Kubánska zeleninová polievka s údeným mäsom
Ďalší z receptov kubánskych špecialít. Tentoraz je to Caldosa de chichi i Madeline - Kubánska zeleninová polievka s údeným mäsom.
Caldosa de chichi i Madeline
Potrebujeme: kubánska koreňová zelenina (môžeme nahradiť slovenskou: mrkva, petržlen, zeler, cibuľa - 2 ks, cesnak - 5strúčikov, petržlenová vňať - medzi prsty), údené bravčové koleno 3 ks; hovädzie mäso, kubánske zemiaky (dajú sa kúpiť aj na slovensku napríklad v košickom M.) 3 ks, kubánske (španielske) koreniny, olivový olej
Postup: Zeleninu na jemno postrúhame a do hrnca na polievku nalejeme 2 kvapky olivového oleja a dáme smažiť na drobno posekanú cibuľku. Keď je cibuľka zlatistej farby, pridáme postrúhanú zeleninu a necháme dusiť kým zelenina nie je mäkká. Medzi tým si uvaríme v ďalšom hrnci vo vode s štipkou soli údené kolená. Keď sú kolená uvarené do mäkka, oberieme mäso a tuk z kosti. Keď je zelenina udusená pridáme pokrájané hovädzie ktoré varíme do polo-mäkka. Pridáme pretlačený cesnak. Keď je hovädzie uvarené do polo-mäkka pridáme bravčové údene mäso z očistených kolien a všetko varíme zhruba 90 minút. Pred koncom pridáme 3 pokrájané kubánske zemiaky a varíme cca 20 min.
Poznámka: Kubánci do polievky pridávajú aj kubánske banány. Znie to neuveriteľne, ale chutí to úžasne.