dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Sabot - americkí česi prešli celý svet

Američania Hillary Binder a Christopher Rankin sú doma všade. So svojou skupinou Sabot precestovali celý svet. Zároveň sa pred 15 rokmi utáborili v českom Tábore, kde prevádzkujú kultúrne centrum.

PREŠOV. S duom Sabot sme sa stretli na koncerte v Prešove, ktorý sa konal v rámci série Prešovská alternatíva http://www.cassovia.sk/korzar/clanok.php3?sub=26.5.2008/17994P . Do Prešova sa „saboti“ vrátili po troch rokoch. Celkovo tu už hrali štyrikrát.

Slovensko je blízko

„Momentálne nezahŕňame Slovensko do svetového turné, lebo sme príliš blízko. No mali sme to po ceste, z Poľska do Rakúska, takže nám to prišlo vhod,“ povedala bubeníčka Hillary. Toto duo hralo na Slovensku niekoľkokrát, trebárs aj na Pohode. Okrem toho však pochodilo doslova celý svet (s výnimkou Afriky).

Svetové turné

„Minulý rok mal Sabot cestu okolo sveta za 81 dní,“ zasmiala sa Hillery pri zmienke o šnúre, ktorá mala zastávky v USA, Brazílii, Čile, Venezuele, Kostarike, na Novom Zélande, v Austrálii, Indonézii, Južnej Kórei či Japonsku. „Tento rok vrátili sme sa len do Venezuely a Kostariky. A prvýkrát sme hrali v Mexiku. Je to neuveriteľné, napriek tomu, že sme roky žili v Kalifornii, kúsok od Mexika, hrali sme tam až teraz. Zahrali sme si aj na Kube,“ doplnila.

Reakcie sú rôzne

Duo Sabot prešlo celý svet, ale svoj domov našlo v Čechách. „V Tábore sme už udomácnení. Máme kopu práce s kultúrnym centrom Cesta,“ povedal Christopher. Kapela si zvykla na rôzne reakcie ľudí na jej produkciu. Väčšinou je to vraj všade také ako na Slovensku - ľudia sedia a pozerajú. „Česi a Slováci sedia a pozerajú, v Litve či Lotyšsku strašne kričia, tancujú a skáču z pódia,“ povedal Christopher a Hillary ho doplnila: „Závisí od toho, kto organizuje koncert. Rozdiely sú veľké. Môžeme hrať všade, na jazzových, punkových i hardcorových akciách.“

Nový album

„Saboti“ dokončili svoje najnovšie CD. Further Conversations je desiaty radový album (vyšli aj 4 výberovky) od roku 1989. „Nahrali sme ho ešte v decembri, ale až pred mesiacom došli obaly,“ stroho opísala nahrávku bubeníčka. Novinka obsahuje osem skladieb hutného alternatívneho rocku.

(máj 2008)

Foto: Frenky

Starší rozhovor z roku 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=67

 
19.6.2008 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18379 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS