Králik s olivami a šampiňónmi
Králik má výborné mäso, hoci už pomaly mizne z tanierov. Radí sa k divine, no je to niečo medzi divinou a hydinou, prakticky sa nedá pokaziť a dá sa pripraviť na hocijaký spôsob...
Králik s olivami a šampiňónmi
Predné a zadné nohy z králika, 100 g olív, 150 g šampiňónov, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 1 bujón, voda, olej, soľ, čierne kornie, estragón, 200 ml sladkej smotany.
Z vypitvaného králika odrežeme nohy (chrbát a vnútronosti necháme na ďalšie spracovanie). Potrierieme marinádou z oleja, cesnaku, soli, čierneho korenia a estragónu a necháme 20 minút pôsobiť. Zatiaľ si môžeme pripravíť vývar z bujónovej kocky na podlievanie. Na pekáč dáme olej a na kolieska nakrájanú cibuľu, na to položíme králika a dáme piecť do rozohriatej rúry. Krátko opečieme z oboch strán, podlejeme vývarom a pridáme olivy a nakrájané šampiňóny. Pečieme hodinu a pol, čas od času mäso polejeme výpekom. Pred dokončením pridáme na dochutenie sladkú smotanu. Podávame s opečenými zemiakmi.