dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Raťafák Plachta - exkluzívny rozhovor

Tento rozhovor vznikol prvého apríla. Napriek tomu nejde o žiadny prvoaprílový žartík. Naopak je to reálny a vskutku exkluzívny rozhovor s Raťafákom Plachtom! Presnejšie s ľuďmi, ktorí túto kultovú postavičku Petra Cigána oživili. Nie je však podstatné, kto sa v Raťafákovi Plachtovi skrýva. Podstatné je, že táto niekdajšia ikona sa opäť vracia. Nielen na televíznu obrazovku, kde sa v reprízach sporadicky objavuje, ale aj naživo.

PREŠOV. Rozhovor vznikol v Prešove na akcii Zlatý súdok 2008. Na otázky Korzára naživo odpovedal znovuzrodený Raťafák Plachta.

Ako došlo k tomu, že si sa znovu objavil na verejnosti?

Bol som vo veľkom marazme, útlme, nevedel som, čo ďalej. Nikto ma neobjavil, nikto ma nemal rád, upadol som do zabudnutia. Pamätala si ma iba jedna generácia. Dôležité je, že generácia, ktorá mala rada zábavu, posolstvá, úprimnosť, spontánnosť, sa zobudila a títo ľudia ma vytiahli z toho prachu, v ktorom som bol. Ležal som nepotrebný v sklade Slovenskej televízie.

Bol si predsa hviezda...

Vyšiel som na dlhú cestu. Videl som, čo prináša bulvár, čo robia ľudia, ktorí chcú byť rýchlo hviezdami... Už som sa tiež chcel trochu nadýchnuť toho vzduchu...

Keď sa niekomu v našom veku spomenie Raťafák Plachta, každý vie, o koho ide. Je to zvučné meno. Vnímaš to tiež tak?

Áno, som pojem určitej generácie, ale práve chcem zabrániť tomuto rýchlokvaseniu. Nepotrebujem byť umelá hviezda. Som tu pre všetkých. Pod mojou plachtou môže byť ktokoľvek. Vy sa pýtate, kto je vo mne, ale ja sa pýtam, čo je vo vás. To je aj moje motto.

Naposledy si sa objavil na stránkach bulváru v súvislosti s Mariannou Ďurianovou. Čo s ňou máš?

Zareagoval som na jej kasting, ktorý robila ona, ako moderátorka jednej prestížnej televízie. Uchádzala sa totiž o to, aby mohla spievať v muzikále. Zaujalo ma to ako určitý fenomén. Sú ľudia ktorí majú potenciál a aj ja mám svoj potenciál. A interpretujem ho v inom duchu, ako moderátorka, ktorá chcela byť hereckou hviezdou.

V televízii sa začali objavovať tvoje reprízy. Čo ty na to?

Je to návrat. Cítia potrebu ľudí, aby mali nejaký symbol, ktorý púta, je s nimi.
Bohužiaľ, generácia tridsiatnikov a starších sú ľudia, ktorí stratili svoje vzory.

Nemôže ťa niekto považovať za symbol komunistického režimu?

Nie. Mňa, Raťafáka Plachtu, možno charakterizovať ako ikonu nejakého strachu - neviete, čo je vo mne, ale snažíme sa nejakým spôsobom do mňa dostať. Ľudia túžia po nejakom strachu, po odhalení nejakého tajomstva. Tiež som sa snažil a snažím dávať odpovede na životné pravdy... A pre mnohých tiež symbolizujem určitý návrat k ich detstvu.

A čo tak reálny návrat na obrazovky v nových epizódach?

Možno v inej forme. Môžeme o tom vyhlásiť referendum. No má dnes šancu niekto taký, ako Raťafák Plachta? Respektíve, máme potrebu mať vlastného Cimrmana?

A nechceš kandidovať za prezidenta?

Určite nie. Pretože som filantrop, ľudomil a tiež bohém, ktorý si chce užívať.

Čo je pre teba dôležité?

Byť slobodný, úprimný a byť sám sebou.

Zdá sa mi, že na komickú postavičku dosť filozofuješ. Prečo?

Som stredoveký šašo. To bol zabávač, ale zároveň sa ho veľkí páni báli, lebo hovoril pravdu. Filozofujem preto, lebo som dospel. Bol som zakrytý v temnote, v tej hroznej Slovenskej televízii, kde ma nemali radi a kde ma doslova zabudli.

-

ZAUJÍMAVOSŤ

Ako tvrdí Raťafák Plachta v rozhovore i vo svojom embléme, nie je podstatné, kto je v ňom. Faktom je, že dotyčný je (dotyční sú) na tom finančne dobre. Honorár Raťafáka Plachtu ide na charitu. „Ak osloví niekto originálneho Raťafáka Plachtu, ktorý je vyrobený autorom Petrom Cigánom, tak keď táto figúrka účinkuje, všetky finančné prostriedky dáva na charitatívne účely. Tie budú zúžitkované v prospech detí, “ potvrdzuje nám originálny Raťafák Plachta. Je večným dieťaťom, hoci už má po tridsiatke. A Raťafák Plachta dodáva ešte ďalšiu zaujímavosť: „Toto je prvý rozhovor, čo som v živote robil - teda je to veľmi exkluzívny rozhovor.“

(apríl 08)

Foto: Frenky

Reportáž zo Zlatého súdka: http://www.frenky.sk/?c=12&id=483

 
5.5.2008 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 26118 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS