Nakladaný ovčí syr
O originálny recept na nakladaný ovčí syr sa so mnou podelila šéfka farmy Palomino v Závadke, „na začiatku sveta“.
Dvoj-, trojdňový ovčí syr (čerstvý, stečený, než začne zrieť) nakrájame na tehličky a zalejeme soľným roztokom. Vymieňame ho, až kým nie je roztok číry.
Potom urobíme „čaj“ – podľa toho, akú príchuť má mať syr (napr. provensálske korenie zalejeme horúcou vodou, necháme vychladnúť; požiť možno cesnak, zaliate sušené čili apod.),
Syr nakrájaný na tehličky sa vloží do štvorlitrových fliaš, zaleje čajom, už osoleným a 2-3 dni v nich stojí.
Potom sa vyberie a osušené tehličky sa naložia do fliaš, ozdobia korením a zalejú 100-percentným olivovým olejom.
Takto môže zrieť aj pol roka. Avšak toľko nevydrží... Optimálna doba trvanlivosti je však 30 dní.
Ochutnal som, geniálne...
Reportáž zo salaša, kde som získal túto originálnu receptúru: http://korzar.sme.sk/c/5842115/velkonocna-sprava-zo-salasa-ovci-syr-bude.html