Soba
Jeden z receptov od zosnulého majstra - kuchára Petra Uličného. Túto japonskú polievku varili (viď foto) v Prešove priamo japonské kuchárky na čele so šéfkuchárkou Keiko Haneda, ktorá prezradila, že "slovenská kuchyňa je podobná japonskej".
Tempura Soba (Osoba) - Japonská polievka
Potrebujeme: široké rezance, silný vývar, sójovú omáčku, kuracie mäso, vajíčko na tvrdo, bambusový výhonok (nie je nutný), pór, zelený petržlen, huby (Judášovo ucho), vyprážanú krevetu, alebo rybu.
Postup: Pripravíme silný vývar z uvedených ingrediencií, podobne ako pri varení kuracej polievky. Vyprážaná kreveta (ryba) sa vkladá priamo do hotovej polievky, môžeme ju posypať nadrobno nakrájaným pórom.
Perličky od P. Uličného: „Jedlá majú skôr polievkového rázu. Napríklad sú priamo v nich vyprážané ryby. Najprv sa zjedia s paličkami tie, potom sa klasicky vypije polievka.“ Japonská kuchyňa má viacero chodov. Niekedy až desať.