dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Pohodička 2006

Koniec leta sa v Lipanoch rozhodli osláviť hudobným festivalom. Prvý septembrový deň sa pri ihrisku TJ Odeva Lipany uskutočnila akcia s názvom Pohodička 2006. A v Lipanoch aj zavládla skutočná pohodička. Okrem amatérskych formácií sa na pódiu predstavili aj hostia. Lahôdkou bolo najmä vystúpenie speváčky Tiny.

Čo ju zavialo do Lipian? „Nemám problém s tým, že je to maličký festival. Na nich podľa mňa najlepší ľudia. Či už som hrala na Slovensku, v Čechách, alebo v zahraničí, tak na tých najmenších festivaloch bývajú najmilší ľudia. A je aj o nás najlepšie postarané,“ povedala pre Korzár majiteľka nezameniteľného, zaujímavo zafarbeného hlasu.

Tina bola najväčším, ale nie jediným ťahákom festivalu. Ľudia sa zabávali aj pri veselom funky Groovin´ Heads, domáceho zoskupenia PP (Pavol Pinter) Band či Sabinovčanoch Dalla mattina alla sera, ktorí - tak ako vždy - roztancovali obecenstvo. Spomínaný P. Pintér bol aj jedným z organizátorov Pohodičky.

„Sme radi, že vyšlo počasie. Na to, že je to nultý ročník nie je až tak málo ľudí. Rátame s tým, že to skončí jednou takou veľkou pohodičkou, akú máme v názve, a že v tom budeme môcť pokračovať aj na budúci rok. Možno aj na vyššej úrovni,“ povedal nám Pavol Pinter. Hlavným organizátorom Pohodičky bol Mestský úrad v Lipanoch.

„V meste máme aktívne komisie, jednou z nich je kultúrna. Toho roku sme mali druhý ročník medzinárodného výtvarného plenéra, čo bola prvá väčšia akcia... Taká Pohodička tu doteraz nebola. Miestni muzikanti prišli s touto myšlienkou, my sme to zastrešili,“ konštatoval primátor Eduard Vokál, ktorý konštatoval, že po skončení akcie sa zrátajú plusy a mínusy, a podľa toho sa mesto rozhodne pokračovať v Pohodičke aj na budúci rok.

Zaujímavo vyriešili situáciu so susedmi, ktorým by festivalový hluk mohol prekážať: „Do každého domu išiel osobný list a každá jedna domácnosť získala ako bolestné jeden neprenosný lístok.“

Pohodička 2006 začala pozvoľným tempom. Po finále Rockovej ligy sa na pódiu predstavili kapely ako Stopa či Hrdza, atmosféra postupne gradovala. Snažili sa aj moderátorky, ktorými boli domáce dievčatá Adriana Bodnárová a Maja Kmecová. Druhá menovaná akoby z oka vypadla Katke Koščovej. Sama priznala, že si ju občas mýlia. „Svieti slniečko, čo je super po tých upršaných dňoch a aj ľudia postupne zbierajú,“ pochvaľovala si atmosféru poslednej akcie tohoročného kultúrneho leta v Lipanoch speváčka Stopy Marcela Jurčenková. Pohodička 2006 vyvrcholila záverečným jam-session, na ktorom sa predstavili muzikanti z rôznych účinkujúcich formácií.

-

Gapa a spol. podľahli domácim

Okrem hudby sa hral v Lipanoch aj futbal. Pred začiatkom festivalu Pohodička 2006 sa zišli hudobníci na halovom futbalovom turnaji v neďalekej hale. Len pre zaujímavosť, vo finále zvíťazili muzikanti z Lipian a okolia, ktorí vo finále porazili favorizovaný tím Groovin´ Heads s kapitánom Máriom „Gapom“ Garberom tesne 5:4.

-

Rockovú ligu vyhral Krypton

Súčasťou Pohodičky 2006 bolo aj finále Rockovej ligy 2006. Z postupujúcich skupín zo základných kôl mohli v daný termín doraziť do Lipian tri kapely. Porota teda rozhodovala medzi nimi. Druhé a tretie miesto (bez určenia poradia) získali kapely Aliby (takto, s ypsilonom) z Košíc a Tubul z Prešova a Šarišských Michalian.

„Na pódiu bol dobý zvuk, čo bolo dobré, horšie bolo, že tu neprišlo až tak veľa ľudí,“ zhodnotil vystúpenie líder kapely Aliby Martin Skuban alias Skuby. To, že jeho kapela neuspela, mu neprekážalo. Porota uprednostnila domácu rockovú formáciu Krypton.

Predsedníčka poroty Marcela Jurčenková zo Stopy k tomu povedala: „Vsadili sme na dlhoročnú kvalitu. Z tejto kapely som mala pocit, že hrajú pre radosť, vidieť, že hrajú dlho, tešia sa z toho a ja si také veci viac vážim ako to, že niekto hrá nenormálne sóla či ťahá výšky. Z tej kapely bolo cítiť energiu. Spevák bol výborný, ktorý naviac hral na bicie, čo je dosť ťažké.“

Rockovú ligu oživil tohto roku Miro Hurška, ktorý podotkol, že sa trochu precenil. O to bol radšej, všetko dobre dopadlo: „Je to skúsenosť do budúcnosti, myslím, že vychytáme chyby a budeme to robiť na vyššej úrovni.“ Už dnes je presvedčený, že Rockovú ligu bude robiť aj o rok. „S finále som spokojný, vzhľadom na to, aké tu bolo pódium a aparát, a súhlasím aj s verdiktom poroty. Bolo to spravodlivé a odborné,“ dodal.

(september 2006)

Foto: Frenky

Linky:

Rozhovor s Tinou: http://www.frenky.sk/?c=12&id=429

Rocková liga 2006 v Lipanoch: http://www.frenky.sk/?c=12&id=421

Krypton: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=19.9.2006/6798PV

Stopa: http://www.frenky.sk/?c=12&id=424

...a tá tohoročná trenčianska „veľká“ Pohoda: http://www.frenky.sk/?c=12&id=417

 
20.10.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20522 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS