dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

3. Prešovský študentský Liverpool

Po ročnej pauze sa znova konala súťaž hudobných talentov 3. Prešovský študentský Liverpool. Kapely a speváčky (speváci tento rok nenabrali odvahu) sa stretli vo Véčku, kde ich výkony sledovalo publikum a porota. Na jej čele bola Katarína Koščová, víťazka Slovensko hľadá SuperStar, ktorá pred dvomi rokmi na Liverpoole súťažila, ale... Nevyhrala. Aj tento rok mohol byť víťaz iba jeden, pričom aj medzi ďalšími účinkujúcimi bolo veľa silných talentov.

Ročná „superstarovská“ pauza možno Liverpoolu pomohla v tom, že teraz nebolo vyslovene slabých výkonov, boli vyrovnané a kvalita stúpla. Naopak, ročné zdržanie uškodilo súťaži v tom, že sa trochu prerušila kontinuita a celá akcia akoby začínala odznova.

Niektoré mená sa napriek tomu opakovali. Napríklad Temple. Táto kapela išla výkonnostne vpred, rozdiel spred dvoch rokov bol markantný. Podobne ladená, tvrdá art-rocková formácia Dual Person s hosťujúcim spevákom Petrom Debnárom (inak ex-Temple), patrila tiež medzi favoritov na víťazstvo.

Cenu však napokon získala kapela ID Band. „Trochu sme s tým počítali, asi tak pol na pol,“ priznala speváčka víťaznej formácie Ivana Dobrovičová, ktorá prezradila, že kapela sa dala dokopy práve kvôli Liverpoolu. V tejto zostave však chce pokračovať aj ďalej. Za zmienku stoja však aj ďalšie skupiny, ktoré sa prehliadky zúčastnili. Nová kapela Znahrami, ktorá má korene v Real Line, sabinovská alternatíva Daisy, ktorá tiež atakovala na ocenenie, speed-metalový Therator zo Šarišských Michalian, inštrumentálny (tento rok trochu strnulý) Paved Eden, neopunková Nezhoda, či džezové duo LaB Huncúti, ktoré na záver roztlieskalo publikum.

Silná konkurencia bola aj medzi speváčkami. „Atmosféra bola v pohode. Trošku som sa na pódiu nepočula, ale inak to bolo dobré,“ povedala nám Nataša Dojčáková, ktorá prišla z Vranova nad Topľou, podobne ako Jaroslava Hubcejová.
Nataša má 20, spieva od 15 rokov, študuje externe masmediálnu komunikáciu v Prešove. „Tiež budem robiť rozhovory (smiech). Predtým som študovala herectvo na konzervatóriu v Košiciach. Aj tam som sa teda venovala spevu,“ prezradila speváčka, ktorá sa domnieva, že novinárčina je perspektívnejšia ako herectvo. S výberom poroty sa stotožnila: „Táňa úžasne spieva, mala to vyhrať.“ A skutočne.

So swingovkou You Belong To Me Tatiana Hicová (17) zo Stropkova, študujúca na Pedagogickej a sociálnej akadémii v Prešove, najviac zaujala porotu. „V prvom rade som hrozne prekvapená, lebo som to fakt nečakala. Bolo skvelé tu byť a spievať, s výhrou som vôbec nerátala,“ prezradila víťazka, ktorú takmer vyradila choroba. Zaujali aj ďalšie speváčky - Maja Potočňáková a Simona Kočanová.

Druhá menovaná, 17-ročná Prešovčanka nám povedala: „Už na generálke som si myslela, že vyhrá Táňa. Mala taký jemný výraz, veľmi sa mi to páčilo. Verila som v kútiku duše, že mám šancu aj ja, ale nie som nejako sklamaná, že som nevyhrala. Je to pre mňa nová skúsenosť.“

Simona interpretovala pieseň Je T´aime, ktorú spievala aj Koščovej najväčšia súperka v SuperStar. Nebola to odvaha, keď je K. Koščová predsedníčkou poroty? „Tiež som nad tým rozmýšľala, že čo asi povie, že kopírujem Martinu Šindlerovú. No musím povedať, že Martinu Šindlerovú som počula spievať túto pesničku len raz, počas SuperStar, ja ju poznám už skôr a učila som sa ju spievať podľa Lary Fabian, a nie podľa Martiny Šindlerovej. Je to moja srdcovka,“ odvetila speváčka, ktorá má rada slaďáky, rok spievala s kapelou Flare a absolvovala viacero súťaží.

A chce to skúšať ďalej. „Mojim veľkým snom od základnej školy je mať svoje vlastné cédečko,“ vyslovila svoje želanie. Hádam sa jej splní. Vo Véčku presvedčila, a nielen ona, že v Prešove je hudobných talentov stále dostatok.

(december 2005)

Foto: Frenky

-

Ako už tradične, ponúkam aj teraz (špeciálne pre moju stránku frenky.sk) hodnotenie jednotlivých účinkujúcich na Liverpoole. Ide o môj subjektívny názor, ktorý mal pri rozhodovaní o víťazovi váhu jednej šestiny poroty (bola v nej ešte Katka Koščová, Maťo Višňovský, Jožko Harničár, Andy Belej a Mišo Gál).

Znahrami
Kapela vznikla tesne pred prehliadkou, podľa toho si dala aj názov (na predkoncertnej porade jeden jej člen chcel povedať „hrá s nami“ a povedal „znahrami“). Má dobrého, charizmatického sólistu stavil na scorpionovský slaďák. Z toho som mal obavy, väčšinou to nekončí dobre, ale tentoraz síce text balansoval na hranici banality, ale neskĺzol do nej. Výsledok bol celkom príjemný.


Simona Kočanová
Spievala Je T´aime od Lary Fabian a bolo jasné, že ide o veľký talent a slečnu, ktorá na sebe pracuje a nemá problém so spievaním. Bolo to OK, ale až možno priveľmi čisté a strojené, chýbalo tam niečo navyše, taký duch tej skladby, na čom sme sa zhodli aj s Katkou Koščovou. No so si istý, že o Simone ešte budeme počuť.

Daisy
Túto sabinovskú alternatívnu (ako inak - v Sabinove je len metal alebo alternatíva) kapelu som už počul http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=15.11.2005/19238P , takže neprekvapila. Hoci inštrumentálne neboli chlapci najlepší, no bolo cítiť, že vedia, čo hrajú a prečo. Speváčka Adriana Bodnárová mala presne ten potrebný fíling a charizmu, ktorou (vcelku úspešne) zakrýva svoje hlasové nedostatky. Daisy boli jedným
z možných adeptov na víťazstvo. Majú svoj ksicht a to je pri hudbe to hlavné. Akurát ten názov – v Bardejove je ďalšia kapela rovnakého mena...

Jaroslava Hubcejová
Táto speváčka z Vranova ma, po pravde, priveľmi nezaujala. Nebola to však žiadna katastrofa, len na môj vkus nevýrazné.

Therator
Túto šarišskomichaliansku metalovú formáciu som už počul a uvedomil som si pri nej, aký som už starý. Basgitaristu Iva Langera poznám (on mňa, samozrejme, nie) ešte od čias, keď bol úplne malé bábätko, donesené z pôrodnice. A dnes mastí na pódiu. Veselý speed metal Theratoru padol po tých slaďákoch vhod. Vo vlastnej tvorbe sú chlapci istejší než pri prevzatých skladbách (čo potvrdili aj teraz vlastnou vecou Last Blassing), inštrumentálne sa však ešte musia vypracovať.

Paved Eden
Priznám sa, že Paved Eden sa mi páčili viac pred dvoma rokmi, keď mali v zostave aj flautistku a speváčku. Teraz si síce „urobili poriadok“ a hrali len v triu inštrumentálku, o pripadalo mi to, akoby som mal pred sebou Rózsu so Šebanom na zlom kšefte.

Maja Potočňáková
Spievala I Will Always Love You a mala ešte lepší výraz než Simona Kočanová. Veľmi dobré, hoci na víťazstvo to nestačilo. Maja je však veľký talent, keď vyzrie, môže byť z nej skvelá speváčka.

Nezhoda
Na pankáčov mám slabosť a výrok, že „všetci sú vlastne pankáči“ je v poriadku. Nezhoda je neopunk a ponúkla sympatický dravý prejav, spevák si tiež zapogoval s fanúšikmi. Bolo to ok, ištrumentáln výkony v tomto prípade nehrajú rolu. A k takýmto akciám tiež patrí to, že práve pankáči sú nespokojní s konečným víťazom. Nič proti, ale hádam ste si nemysleli, že to vyhráte, páni?

ID Band
Veľmi zaujímavé, speváčka má príjemne zastretý hlas a na chalanoch vidieť a počuť, že nehrajú prvý rok. Najväčší ohlas mali aj u publika. Hoci som nevedel o tom, že vznikli iba kvôli Liverpoolu, myslím si, že vyhrali zaslúžene.

Tatiana Hicová
Aj Tatiana Hicová vyhrala zaslúžene. Padali aj iné mená, ale Táňa bola u poroty suverénna. Víťazstvo si vyspievala aj v´daka navodenej jemnej swingovej atmosfére. Veľmi zaujímavé.

Temple
Na tejto kapele bol najviac vidieť posun vpred, v porovnaní s minulosťou. Technický vymakaný art-rockový metal bol výborný, Temple patrili medzi horúcich adeptov na víťazstvo. A hoci nevyhrali, podľa mňa sa kapela o svoju budúcnosť obávať nemusí.

Dual Person
To bolo niečo podobné ako Temple, prechádzajúce riadky preto platia aj na nich. Naviac ich dopĺňal výborný hosťujúci spevák z Raindownu Peter Debnár, ktorý kedysi spieval s Temple. OK.

Nataša Dojčáková
Posledná účinkujúca interpretka z Vranova bola mojou favoritkou. Zaspievala What´s Up od 4 Non Blondes, bolo to veľmi slušné, so zaujímavým výrazom a sympatickým prejavom. Ustála aj problematické pasáže piesne. OK.

L a B Huncúti
Na záver veľmi príjemný džez. Roztlieskal ľudí a napriek svojej minimalistickej podobe dodal ľuďom poriadnu dávku optimizmu. Aj oni sa objavili v úvahách o víťazovi, ale skôr to bola veľmi príjemná bodka za vydareným večerom. Ozaj vydareným, ako vidieť aj na týchto hodnoteniach, výrazne slabé miesto nebolo na Liverpoole žiadne.

-

Víťazi tretieho Liverpoolu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=386

Prvý Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=202

Jeho víťazi (teda skôr víťazky) Dollys a Veronika Koščová: http://www.frenky.sk/?c=12&id=203

Druhý Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=256

Jeho víťazi Dalla Mattina Alla Sera a Zdenka Kvasková: http://www.frenky.sk/?c=12&id=257

Prvou SuperStar je Katka Koščová, o ktorej vyšla kniha Gaučaňa:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
  • Znahrami
    Znahrami
  • Simona Kočanová
    Simona Kočanová
  • Daisy
    Daisy
  • Jaroslava Hubcejová
    Jaroslava Hubcejová
  • Therator
    Therator
  • Maja Potočňáková
    Maja Potočňáková
  • Nezhoda
    Nezhoda
  • Dual Person
    Dual Person
  • Nataša Dojčáková
    Nataša Dojčáková
2.2.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 21007 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS