Knedlo-vepřo-špeno
Recent jednoduchý a chutný. Máme radi špenát, i krkovičku, tak sme trochu jemne doma zaexperimentovali a vzniklo knedlo-vepřo-špeno.
Potrebujeme: Údenú krkovičku (cca 1 kg, podľa počtu osôb), 2 cibule, tvrdý
syr plátkový, olej, špenát (mrazený špenátový pretlak), smotanu na varenie
(cca 3 PL), 1 knedľu, cesnak (4 strúčiky), soľ, čierne korenie, vegetu,
muškátový oriešok, čubricu (nemusí byť).
Postup: Uvarenú krkovičku vyberieme a nakrájame na plátky (z vývaru možno
spraviť polievku). Na olej dáme plátky z 1 a pol cibule, položíme na ne
nakrájanú krkovičku a dáme zapiecť do rozohriatej rúry na cca 30 min.
(priebežne môžeme podlievať vodou, resp. vývarom). Medzitým si pripravíme
špenát, a to tak, že pol cibule nakrájame na drobno a necháme popražiť na
oleji. Pridáme mrazený špenátový pretlak. Keď sa roztopí, dáme do hrnca aj
rozpučený cesnak, soľ, vegetu, čierne korenie a muškátový oriešok. Pre
lepšiu vôňu môžeme doplniť aj čubricu. Napokon zahustíme zmes smotanou.
Podávame s knedľou (polejeme ju vývarom z rúry), pričom na konci položíme
na každý kus krkovičky plátok tvrdého syra (už priamo na tanieri, kým je
mäso teplé).