Stankine morské príšery
Tento recept z darov mora sa celkom vydaril. Bál som sa trochu, lebo to bol súčasť darčeku pre Stanku. Ale vyšlo to...
Potrebujeme: 400 g balenie mrazených morských potvoriek (mix), za hrsť húb (najlepšie sú tvrdšie huby - lievik trúbkovitý, je ich plný les a nikto ich nezbiera), špenát (v celku, dal som zopár "guliek" zmrazených špenátových listov), jednu šalotku (môže byť aj cibuľa), strúčik cesnaku, olej (najlepšie olivový, ja som dal repkový s kúskom masla), soľ a korenie (to je základ - dal som muškátový orech, čierne korenie, zmes nejakých exotických korení, netreba sa báť experimentovať, citrónovú trávu, čubricu, oregano, trošku korenia na ryby...), citrónovú šťavu, sójovú omáčku.
Na dresing treba jednu kyslú smotanu, do ktorej dáme kvapku oleja, citrónu, sójovky a väčšinu korenia, ktoré išlo aj do jedla a dobre premiešame. Podávame aj s bielym chlebom.
Postup: Plody mora i huby si predtým osobitne predvaríme (10 min.). Na panvici (vo woku) na oleji speníme nakrájanú šalotku a cesnak, pridáme huby, plody mora a na prudkom ohni za stáleho miešania krátko opečieme. Stlmíme oheň, prikrijeme, necháme dusiť a občas premiešame. Po chvíli pridáme soľ, korenie, citrón, sójovku, premiešame a znovu dusíme. Celkovo asi tak 15 minút.