Smrčky na smotane
Prvé jarné huby - smrčky sú vynikajúce a konečne sú dôvodom na zmyslupnú vychádzku do lesa. Ich sezóna vrcholí v apríli. Smrčky (smrže, smarže, smaržle...) sú najlepšie, ak sa okamžite spracujú a konzumujú. Z jednej jarnej hubačky sa dá pripraviť polievka i druhé jedlo (to je v nasledujúcom recepte), pričom oba pokrmy sú nielen jednoduché a lacné, ale vhodné aj na pôstne obdobie.
Potrebujeme: Smrčky, cibuľu, mlieko (sladkú smotanu), hladkú múku, soľ, vegetu, čierne korenie, červenú papriku, petržlenovú vňať, cestoviny (kolienka)
Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené a nakrájané smrčky, podlejeme a necháme podusiť. Pridáme mlieko s rozhabarkovanou hladkou múkou, necháme prevrieť, dolejeme trochu smotany, osolíme a okoreníme (vegeta, čierne korenie, petržlenová vňať, červená paprika). Kto chce pikantnejšie, môže využiť ... podľa chuti. Podávame s kolienkami.
Bonusový recept:
Plnené smrčky
Veľké hlavičky smrčkou možno naplniť. Buď mäsovou plnkou, alebo praženicou s nakrájanými smržovými stopkami. Naplnené huby dáme zapiecť do rúry.