dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Hrdza hrala väzňom v base

Skupina Hrdza sa ocitla vo väzení. Odohrala koncert v otvorenom oddelení Ústavu pre výkon väzby v Prešove. Hrdza sa predstavila v tomto útvare na Šváboch v štvorčlennej zostave, ktorú tvorila speváčka Veronika Rabadová, gitarista a spevák Slavo Gibarti, perkusionista Lukáš Maťufka a huslista Tóno Potočňák. Chýbala nová košická rytmika Marek Szarvaš (bicie) a pavol Boleš (basgitara). Kvarteto hudobníkov hralo v spoločenskej miestnosti prakticky unplugged, cez kombo bol zapojený len speváčkin mikrofón.

Na tento nezvyčajný koncert sa prišlo pozrieť okolo 75 odsúdených. My sme boli pri tom. „Čakala som, že to bude horšie. Mala som obavy,“ vydýchla si po skončení koncertu speváčka Veronika. Prekvapilo ju len to, že publikum netlieskalo počas piesní. Obecenstvo skutočne nebolo spontánne, ale trochu upäté a strnulé, čo je však v danej situácii logické. Počas jednotlivých skladieb sa síce Veronike nepodarilo ľudí roztlieskať (hoci sporadicky k tomu došlo), no na konci každej skladby znel burácajúci potlesk. A odsúdení mohli na speváčke oči nechať. „Bol to náročný divák,“ zhrnula svoj dojem V. Rabadová.

Vo väzení hrala prešovská Hrdza prvý raz, je však pravdou, že to nebolo jediné netypické miesto, na ktorom táto kapela účinkovala. „Pre nás najnetradičnejšia bola jedna svadba a oslava päťdesiatky. To bolo viac netradičné ako dnes,“ povedal nám Lukáš Maťufka a doplnil ho huslista Tóno Potočňák: „Hrali sme aj v rómskych osadách, presnejšie v komunitných centrách. Mali sme dokonca takú šnúru asi desiatich koncertov.“

S vystúpením v ústave na výkon väzby, ktorý Hrdza prišla odohrať bez nároku na honorár, boli jej členovia spokojní. Kapelník Slavo Gibarti si ale neodpustil úsmevnú poznámku: „Žiadne švédske stoly, žiadna slivovica, žiadne baby...“ Už s vážnou tvárou dodal, že atmosféra na koncerte bola výborná a publikum ho milo prekvapilo.

„Tu boli až veľmi kultivovaní. Chápem, že sa nemohli veľmi odviazať, ale zdali sa mi až priveľmi uzavretí. Porovnal by som to s intelektuálskym publikom. Mal som pocit, že rozjímajú nad textami,“ povedal L. Maťufka.

Texty v každom prípade hrali rolu. Toto obecenstvo najviac reagovalo na pieseň Zbojnícka. Páčila sa aj Vrchárka, kde sa spieva o slivovici. Lukáš, počas tohto popoludnia v úlohe konferenciera, ju uviedol slovami, že na rozdiel od iných členov kapely on už poldruha roka nepije. „A my dva mesiace,“ ozvalo sa za naším chrbtom z úst jedného odsúdeného.

„Je to výnimočné prostredie. Mám z tohto koncertu dobrý pocit. Mohli sme priniesť niečo dobré týmto ľuďom, čo sú tu zavretí,“ zhrnul dojmy hudobníkov huslista.

Inak, v týchto dňoch by sa mal objaviť na trhu nový album Hrdze. Vydá veľký label, konkrétne vydavateľstvo Universal Music, takže je takmer isté, že o tejto prešovskej (resp. prešovsko-kysacko-košickej) skupine ešte bude počuť.

(apríl/máj 06)

Foto: PDK

Prvý rozhovor so skupinou Hrdza čítajte tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=65

 
16.5.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19670 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS