dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jazz Prešov 2011

Kto iný by mal ukončiť dvadsiaty ročník festivalu Jazz Prešov než tunajší rodák a najznámejší slovenský džezmen Peter Lipa. Tak sa aj stalo. Na dosky PKO sa vrátil aj prešovský rodák mladšej generácie Matej Benko a domáce AMC Trio si tentoraz pozvalo hosťa svetového mena. Jubilená dvadsiatka prešovských „džezákov“ sa niesla v znamení hudobnej pestrosti. Hneď počas prvého festivalového večera roztancovala inak sediace publikum kubánska speváčka Mili Morena so svojim eM-Bandom.

Kvalitný džez v rôznych formách dotiahli organizátori na okrúhle výročie festivalu Jazz Prešov. Program odštartoval svižne, moderným džezom Rakúšanov Raphael Wressing's Organic Trio. Líder tohto komba predvádzal rýchlymi prstami divy na štýlovom hammonde. „Obľúbil som si tu na Slovensku slivovicu, “ vyznal sa mladý rakúsky muzikant.

Priaznivci tradičného džezu si prišli na svoje po príchode formácie Štefan „Pišta“ Bartuš & JazzBrothers, posilnenej o amerického saxofonistu Andyho Middletona. „On je taký skromný, že keby aj s ňou bol rodina, tak by to nerozmazával, “ povedal „Pišta“ Bartuš na margo zhodného mena A. Middletona s novou britskou princeznou a doplnil: „Zoznámil som sa s ním asi pred rokolm a pol v Piešťanoch. Zadžemovali sme si spolu po koncerte a bolo to super, swingovalo to, tak som ho oslovil do mojej kapely.“

Bartuš nie je na scéne nováčikom, v Prešove bol viackrát: „V tejto krásnej sále sa vždy dobre hrá. Má to svoju atmosféru a myslím, že moja muzika presne zapadá do týchto priestorov. Aj dnes sa hralo výborne, super publikum.“ S vlastnou kapelou tu mal premiéru. Nedávno s ňou dokončil dvojtýždenné turné, z ktorého vyjde DVD i CD a zrejme aj dokumentárny film. Podľa Bartuša ľudia na džez chodia: „Môžem povedať, že na každom koncerte na turné bolo takmer plno. Asi je to zázrak, ale stalo sa... Oplatí sa to robiť, lebo odozva publika nás posúva ďalej.“

Vrcholom prvého večera bolo vystúpenie šestnásťčlenného kubánsko-poľského ansámblu eM-Band na čele s čokoládovou speváčkou menom Mili Morena. Do historickej sály PKO - Čierny orol vniesli kubánsky vánok a hneď pri prvej skladbe postavili na nohy obecenstvo. Priestor pred pódiom sa v okamihu zaplnil tanečníkmi, čo je vec na „džezákoch“ vskutku nevídaná. Žiadny akademický jazz, ale naopak, šou a zábava. Jednoznačný vrchol akcie, hoci jednotlivé vystúpenia sa porovnávať nedajú, keďže každý z interpretov hral niečo úplne iné.

Hoci Lipa by dnes pokojne mohol fungovať ako legenda a žiť z organizovania akcií a tantiémov, sympatické na ňom je, že stále ide ďalej. Obklopil sa mladými hudobníkmi na čele so svojím synom a osvedčeným saxofonistom Michalom Žáčkom a znova predviedol „svojmu“ publiku okúzľujúcu šou. Vynútený prídavok v podobe Štyroch koní vraných patril k vrcholu celého dvadsiateho ročníka prešovských „džezákov“. Peter Lipa bol aj pri začiatkoch festivlu Jazz Prešov a patril k jeho pravidelným hosťom. „Je to priam neuveriteľné, ale na tomto pódiu som prvý raz stál ešte v roku 1959. Ešte nie ako spevák, ale ako ochotnícky herec, “ povedal Lipa na margo sály PKO Čierny orol, v ktorej sa celá akcia odohrávala.

Na týchto doskách je doma aj trojica Adamkovič, Maričák, Cvanciger. K nim sa postupne pridávali rôzni hostia, ale tentoraz to bola skutočne klasa. Meno Randy Brecker má v džezovom svete cveng, tento trubkár je viacnásobným držiteľom Grammy a spolupracoval s megastars typu Stevie Wonder či Yoko Ono. S Prešovčanmi si zahral ich skladby najmä z aktuálneho albumu Waiting For A Wolf, nechýbalo ani klasické záverečné číslo Bros And Sister z prvého albumu AMC Tria. Hoci ide o ostrieľaných džezmenov, ktorí už čo to preskákali, predsa len sa im pred spoločným koncertom s Breckerom triasli kolená. Ustáli to však bez ťažkostí a výsledkom bol parádny koncert.

Prešovský duch festivalu podporilo aj pražské zoskupenie Matej Benko Quintet. Jeho líder i kontrabasista Rasťo Uhrík pochádzajú z metropoly Šariša. Nabitá sála klasický jazz v ich podaní ocenila búrlivými ováciami. Klavirista Matej Benko priznal, že na začiatku mal malú dušičku: „Priznávam pokorne, že druh tejto trémy nie je bežný. Lebo keď človek príde po rokoch do rodného mesta, to sa odrazí aj pri pocite pred hraním.“ Deň po koncerte mal v pláne prejsť si s bratom staré miesta v Prešove. V stovežatej pôsobí Benko už dvanásť rokov, založil si rodinu, má tri deti a okrem hrania džezu vyučuje hudbu a hráva všeličo iné.

Mojich top 5 za všetky ročníky:
1. Mike Stern
2. James Harries
3. Dan Bárta (vzor 2002)
4. Laco Déczi
5. Rudy Linka, Nicol McCloud s Groovin´ Heads, Cotton Club Singers

Linky:

Jazz Prešov 2010: www.frenky.sk/clanok/552/jazz_presov_2010_-_fotoreportaz.html

Jazz Prešov 2009: www.frenky.sk/clanok/700/jazz_presov_2009.html

Jazz Prešov 2008: www.frenky.sk/clanok/509/jazz_presov_2008.html

Jazz Prešov 2007: www.frenky.sk/?c=12&id=466

Rozhovor z Jazz Prešov 2005: www.frenky.sk/?c=12&id=435

Rozhovor z Jazz Prešov 2004: www.frenky.sk/?c=12&id=302

Jazz Prešov 2003: www.frenky.sk/?c=12&id=250

Jazz Prešov 2002: www.frenky.sk/?c=12&id=206

Jazz Prešov 2001: www.frenky.sk/?c=12&id=205

Peter Lipa: www.frenky.sk/?c=12&id=87

Dodo Šošoka www.frenky.sk/?c=12&id=208

Józef Skrzek www.frenky.sk/?c=12&id=207

Dan Bárta www.frenky.sk/?c=12&id=209

Rudy Linka: www.frenky.sk/?c=12&id=438

Peter Lipa (2): www.frenky.sk/?c=12&id=437

Leszek Cichoński: www.frenky.sk/?c=12&id=436

Roman Pokorný: www.frenky.sk/?c=12&id=88

James Harries: www.frenky.sk/?c=12&id=89

Jiří Stivín: www.frenky.sk/?c=12&id=373

Pragasón: www.frenky.sk/?c=12&id=374

Mike Stern: www.frenky.sk/clanok/467/mike_stern-mam_rad_dychovku_i_rockenroll.html

Web: http://www.jazzpresov.sk

O histórii: http://pis.sk/clanok/9099/fhe-jazz_presov.html

Články v Korzári: Pred: http://korzar.sme.sk/c/6103667/jazz-presov-napise-uz-svoju-dvadsiatu-kapitolu.html

Prvý deň: http://korzar.sme.sk/c/6106490/dzezaky-v-presove-ozili-kubanskymi-rytmami.html

Druhý deň: http://korzar.sme.sk/c/6109820/jazz-presov-2011-jubileum-uzavrel-lipa.html

 
2.11.2011 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 6902 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS