dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Zašo a Kubo: Na nože (?)

V prvej sérii Slovensko hľadá SuperStar zažiaril Prešovčan Zachariáš Hubáček. Zašo sa stal miláčikom publika i poroty, avšak v ťažkom semifinálovom kole skončil tesne tretí, za Katkou Koščovou a Zdenkou Prednou. Bol aj adeptom na divokú kartu, no porota uprednostnila Petra Kotuľu. Zašova hviezda zhasla, napriek tomu mal stále veľa obdivovateliek, ktoré vďaka tejto relácii získal. A čo má spoločné s Zachariáš Hubáček s Jakubom Petraníkom?

Zašo mal kapelu Real Line. Keď hrozilo, že Zašo postúpi ďalej a vydá sa na sólovú dráhu ako protagonista Slovensko hľadá SuperStar, prijali do kapely druhého speváka. Oným náhradníkom bol práve Kubo. Zašo však nepostúpil, do skupiny sa vrátil a Real Line tak mali dvoch spevákov. V tom čase odpovedal na otázku, načo je Real Line nový spevák, takto: „Dotvára to vokály, dvojhlasy, zaujímavé farby.“ Pripustil, že nový spevák bol prijatý aj ako určitá poistka, keby Zašo na určitý čas vypadol z kapely.

Situácia sa zmenila. Na Zaša sa pomaly, ale isto, začalo zabúdať a
z „náhradníka“ Kuba sa pomaly, ale isto, stáva hviezda prvej veľkosti. Z niekoľkých zdrojov sme sa dozvedeli, že vzťahy medzi Kubom a Zašom nie sú ideálne, ako v začiatkoch, keď spolu spievali v kapele Real Line. „Teraz nič nie je. Nevychádzame. Ani sa nestretávame, nie je kedy,“ pripustil Jakub Petraník. Podľa jeho slov je to hlavne otázka nedostatku času a toho, že každý sa vydal svojou cestou. Neberie to preto tragicky.

Zašo je ešte miernejší, dnes tvrdí, že ich vzťahy sú normálne. Na otázku Korzára, či mali spolu nejaký konflikt, odvetil: „Už nie. Bol tu taký malý zádrh, obaja sme urobili chybu a už sme si to medzi sebou vysvetlili.“ Upresnil, že „išlo o vokály, každý mal inú predstavu“. Z. Hubáček priznáva, že v minulosti bol viac egocentrický, ale už sa zmenil. Napriek všetkým nedorozumeniam je presvedčený o tom, že ich niekdajšia spolupráca bola dobrým krokom. „Zavolal som ho do kapely, to je pre hudobníka najlepšia škola. Chcel som tiež, aby chodil k Julke Smolkovej na spev. Po rozpade kapely, ktorý nastal najmä z časových dôvodov, sa naše cesty rozišli a on prešiel k Julke.“ Len tak mimochodom, v projekte J. Smolkovej Our Happy Day figuroval pôvodne Zachariáš, napokon ho vymenil Jakub.

Real Line už neexistuje. „Ešte občas máme nejaký koncert, ale to už je len taký dojazd,“ potvrdil Zašo, ktorý momentálne pracuje s Jožom „Hardym“ Harničárom na svojom debutovom albume. O Jakubovi Petraníkovi povedal: „Tešil som sa z toho, že postúpil. Keď som to nezažil ja, aspoňže sa to podarilo jemu. Nezávidím mu to... Držím mu prsty. Každý ideme svojou cestou.“

-

Bubeníčka Jana: „Jakub sa necháva viesť“

Bubeníčka Jana Vašičková z kapely Fire Water, v ktorej Jakub Petraník spieval, si myslí, že Kubo bol príliš ovplyvniteľný Zašom. „Istý čas si s ním rozumel, aj s ním spolupracoval, bol trošku iný, ako teraz,“ povedala J. Vašičková. Na otázku, ako naňho Zachariáš Hubáček vplýval, dobre či zle, odpovedala diplomaticky: „Vplýval naňho a každý si myslí iné. Niekto že dobre, niekto, že zle.“ Fire Water bola skupina, v ktorej sa vyskytol aj Julo Humeňanský, brat inej „superstarky“ Petry.

Spoluprácu s Kubom hodnotí bubeníčka Jana ako bezproblémovú: „V pohode. Je trochu nedochvíľny. Ako ja. Inak nebol žiadny problém.“ Fire Water sa rozpadli, posledný koncert bol v decembri 2005 Podľa bubeníčky sa už asi nedajú dokopy, keďže každý má iné záujmy. Z čias, keď Fire Water fungovali, si Jana Vašičková spomína na jeden nepríjemný zážitok s dobrým koncom: „Išli sme z koncertu zo Sobraniec a mali sme haváriu. Kubo vyskočil z auta a hodil sa o zem. A potom povedal, že to bolo preto, lebo to videl v jednom filme. Mal o tom aj zložiť pesničku, ale nejako sa k tomu nedopracoval.“

Kubov hlas sa Jane Vašičkovej páči, „je nezvyčajný“. Kubo podľa nej nebol vo Fire Water lídrom, aj keď bol spevák. „Nechal sa viesť. Vie si nechať poradiť. Nie je ten typ, ktorý by sa sám drel dopredu,“ charakterizovala svojho ex-kolegu, ktorý bol v kapele aj autorom textov. Hudbu nerobil, tú mal na starosti Lukáš Valkučák a Ďuso Humeňanský.

Júlia Smolková, ku ktorej Jakub chodí pol roka na spev, o ňom povedala: „Predtým nemal žiadneho hlasového pedagóga. U mne ho priviedol Zašo. Začal na sebe makať a za tých vyše päť mesiacov urobil neskutočný pokrok. Kubík je ešte také chlapčiatko...“

Júlia zapojila Jakuba spolu s Janou Ferenčíkovou (niekdajšia semifinalistka v SuperStar), či Katkou Smithovou (terajšia semifinalistka) do projektu Our Happy Day. Hoci účasť v súťaži nateraz znemožnila Kubovu účasť v projekte, Júlia mu drží palce, aby sa dostal čo najďalej. Verí, že Jakub sa ako sólový spevák uplatní. A mimochodom, J. Smolková vypomohla s vokálmi aj Zašovi na pripravovanom novom CD.

Jakubovi Petraníkovi drží palce aj Jana Vašičková, ak keď... „Milujem Peťa Cmoríka. Milujem jeho hlas, mám zimomriavky, keď spieva,“ povedala nám, no zároveň na otázku, či sa jej páči Cmorík viac ako Petraník, odpovedala záporne. Ako to? „V speve určite podporujem Kuba a keby som sa mala rozhodnúť medzi Kubom a Peťom, kto vyhrá, tak jasné, že Kubo. To je taká iná láska... Kuba poznám, kým u Peťa je to také platonické,“ dodala so smiechom.

(január/február 06)

Foto: Frenky a jeho archív

Na návšteve u Petraníkovcov: http://www.frenky.sk/?c=12&id=392

Hviezdny duel: Kubo Petraník a Katka Smithová: http://www.frenky.sk/?c=12&id=384

Kubo Petraník v škole: http://www.frenky.sk/?c=12&id=380

Zašo Hubáček - o SuperStar, Real Line, aj o frajerke: http://www.frenky.sk/?c=12&id=316

Ďalší rozhovor so Zašom, keď bol ešte favoritom SuperStar: http://www.frenky.sk/?c=12&id=298

O prvej SuperStar vyšla kniha Gaučaňa, o ktorej sa viac dozviete tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
1.3.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19954 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS