SSN Eva Potočňá vydala knihu (spolu s J. Cmorejom) Kúpele odviate časom.

Začalo sa vysielanie internetového rádia Rusyn fm - http://www.radio.rusyny.org/, na ktorom sa podieľal člen SSN Peter Medviď.

Predstavitelia RO SSN vydali viaceré verejné stanoviská ku kauzám, ktoré sa udiali v mediálnej oblasti (Z. Piussi vs. štát, E. Karasová vs. primátor Levoče, či nominácie na cenu SSN Mercurius veridicus ex Slovakia).

Vyše sto novinárov, členov i nečlenov Slovenského syndikátu novinárov, sa stretlo na najväčšej žurnalistickej udalosti v Prešovskom kraji - Novinárskej kapustnici 2012. Bohatá bola tombola, v ktorej čakalo na účastníkov sto zaujímavých cien a aj pre tých, čo nič nevyhrali, boli od sponzorov pripravené ceny útechy. Nechýbal ani kultúrny program, o ktorý sa postarala talentovaná speváčka Petra Magdová.

Poslednou akciou v roku (ak nerátame Silvestrovský beh, ktorý organizoval za Oblastný bežecký spolok Prešov člen výboru RO SSN J. Jacoš) bol v predposledný deň v roku biliardový turnaj najmenších HAM (Horses Amateur Master) 2012. Zorganizoval ho Biliardový klub Horses Prešov a RO SSN, víťazstvo si odniesol Kristián Mrva. Viac na http://www.biliardpresov.sk

Aktivity RO SSN v Prešove boli publikované v mnohých médiách každého druhu (televízia, rozhlas, tlač, internet, agentúry). Pozitívne mediálne výstupy uverejnili napr. : TASR, SITA, RTVS, Markíza, TV Prešov, TV Tisa, TV Zemplín, Forum, Korzár, Prešovský večerník, Slovenský rozhľad, Nový čas, Veľkošarišan, Kultúrno-spoločenský mesačník Prešov magazín, mediacentr.info, pis.sk, epresov.com, dnes24, presov24, sme.sk, ssn.sk, press.ori.sk, slovakguide.sk, noviny.sk, topky.sk, skolskyportal.sk, webnoviny.sk, zoznam.sk, spravyzpresova.sk, presov.sk, Rádio Prešov, Rádio Šport, Evropa centr, Sribna zemľa, Fest, Korzo, Žurnalist Zakarpatia...

Spracoval: Michal Frank
predseda RO SSN v Prešove

Polročná bilancia: http://www.ssn.sk/aktivity-ro-ssn-v-presove-a-jej-clenov/

Na fotografiách sú zachytené niektoré z uvedených akcií. Viac informácií nájdete napr. na stránkach:
http://www.ssn.sk
http://www.press.ori.sk/index.php?page=novinari
http://www.mediacentr.info/sk/

P. S. :
Rok 2013 tiež odštartoval úspešne. Okrem iného sa už uskutočnili niektoré akcie (Novinárske kolky) a chystajú sa ďalšie (súťaž stredoškolských časopisov, Novinárska strela, tenisový turnaj, odborný kurz, Novinárska míľa...)

 
16.4.2013 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 6188 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS