Studenina
Huspenina, studenina, kočenina... Rôzne názvy, rovnaké jedlo, ktoré vždy poteší. Uspel som s ňou dokonca u manželku, ktorá ináč inú studeninu ako od jej otca nezje. Tú zjedla a povedala, že je rovnako dobrá...
Potrebujeme:
Huspeninový balíček (bravčové nohy, koleno, koža), 2-3 bobkové listy, celé čierne korenie, vegeta (ja som štipku dal, ale ona tam vlastne ani nemusí byť...), soľ
Postup:
Do veľkého hrnca dáme ingrediencie z huspeninového balíčka. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme bobkový list a korenie a privedieme do varu. Potom trpezlivo varíme aj tri, štyri hodinky, ale tak, aby polievka nevrela, len jemne bublala. Vyberieme mäso a oberieme ho od kostí. Mäso poukladáme do misiek a do každej dáme aj prúžok kože. Vývar zatiaľ scedíme cez sitko a necháme ešte raz zovrieť. Tak ho nalievame do misiek, v ktorých je mäso a necháme vychladnúť. On potom stuhne, dáme do chladničky a podávame studené, s cibuľou.
Tip:
Toho mäsa na paprčkách či kolene zas tak veľa nie je. A vývar, aj po odparení (čím viac sa odparí, tým je potom lepší) sa možno zvýši. Tak sa dá spraviť jedna „špeciálna“ miska čisto z nakrájaných koží. Mäso to nie je, ale chutí to tiež dobre.