dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

CHVM: Underpunk

Myslel som si, že Chór vážskych muzikantov (CHVM) ma už ničím neprekvapí. A predsa...

Vážski muzikanti oslávili 30. výročie vzniku dôstojne. Vydali aj výpravné 3CD/2DVD a hlavne publikáciu Od boľševika k nezávislosti, kde všetky svoje zážitky spísali.

Teda, všetky... Všetky zjavne nie. Tento rok vyšla publikácia príznačne nazvaná Underpunk, ktorá má objasniť niektoré neobjasnené veci. To, že sú CHVM jednou z prvých a jediných kapiel alternatívy, undergroundu (terminológia je nepresná, keďže slovenská socialistická realita sa líšila od českej, o svete nehovoriac) či punku, to už napísali mnohí. Preto je názov publikácie výstižný – áno, CHVM jednoznačne je legenda underpunku.

To je známy fakt. Ale ako to bolo reálne, ako prebiehali koncerty v PRIMAF-e, ako vznikali skladby a texty a podobne, toto už dopovedali samotní vážski muzikanti.

Kniha má nádherný dizajn vinylovej platne, kvalitnú tlač, skvelú punkovú grafiku a najmä super obsah. Čo ma najviac prekvapilo, bola informácia, že s CHVM začínala Gudrun z Ľahkej múzy. Pre mňa to bola správa ako hrom.

No a keďže CHVM netrochári, samozrejmosťou sú priložené hneď dve cédečká s prvými dvoma legendárnymi demami (Sny v pŕhľave, Dedina spieva). Hity z týchto „platí“ sa hrávajú dodnes.

Chór je činný aj v rádiovej oblasti, pre internetové rádio vytvára skvelú reláciu Trenčianske bublanie. http://chvm.sk/fukkavica-records/radio-2/

Odporúčam najmä časť č. 17, ktorá pojednáva o záhadnom, charizmatickom, prorockom a kultovom textárovi a básnikovi menom Ján Kulla.

http://www.chvm.sk

 
8.12.2012 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 7192 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS