dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Milan Gaľa: Ostali po ňom aforizmy

Jeden z mála slovenských politikov, ktorí boli a zostali normálni, bol Milan Gaľa. Presne v deň jeho nedožitého jubilea, šesťdesiatych narodenín vyšiel v Korzári môj článok o Gaľavečeri, na ktorom predstavili jeho tretiu knihu aforizmov. Vyšla až po jeho smrti.

Tu je reportáž z tejto akcie. A nižšie nájdete aj linky o predchádzajúcich dvoch knihách M. Gaľu i nekrológ.

Tretiu knihu zosnulého aforistu a politika Milana Gaľu slávnostne uviedli do života na galavečeri nazvanom štýlovo Gaľavečer v historickej sále Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

„Veľké gesto sa nedá urobiť gestikuláciou, “ znie jeden z aforizmov Milana Gaľu, ktorý bol akýmsi mottom celého večera. Ten sa neniesol sa v patetickom duchu, ale prevládal humor, ktorý bol M. Gaľovi vlastný a oceňovali aj jeho politickí rivali.

Na zubára, ktorý sedel v parlamentoch v Lipanoch, Prešove, Bratislave, Prahe i v Bruseli a Štrasburgu, si na divadelných doskách zaspomínali jeho priatelia a kolegovia. Jedným z nich bol politický súpútnik Jozef Polačko, ktorý sťaby spevák každoročne otváral s fujaristom Gaľom fašiangy piesňou Zbohom buď (odznela aj na záver, keď sa fujary chopil Gaľov syn). Ďalej glosovali zážitky s M. Gaľom moderátor Dano Dammer, módna návrhárka Lýdia Eckhardt, ktorá potvrdila, že Gaľa bol vždy elegán, politik Ivan Šimko a ilustrátor jeho kníh Peter Sedlák.

Samohlášky mal nachystané

Vydanie tretej knihy Samohlášky zabezpečila jeho dcéra Marcela Rudy. „Mal pripravenú do tlače. Aforizmy vybraté a zoradené. Takže moja úloha už nebola veľká, “ povedala nám M. Ruby, pre ktorú je náhla smrť jej otca stále citlivou témou: „Som sama veľmi prekvapená, ako sa dajú skĺbiť také silné emócie. Smútok za tým, že už tu nie je, s humorom a nadľahčením. Určite by sa mu to páčilo. Mala som rozporuplné emócie, ale zároveň pozitívny pocit z celého večera.“

Ako prezradila, jej otec nezvykol byť mrzutý: „Poznali sme ho, aj keď nemal svoje dni, ale on bol taký veselý a vtipný aj doma.“

Vokál bol sprvoti jeho pacientom

V hľadisku nemohol chýbať primátor Lipian Eduard Vokál (SDKÚ-DS). „Na začiatku som ho spoznal ako môjho prvého zubného lekára, keď som bol ešte žiak. Potom sme boli rodinní priatelia. Spolu sme prežívali aj také chvíle, keď sa trápil s chorobou svojho syna. Neustále sme sa navštevovali, keď sme mali rodinné slávnosti. Skončilo to väčšinou tak, že sme si sadli na zem a počúvali staré platne, “ povedal o M. Gaľovi, ktorý bol jeho prvým viceprimátorom po roku 1990. „Boli sme ako dvojičky, v tých prvých zložitých rokoch, keď ešte nikto nevedel, čo má robiť a neboli jasné pravidlá. Politika nás tiež zbližovala. Bol ako môj starší brat, chýba mi, “ povedal E. Vokál.

Nič si nevyčítali

„My sme sa spriatelili v tom predchádzajúcom období tak, že to, že som ja neostal v SDKÚ a Milan ostal, nehralo žiadnu rolu. Keď som prišiel na východ, zastavil som sa uňho a opačne, “ prezradil Gaľov priateľ Ivan Šimko. Nič si nevyčítali v čase politického rozchodu? „Nie. Myslím, že sme obaja rozumeli stanovisku toho druhého.“

Gaľavečer zorganizovala skupina priateľov M. Gaľu. Prvou osobou, ktorá s týmto nápadom prišla, bola Katarína Benetinová. „Jeho dcéra zverejnila na sociálnej sieti, že kniha vyšla. Milan bol klasik, mal rád osobné stretnutia, tak hovorím, že to nemôže ostať len v elektronickej forme, ale žiada si to niečo osobné. Takéto uvedenie do života sme robili aj s predchádzajúcimi dvoma knihami aforizmov, tak som prišla s týmto nápadom medzi priateľov a oni hneď súhlasili, “ opísala vznik myšlienky Gaľavečera.

Tri knihy aforizmov Milana Gaľu:

Jednička:
http://spisskanovaves.korzar.sme.sk/c/4518102/vtipny-poslanec-vydal-svoje-aforizmy.html

Dvojka:
http://spisskanovaves.korzar.sme.sk/c/4438830/milan-gala-vydal-dalsiu-knihu-aforizmov.html

Trojka:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6673902/milan-gala-sa-vydania-svojej-tretej-knihy-nedozil.html

Nekrológ:
http://sabinov.korzar.sme.sk/c/6402586/odisiel-dzentlmen-slovenskej-politiky-milan-gala.html

 
10.4.2013 | Pridal: Michal Frank | Politika | čítané: 7651 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS