Domáci chlieb
Niet nad domáci chlieb. A najmä nad klasický, upečený v rúre (nie pekárničke). Toto je tradičný recept od môjho svokra a musím priznať, že ho robím veľmi často. I keď je to trošičku piplačka...
Potrebujeme: min. ½ kg hladkej múky špeciál, 1 väčší zemiak, 1 PL octu, 1 ČL rasce, 1 ČL soli, ½ droždia, maslo (masť) na vymastenie pekáča, olej, voda
Postup: Najprv uvaríme domäkka zemiak, necháme vychladnúť, ošúpeme a potom nastrúhame. Pridáme zhruba ½ kg múky, ocot, rascu, soľ a droždie, ktoré sme si predtým rozdrvili v 3 dcl vlažnej vody. Vymetieme cesto. Dobre je vtedy, keď sa prestane lepiť. Cesto necháme 1 a 1/2 hod. vykysnúť. Potom ho vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske a zložíme (na štyrikrát preložíme, obrátime a vyformujeme do bochníčka). Necháme 20 minút stáť. Potom dáme bochník na vymastený pekáč (najlepšie do misky z jenského skla), urobíme doň prstom dierky a necháme ešte 10 minút postáť na teplom mieste. Medzitým rozohrejem rúru na 250 stupňov. Bochník pretrieme vlažnou vodou a vložíme do rúry. Pečieme 15 minút a rúru stíšime o polovicu a chlieb pečieme ďalších 45 minút. Po upečení ho potrieme vlažnou vodou a olejom.