dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Hovädzie na šampanskom

Zvýšilo sa nám šampanské a kúpil som kilové hovädzie steho. To bol základ týchto stejkov. Chutili výborne.

Hovädzie na šampanskom
Hovädzie na šampanskom
Potrebujeme: Stejky z 1 kg hovädzieho stehna, 2 dcl sektu, 2 cibule, 2 strúčky cesnaku, olej, soľ, korenie, hrsť húb (akýchkoľvek, teraz sme dali čierne), 1 kyslá smotana

Korenie: Podľa ľubovôle, ja som použil drvený cesnak, korenie štyroch farieb celé (čierne, biele, zelené, červené), hrubo mleté čierne korenie, gyros (nemal som poruke nič iné, ale toto bolo ok), 2 čili papričky, čili mleté, citrónová tráva, červená paprika, provensálske bylinky, malý bobkový list.

Prílohy: ryža, hranolky

Postup: Mäso najkrájame na asi centimeter široké rezne. Jemne nasolíme a naklepeme. Na rozpálenom oleji sprudka opečieme z oboch strán (stačí minútku, poldruha minútky z každej strany) a vyberieme. (Možno to ani nebolo nutnéa mohlo sa dať rovno dusiť, ale robil som to takto). Do výpeku dáme na kolieska nakrájané cibule a nadrobno posekaný cesnak. Poukladáne na to stejky, okoreníme (zatiaľ len celým korením a gyrosom), znížime plameň, prikryjeme a 15 minút dusíme. Potom pláty mäsa otočíme, znovu okoreníme a dusíme 15 - 20 minút.

Následne znovu mäso otočíme, podlejeme šampusom, pridáme huby, ďalšie korenie i soľ a dusíme do zmäknutia. Približne hodinu (alebo o takých 15 minút dlhšie, podľa mäkkosti mäsa, aká nám vyhovuje), s tým, že občas pláty mäsa otočíme. Na konci primiešame kyslú smotanu, drvený cesnak, červenú papriku, poriadne premiešame a necháme chvíľku prevrieť.

Podávame s prílohou podľa vlastného uváženia, tentoraz to bola ryža a hranolky.

 
27.2.2011 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 7370 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS