dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

OK Band - Ornament osudu

Šéf firmy Monitor Vladimír Kočandrle mal zrejme plné zuby svojich muzikantských zverencov a rozhodol sa, že to skúsi sám. Veď kedysi to tiež skúšal. Mal svoju relatívne populárnu kapelu OK Band a poznal stránky rock and rollového života. Na chvíľu sa mu za ním zacnelo.

OK Band bola zvláštna formácia. Začala hrať v osemdesiatych rokoch zaujímavú temnú muziku, podľa vtedajších zvyklostí radenú do škatuľky "nová vlna". Po prvých singloch prišla (v dobe muzikantského temna) na rad dlhohrajúca platňa, ktorá sa stala pre priaznivcov novej vlny sklamaním. Povrávalo sa všeličo. O protekcii na vysokých miestach, manažérskych práškoch... To už je minulosť. OK Band sa vrátil. Existuje tu istá podobnosť s nedávno sa navrátivším duom Eurythmics. Kočandrle, podobne ako Dave Stewart s Annie Lennox, sa dal (muzikantsky) opäť dokopy so svojou niekdajšou speváčkou (a nielen to) Marcelou Březinovou, prizval tretieho do mariáša - Antonína Mandu a (staro)nový OK Band je na svete.

Kapela hodila na trh album Ornament osudu, súbežne s ním prišla s prepracovaným imidžom á la nová vlna, vyrátala si údajne vhodnú inštaláciu hviezd, "oslovila" gramofirmu (ktorú asi??) a skúša šťastie v súčasnej hudobnej džungli.
Ad imidž: Pri všetkej snahe vyznieva tak, akoby bol robený výlučne len na efekt. Kočandrle bol vždy lepší obchodník než muzikant a s týmto asi ráta aj pri vlastnej kapele. Jeho výroky o nevkuse Angličanov, ktorý zbožňujú plešatého Phila Collinsa len potvrdzujú teóriu, prečo on sám vystupuje v médiách i na fotografiách zásadne v kapucni a tmavých okuliaroch. Manda má imidž pomerne civilný, speváčke Marcele Březinovej to v pestrofarebných šatách sluší. Pravda, na internete (mimochodom, nie na oficiálnej stránke kapely, aj keď je tam rubrika zvaná "necenzurované fotografie") sa objavili fotky Marcely Březinovej, kde je tiež pestrofarebná, ale bez šiat...

Album Ornament osudu začína novinkou Snad za to může láska, ktorá je zároveň singlom husto omieľaným najmä v českých rádiách. Ide o príjemnú hitovku, ale o možnom novom smerovaní OK Bandu toho veľa neprezradí. Zvyšok cédečka tvoria nanovo nahrané hity zo "singlového" obdobia kapely. Nový šat, okrem nesporne kvalitného zvuku, nie je nijako novátorský. Akoby sa producenti (teda Kočandrle a pár jeho kamarátov) nevedeli rozhodnúť, či dať prednosť "starému" OK Bandu alebo novým technológiám. Výsledok ostal na polceste. Diskusia o tom, či mali byť radšej vydané remastrované pôvodné single alebo to nahrať nanovo je však trochu jalová. Skalní pôvodní fanúšikovia by určite uvítali pôvodné skladby, hudobní fajnšmekri a novovznikajúca fanúšikovská základňa by skôr privítala úplnú transformáciu starých piesní, z komerčného hľadiska to asi bude vedieť najlepšie sám Kočandrle. Poslucháči sa na albume veľkých hitov kapely - nech už budú nové nahrávky posudzované a hodnotené akokoľvek - dočkali a cédečko sa príjemne počúva. V pätnástke piesní sa nachádza legendárna Žižkovská zeď, svoje miesto si tam našiel aj ďalší hit Ano i ne, skladba Nejsi, napísaná po samovražde mamy Marcely Březinovej, milá ekologická agitka Bydlím na závětrné straně továrního komína, zaujímavá Kdo ty barvy určil, či jedna z najsilnejších vecí albumu (Dnes v noci mě náhle přepadly mé) Představy. Niekdajší príšerný hit z neskoršieho obdobia OK Bandu Ufo nad rybníkem s ešte príšernejším textom ("Jen mi řekni ufo, ufo / proč je mi bez něj tak strašně smutno...") je pre istotu označený ako bonus.

Čo dodať. OK Band zatiaľ nemožno považovať za regulárnu kapelu, keďže zatiaľ nekoncertovala. Tých príležitostí však určite bude mať habadej, zvlášť, ak ich pozve vystupovať nejaký muzikant, ktorý od toho očakáva, že práve jeho kapelu si všimne samotný veľký Vladimír. Album Ornament osud firmu Monitor nespasí ani nepoloží. Pre OK Band je to však len nakopnutie a viac stávka na istotu než krok do neznáma. Skutočne dôležitá preto bude až dvojka.

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18794 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS