dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Heaven & Hell - Black Sabbath s Diom

Pred solídne zaplnenou, ale nie vypredanou košickou Steel arénou sa v rámci svojho svetového turné predstavili Heaven & Hell. Kapela predstavila éru Black Sabbath, keď v nej spieval Ronnie James Dio. Ten sa do kapely, hrajúcej toto turné pod novým názvom, dostal po tretí raz.

Najprv to bola slávna éra začiatku osemdesiatych rokov, keď nahradil Ozzyho Osbourna a naspieval albumy Heaven & Hell, Mob Rules, a „živák“ Live Evil. Druhý raz to bolo v roku 1992 pri albume Dehumanizer. Odvtedy sa vraj s lídrom Black Sabbath Tonym Iommim 14 rokov nerozprával, až sa raz Iommi ukázal na Diovom koncerte v Birminghame a spolupráca začala nanovo.

Hoci je držiteľom značky Black Sabbath Iommi, pre šnúru sa rozhodli pre názov Heaven & Hell. „Bola by hlúposť ísť na turné ako Black Sabbath so spevákom Diom a o rok zase s Ozzym,“ vysvetľoval to basgitarista Terry "Geezer" Butler pre magazín classicrockrevisited.com.

Napriek tomu, že Dio oslávi v júli 65. narodeniny (v niektorých rozhovoroch so spevákom sa objavili rôzne ročníky narodenia, od 1973 po 1949), jeho koncertný prejav to neovplyvnilo. Po pódiu síce nebehal, ale svojimi pohybmi rozhodne nepripomínal človeka poberajúceho starobný dôchodok. A hlasovo je na tom výborne.

Škoda len slabšieho zvuku v Steel aréne, ktorý sa síce po prvých dvoch piesňach (tou druhou bola hitovka Children of the Sea) zlepšil, no vo viacerých miestach „utopil“ Diov spev i celkové vyznenie kapely. Slovné spojenie „Black Sabbath“ použil Dio počas koncertu Heaven & Hell len raz, keď upozornil na nový album Black Sabbath - The Dio Years, pri príležitosti ktorého sa šnúra koná.

O sile obdobia „sabatov“ s Diom svedčí aj fakt, že Heaven & Hell si dovolili vynechať tak veľký hit tej doby ako Lady Evil. Absencia klasických hitov s Ozzym bola samozrejmosťou. Na koncerte nechýbalo ani bubenícke sólo Vinnyho Appicea a predviedol sa aj Tony Iommi.

Vrcholom večera bol záverečný opus Heaven & Hell, ktorým Dio rozospieval vyše štvortisícový dav. Pôsobivé boli aj videoefekty. Počas záverečnej skladby, natiahnutej na viac než pätnásť minút, sa za hudobníkmi zjavili pohybujúce sa sochy. Na prvý pohľad vyzerali ako mnísi, no na druhý bolo zjavné, že ide o siluety madony s dieťaťom. Ďalej sa na plátne objavilo deväť veľkých krížov (nie obrátených), neskôr nebo symbolizujúci anjeli a peklo v podobe plameňov. Červený reflektor nasvietený na speváka na chvíľu zobrazil Dia s neodmysliteľným gestom paroháča sťaby diabla.

Po záverečnej Heaven & Hell pridali „starí páni“ už len vypaľovačku Neon Knights. Táto pieseň otvára legendárny album Heaven & Hell, ktorý sa dal, ako jeden z mála, kúpiť aj v socialistickom Československu, pretože ho v licencii a s iným obalom vydal juhoslovanský Yugoton.

„Vizuálne bol koncert skvelý, zvukovo sotva priemerný, obsahovo veľmi dobrý. Som jednoznačne fanúšik Ozzyho éry, ale myslím, že Dio zaplnil medzeru, ktorá po Ozzym v skupine ostala. Tie platne sú dobré,“ povedal nám po koncerte fanúšik Miloš Jakubík. So zvukom nebol úplne spokojný ani Rastislav Hurtuk. „Tiež je škoda, že nehrali staršie veci, lebo túto etapu s Diom nemám až tak napočúvanú,“ podotkol.

„Sabati“ odohrali na Slovensku jediný koncert. Prišli naň z Prahy, kde ich striedal Ozzy Osbourne, ktorý je tiež na sólovom turné. Svetová šnúra Heaven & Hell pokračuje v Bulharsku, Grécku a Maďarsku. Prvú časť turné zakončia v auguste na Novom Zélande.

Foto: Veronika JANUŠKOVÁ, Korzár

(jún 2007)

-

Iný pohľad na Black Sabbath:

„Chcem sa zastať kňaza z farnosti Šarišské Dravce,“ vraví duchovný Alexander Cap ( http://www.frenky.sk/?c=12&id=452 ), ktorý je riaditeľom eparchie a pedagógom na Pravoslávnej bohosloveckej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Sám je aktívny hudobník a hovorí, že ako mladík vyrastal na hudbe Deep Purple, Black Sabbath, Uriah Heep či Led Zeppelin.

„Keď som nastúpil na teológiu, dostal sa mi do rúk text Black Sabbath. Hovorí sa v ňom, že ty nám dáš slávu na tomto svete a my ti budeme hrať na oslave Čiernej soboty.“

Podľa jeho slov hovoria okultistické knihy o Čiernej sobote ako o čase, keď jednu noc v roku vychádzajú čarodejnice a čarodejníci a uctievajú diabla. „Black Sabbath o sebe vyhlasujú, že nie sú satanisti. Tento text im trochu kazí renomé. Ako keby v ňom, v úvodzovkách, svoju dušu upísali diablovi.“

Pravoslávny duchovný sa začudoval, keď sa v médiách vyjadrovala ku skupine Black Sabbath sedemdesiatročná babka. Považuje to za nerozumné. „Ani kňaz nemusí všetko vedieť, môže patriť k mladšej generácii a prebrať názor odborníkov, ktorí sa k tejto téme vyjadrili.“ On sám sa domnieva, že mnohé rockové hviezdy hľadali cestu k duchovnu, ale nie vždy ju našli. Odvoláva sa pritom aj na knihu Steva Turnera Túžba po nebi. Zhovievavý je aj k členom Black Sabbath.

„Nechcel by som ich zatracovať. Všetci sme ľudia a robíme chyby,“ hovorí s tým, že je mu skôr ľúto, že našli správne usmernenie pri hľadaní Boha. Na otázku, či by ako kňaz súhlasil s tým, aby veriaci išiel na koncert Heaven & Hell, reagoval slovami, že by každému odpovedal individuálne.

Vo všeobecnosti má však pravoslávna cirkev v tomto období petro-pavlovský pôst, preto by návštevu koncertu nedoporučoval. „Cirkev, ako dobrá Matka, nie je od toho, aby niečo prikazovala či zakazovala, ale sa snaží nasmerovať ľudí k Bohu a ku konaniu dobra.“

Každého veriaceho by sa otec Cap najprv opýtal: „Ak počúvaš túto hudbu, budeš lepším človekom? Ak ti to pomáha, počúvaj ju, len nezabúdaj na Boha, na Cirkvev, na svojich blížnych, na chorých...“ Hudba má podľa neho povzniesť dušu, ale nemá sa stať modlou, zlatým teľaťom. Na margo textov Heaven & Hell poznamenáva, že aj on sám spieva o pekle a nebe, ale má to iný rozmer ako texty tejto skupiny.

Zároveň hovorí, že nie je znalcom Black Sabbathu, hoci kapelu pozná. Na katedre mieni vypísať tému diplomovej práce Black Sabbath a ich texty z pohľadu vierouky. Aj tá by mohla vniesť väčšie svetlo do tejto problematiky.

(jún 2007)

 
10.7.2007 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19350 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS