dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

20 rokov Strechy: Marek Kaščák

Pred rokom, presne 1. 1. 2010, zomrel Marek Kaščák. Smutná správa prišla z Prahy. Skvelý a výnimočný človek, dlhoročný perfektný kamarát, spevák Strechy, milujúci manžel a otec malej Laury, skonal na zlyhanie srdca. Pomôcť mu nedokázali ani jeho kamaráti - záchranári.

Marek Kaščák
Marek Kaščák
Marek bol zvláštnou postavičkou v Streche. Kapela sa v roku 1991 rozbehla, absolvovala prvé koncerty, ale Maťo sa rozhodol, že by to chcelo speváka, aby sa mohol venovať len gitare. Ostatní ho podporili. Keďže nikto vhodný sa v okolí nevyskytoval, vylepili sa plagáty v meste.

Spĺňal všetky kritériá. Bol náš rovesník, vyznal sa, bol punkáč telom i dušou, drsňák, presne pasoval do hudby i imidžu. Akurát nevedel spievať, čo však v tomto prípade nebol hendikep. Do kapely teda okamžite zapadol a pomohol naštartovať jej prvú úspešnú éru.

So Strechou spieval dva roky. Potom už predsa len prevládol názor, že k mikrofónu by sa mal vrátiť Maťo, ktorý spievať vie. Tak sa aj stalo, došlo k rozchodu. Marek fungoval ďalej, aj na hudobnom poli. Založil si vlastnú kapelu Derrickove dedukčné schopnosti a neviem, či najviac rozchod nemrzel práve Maťa, ktorý sa v jeho projektoch naďalej objavoval. Hral v DDS, spolu založili aj úspešnú skupinu Joock N´ Priesche (na archívnej snímke). Už nielen spieval, ale sám hrával na gitare i basgitare, tvoril hudbu i texty (čo v Streche nebolo).

S Marekom bola kopa zábavy, zároveň však bol niekedy nevyspytateľný, mal svojský zmysel pre humor. Na takú narodeninovú párty s výlučne nealko nápojmi a sladkosťami (ostal na nej napokon sám) sa zabudnúť nedá. Ani na iné vylomeniny.

Neskôr sa Marek presťahoval do zahraničia. Sprvoti do Nemecka, neskôr do Prahy. S Prešovom tým však, paradoxne, o to viac zintenzívnil kontakt. Chodieval sem často, najskôr sám, potom aj s priateľkou, neskoršou manželkou Hankou a vždy to boli veselé a búrlivé zvítania. Prišiel aj na comebackový koncert Strechy v roku 2002 do Plastiku, na ktorom aj spieval. Hoci vtedy kapela uvažovala o návrate, Marek už bol „zabydlený“ v Prahe, takže o trvalom spievaní nerozmýšľal. Skôr o občasnom hosťovaní, alebo o nejakom jednorazovom comebacku DDS. Aspoň pri pive o tom bola reč...

Marek bol skrátka súčasťou klanu Strechy po celý čas, dokonca v posledných desiatich rokoch viac, než v čase, keď so Strechou spieval. Osobne sme sa naposledy stretli na Hodokvase, kde hrali Sex Pistols, potom už len na jeho poslednej ceste v motolskom krematóriu v Prahe. Všetky možné plány padli, Marek zomrel vo veku 33 rokov. Odišla s ním aj významná časť Strechy...

Marekov hudobný profil v encyklopédii: http://www.pis.sk/?c=12&id=5779

URL: http://www.projects.ori.sk/strecha/
http://bandzone.cz/strecha
http://www.facebook.com/pages/Strecha/86757014987

 
  • Marek Kaščák
    Marek Kaščák
  • Joock N´ Priesche
    Joock N´ Priesche
14.1.2011 | Autor: Michal Frank | Iné | čítané: 7832 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS