Pečená kačica
Keď je človek hladný, aj pečená kačka je dobrá. Tak to hovorí starý fór. Kačicu som chcel robiť už skôr, ale dopracoval som sa k nej až nedávno. Radil som sa s dvoma Petrami, odborníkmi - kulinármi a výsledok je ok. Kačka sa dá robiť narýchlo (vraj aj za dve hodiny), pomaličky (až 12 hodín), táto je skôr stredná...
Pečená kačka
Potrebujeme: Kačku, soľ, rascu
To je absolútny základ. Žiadne vymýšľané iné korenie netreba, bolo by to zbytočné. Večer kačku umyjeme, urobíme do nej zárezy (ako pri kolene, tak polcentimetrové) poriadne nasolíme (aj presolíme), nech pustí šťavu a nakmínujeme.
Na druhý deň ráno sa pustíme do práce. Najprv z nej očistíme soľ (tú čo nevsiakla, nech nie je presolená), vložíme na vymastený pekáč a dáme do rúry nzahriatej len na 130 stupňov (sú aj iné postupy, ale tento je taký). Ja som do nej vložil ešte jablko, ale len pre vôňu.
Neustále ju treba kontrolovať a podlievať vodou (a odoberať masť). "Okolo kačky treba tancovať, " znela jedna dobrá rada.
Takto pečieme a "tancujeme" 4 - 5 hodín, kým mäso nebude odpadávať. Na záver ešte zvýšime výkon pece, aby sa spravila chrumkavá kožička a potom sa do nej môžeme pustiť.
Najlepšia je samozrejme s lokšami a červenou kapustou.