Polievka zo smržov
Minulý rok sa mi na zadarilo párkrát vyjsť na huby, aj na jar. Hneď po návrate som huby spracoval, a navaril aj takúto dobrú polievku.
Potrebujeme: Smrčky (nožičky, menšie hlavičky), hladkú múku, soľ, vegetu, čierne korenie, červenú papriku, petržlenovú vňať, cestoviny („papcun“)
Postup: Narezané smrčky dáme do vriacej vody, zmiernime oheň a necháme pomaly variť. Pridáme vegetu, soľ, čierne korenie, prípadne aj trochu hubového korenia. Výborná je petržlenová vňať.
Keď sú huby mäkké, zahustíme zápražkou z oleja, múky a červenej papriky. Do hotovej polievky zavaríme „papcun“ teda strúhaničku (môžeme použiť cestovinový polotovar, alebo ho urobiť z hrubej múky a vajca).
Bonus:
Na spodnej fotografii sú očistené smrčky odfotené kolegom Martinom Belejom (ide o jeho úlovok z našej spoločnej hubačky. Vyzerajú tak skvelo, že som túto fotku tu skrátka musel dať...)