dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Vegánska špecialita pre punkáčov

Nedávno som organizoval jeden koncert a dvaja členovia punkovej kapely sú - ako to už býva - vegáni. No problem. Spolu s manželkou sme pripravili vegánske jedlo, o recept sa s vami podelím. Chutilo všetkým, vrátane mäsožravcov a mňa, fakt lahôdka...

Potrebujeme: 2 vrecká sójových guliek, 450 g čínskej zeleninovej zmesi (bola vo výhodnej akcii v jednom supermarkete, úplne skvelá mrazená zmes), 2 hrste húb (použil som osvedčené sušené lieviky trúbkovité, o ktorých som sa tu už zmienil, a ktoré som nazbieral sám - konzistenciu, farbu i chuť majú podobnú ako čínske huby), olivový olej (použili sme panenský), sójová omáčka (čím viac, tým lepšie), 2 bujóny (zeleninový, hubový), strúčik cesnaku, 1 cibuľu, soľ, korenie (dával som čubricu, nahrubo mleté čierne korenie, trochu vegety a červenej papriky, mexické pikantné korenie - môžete dať iné, provensálske korenie a ešte možno niečo, to už si každý namixuje podľa chuti), ryžu.

Postup: Sójové guľky zalejeme vývarom a necháme pol hodiny pôsobiť, potom ho zlejeme. Uvaríme si medzitým veľa ryže. Na olivovom oleji spražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak, pridáme zeleninovú zmes a premyté huby a dusíme. Ďalej dávame do panvice (woku) pripravené sójové guľky, osolíme, okoreníme, pridáme sójovú omáčku. Ak sa nám zdá, že je tej sójovky dosť, pokojne môžeme pridať raz také množstvo. A neskôr hoci znovu. Ja som to ochucoval, aj podlieval, aby to nebolo suché, sójovkou nešetrite. Po udusení zmesi (30, max 40 minút), keď je všetko akurátne mäkké, zmiešame s ryžou a vegánska pochúťka je na svete.

 
6.2.2011 | Autor: Michal Frank | Recepty | čítané: 7270 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS