dnes je Utorok - 30. apríl 2024 - Anastázia | zajtra Sviatok práce

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Grécke papučáky

Originálny recept na originálne grécke jedlo - papoutsaki, ktorého základom je baklažán a náplňou mäso.

Grécke papučáky
Grécke papučáky
Potrebujeme: Dva veľké baklažány, 500 g mletého mäsa (najlepšie mix hovädzieho a bravčového), 300 g akéhokoľvek kvalitného strúhaného syra,
2 strúčiky cesnaku, 2 veľké paradajky, olivový olej, soľ, čierne korenie, čerstvá nakrájaná petržlenová vňať. Na bešamelovú omáčku potrebujeme 100 g čerstvého masla, 500 ml plnotučného mlieka, 2 PL hladkej múky, vajce, muškátový orech a soľ.

Postup: Nadrobno pokrájame cibuľu a osmažíme ju na olivovom oleji do zlatista. Opečieme na nej mleté mäso. Pridáme dve ošúpané a nakrájané paradajky (alebo viac menších), petržlen, soľ, korenie. Hotovú zmes odstavíme a necháme vychladnúť.

Po dĺžke prekrojíme baklažány na dve polovice. Dužinu osolíme, aby pustila vodu.

Medzitým si pripravíme bešamel (možno aj z polotovaru). Do hrnca dáme pol dávky mlieka, maslo a privedieme do varu. V druhej polke mlieka rozhabarkujeme múku a nalejeme do vriaceho mlieka - za neustáleho miešania. Osolíme, pridáme muškátový orech, vajce a po celý čas miešame, až kým bešamel nemá tú správnu konzistenciu. Sporák vypneme, miešame ho, kým trochu nevychladne.

Pripravené baklažány stisneme v ruke, aby z nich vyšla voda, osušíme a z oboch strán krátko, ale prudko opečieme na olivovom oleji. Vyberieme, necháme odkvapkať olej, poukladáme na plech (na papier na pečenie). Dužinu lyžicou vtlačíme dovnútra, aby sa nám vytvorila forma na plnenie. Naplníme ju mäsovou zmesou. Pridáme na ne bešamel a posypeme strúhaným syrom. Dáme na 30 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Podávame s bielym pečivom.

 
3.4.2011 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 6526 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS