dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Pegascon 2013 - comeback po rokoch

Po dvanástich rokoch sa v Prešove obnovila tradícia Pegasconu. Kedysi tradičného stretnutia priaznivcov sci-fi a fantasy.

Pozrite si fotky, článok je tu:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6715994/juraja-cervenaka-pisanie-fantasy-literatury-uzivi.html

Plus rozhovor s organizátorkou Alenou Geregovou:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6725925/alenu-zlakal-k-fantasy-harry-potter.html

A spisovateľom Jurajom Červenákom:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6715994/juraja-cervenaka-pisanie-fantasy-literatury-uzivi.html

Tu je reportáž:
Dvanásťročný pôst majú za sebou prešovskí priaznivci sci-fi a fantasy. Toľko trvalo, kým sa obnovil ich tradičný zraz Pegascon. Znovuzrodené podujatie malo úspech. Jedným z hostí bol aj spisovateľ Juraj Červenák.

Historický šerm, prednášky, projekcie filmov a seriálov či hranie doskových a kartových hier. Aj takto to vyzeralo v sobotu na Pegascone, ktorý sa konal v štýlovom prostredí čajovne Abarat a dorazili naň desiatky priaznivcov sci-fi, fantasy či hororu. Názov Pegascon je zložený zo slov Pegas (kôň, symbol Prešova) a con (convention, stretnutie).

„Ľudia, ktorí con pred rokmi organizovali so mnou, sa rozišli mimo Slovenska. A zrazu je s kým, “ povedal nám Juraj „Durin“ Kundrík, ktorého práve porazila v hre Draco študentka masmediálky Mária Hegedüšová. Obnovený ročník podujatia ho potešil: „Vtedy to bolo viac-menej stretnutie ľudí, ktorí sa poznajú. Teraz mi to pripadá viac profesionálne...“ Z programu ho zaujala prednáša Zuzany Tkáčovej o nanotechnológiách.

Najviac sa tešil na divadelnú hru Tata, ja chcem draka, ktorá tiež bola spojivkom medzi starým a novým Pegasconom. „Je to asi najväčší úlet, čo tu je. Napísaná bola pre Pegascon pred dvanástimi rokmi pre prstové divadlo, teda pre bábky na prstoch. Alex Schneider sa podujal, že to s nami nacvičí.“

Sovu bezdomovkyňu si v tejto hre zahrala hlavná organizátorka Pegasconu Alena Geregová. „Keď sa konal naposledy, mala som nejakých 14 rokov a nemala o tom ani potuchy, “ uviedla Geregová, ktorá spojila svoje sily so starou partiou a tradíciu obnovila. Pokračovať v nej chce aj o rok.

Pegascon sa niesol v klasickom duchu, čo vyhovovalo aj spisovateľovi Jurajovi Červenákovi. „Je malý, komorný, má atmosféru starých conov, keď sa stretli fanúšikovia, “ vytešoval sa a vysvetlil, že dnešné zrazy už sú megalomanské, „multimediálne, zamerané na celkom iné cieľové skupiny. Na hráčov počítačových hier, fanúšikov manga a anime... My, starí žánroví fanúšikovia, sme na okraji.“

Návštevníci si atmosféru prešovského conu pochvaľovali. Zo Stropkova prišiel Lukáš Kaščák, ktoré ho sme zastihli pri kartovej hre Hobbiti: „Pretekáme sa v žraniciach, pitkách, ohňostrojoch a hráme sa na hobbitov. Vyhráva ten, kto získa z najviac bodov.“
Bavil sa i Mário Džurman. „Som tu s kamošmi, je to pohode, užívame si život, “ povedal tento Prešovčan, ktorého doplnil Ivan Pacela: „Je tu príjemná atmosféra, priatelia, známi. Najviac ma zaujal historický šerm.“ Ako dodal, sci-fi a fantasy sleduje už desať rokov, ale nie fanaticky. „Skôr tak univerzálne, z každého rožka troška, “ dodal.

Účastníci Pegasconu mohli zhliadnuť kultový seriál BBC Dr. Who, oslavujúci 50. výročie, súťažiť v hre Bang! , absolvovať výcvik historického šermu, či vypočuť si prednášky na rôzne témy. Trebárs aj o práve a spravodlivosti v sci-fi a fantasy.

 
13.3.2013 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 6271 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS