dnes je Štvrtok - 25. apríl 2024 - Marek | zajtra Jaroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

4. Prešovský študentský Liverpool

Vystúpením sabinovského dua Farsa vyvrcholil v prešovskom Véčku 4. Prešovský študentský Liverpool. Táto prehliadka mladých hudobných talentov si získala široký okruh priaznivcov, o čom svedčí zaplnená sála. Diváci držali palce svojim favoritom v kategóriách skupín i sólo interpretov a vychutnali si vstup hosťa prehliadky.

Atlantida
Atlantida

Farsa nie je až tak známa formácia, o to viac však zaujme divákov všade, kam príde. Tvorí ju duo učiteľov sabinovskej Základnej umeleckej školy Godla - Onody. Tento ročník Liverpoolu sa niesol pod mottom „bez národnostných mantinelov“ a dvojica rómskych akustických gitaristov to potvrdila. Farsa znamená fraška a táto skupina sa tak vraj pomenovala preto, lebo „celý život je predsa fraška“. Svojim inštrumentálnym flamencom Farsa roztancovala obecenstvo a zožala neutíchajúci aplauz, pričom si diváci doslova vynútili prídavok. Nehovoriac o tom, že jeden z dua mal zranenú ruku, čo je pre gitaristu ťažký hendikep...

Vysokú latku kvality nasadili už samotní súťažiaci. Od prvého zoskupenia Jazzva, ktoré svoj set spestrilo sláčikovým triom až po posledný heavy-metalový Therator, ktorý očividne napreduje dopredu a predviedol aj kvalitnú pódiovú šou. O tú sa postarala aj kapela Atlantída okolo talentovaného gitaristu Petra Vyslockého či Evidence s charizmatickou speváčkou. Punkrock bol zastúpený v podobe mladej kapely Varovný signál, progressive rock predviedli Dual Person, česť metalistov hájila aj kapela z Margecian M-Station. Džezový nádych malo vystúpenie jednorazového projektu Jokel Quartet, žánrovú pestrosť dotvárali „jútúovskí“ Out Of Control, rockovo-bluesoví Flare či nasledovníci Mejlu Hlavsu a tradícií českého undergroundu Půlnoční myš (môj tip na víťaza - pozn. Frenky).

Vyrovnaná bola aj kategória sólistov. Presnejšie sólistiek, mužov zastupoval iba Martin Hudák. Niektoré mená boli istotou, ktorá sa potvrdila už na predchádzajúcich ročníkoch tejto prehliadky (Simona Kočanová, Maja Potočňáková), iné boli neznámou (Soňa Kostovčíková, Veronika Hyrjová, Mária Kallová, Natália Servická). Ani jedno vystúpenie nebolo fiaskom, práve naopak, a program mal spád aj vďaka moderátorovi Jožovi Muránskemu, ktorý bol tento rok naozaj vo forme.

Porota na čele s Robom Kopinom, protagonistom skupiny Nocadeň, mala neľahkú úlohu. Ako tak sa jej členovia zhodli na mene víťaza jednotlivcov, aj to udelili hneď dve prvé miesta, Martinovi Hudákovi a Veronike Hyrjovej. V prípade naj kapely sa konsenzus rodil ťažšie. Väčšina sa napokon priklonila k formácii Out Of Control z Kukovej (okres Svidník). Avšak v hre bola aj Půlnoční myš a skloňovali sa i ďalšie mená (Atlantída, Evidence, Varovný signál...). „Škoda, že tých cien nie je viac,“ posťažoval sa jeden z členov jury. Súhlasne prikývla aj hlavná organizátorka Jana Pitková. Ktovie, možno o rok bude cien viac...

„Som dojatý a prekvapený, v živote by som to nečakal. A trochu som aj sklamaný, lebo si myslím, že viaceré dievčatá boli lepšie než ja. Napríklad Maja Potočňáková, Natália Servická, alebo Soňa Kostovčíková. Bolo ich viac. Nezaslúžil som si to,“ prekvapil rezultát 16-ročného Martina Hudáka. Podobné pocity mala aj víťazka Veronika Hyrjová: „Zatiaľ si to ani neuvedomujem, lebo som víťazstvo vôbec nečakala. Nemám ani sukňu, ani výstrih a navyše niektoré dievčatá spievali oveľa lepšie.“ S víťazstvom nepočítali ani Out Of Control, ktorí by prvenstvo udelili kapele Dual Person.

(december 2006)

Foto: Frenky

Rozhovory s víťazmi: http://www.frenky.sk/?c=12&id=443

1. Prešovský študentský Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=202

2. Prešovský študentský Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=256

3. Prešovský študentský Liverpool:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=385

 
  • Dual Person
    Dual Person
  • Evidence
    Evidence
  • Farsa
    Farsa
  • Simona Kočanová
    Simona Kočanová
  • Maja Potočňáková
    Maja Potočňáková
  • Pulnocni mys
    Pulnocni mys
  • Varovný signál
    Varovný signál
  • Soňa Kostovčíková
    Soňa Kostovčíková
  • Jazzva
    Jazzva
8.3.2007 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 21760 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS