dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Koniec Rádia Flash

Rádio Flash skončilo. Prvá prešovská súkromná rozhlasová stanica zanikla po dvanástich rokoch a niekoľkých dňoch, a to 29. 12. 2005, presne s odbitím polnoci. Od tej chvíle zaznelo z éteru ticho a uvoľnená frekvencia čaká na nové pridelenie. Ako vyzerali posledné pracovné dní moderátorov a technikov „fleška“?

„Ten, kto má vzťah k tomuto rádiu, sa asi neubráni tomu, že by mu nebolo smutno. No nechceme mať divné pocity, aj preto sme zvolili heslo: Hlavne ftipne a veselo,“ povedala pre Korzár vedúca vysielania Viera Vargová, pričom zdôraznila, že „my sa lúčime s nádejou na návrat“.

Posledné dni ide rádio v normálnom vysielacom režime, na posledný deň vysielania sa chystá niekoľko prekvapení. „Bude špeciálny program, s moderátormi súčasnými i minulými. Poslednými moderátormi, ktorí pôjdu naživo, budú pravdepodobne rockoví matadori Peťo Kertvel s Danom Jordánom. Posledné slovo bude mať Ľuboš Sarnovského, ktorému patril aj historický prvý vstup v rádiu,“ priblížila v krátkosti vysielací program dva dni pred koncom V. Vargová.

So svojimi fanúšikmi sa „fleško“ rozlúčilo aj naživo. O deviatej večer začala v klube Tune:L na prešovskom Sídlisku III naživo prenášaná afterparty so skupinami Raindown http://www.frenky.sk/?c=12&id=364 a Desmod a DJ Rudom Voitom.

Atmosféra v rádiu bola napriek koncu skôr optimistická. Asi aj preto, že o ukončení vysielania sa vedelo už skôr a každý sa začal obzerať po nových možnostiach. „Som študent, to je moja hlavná náplň,“ povedal Bučo, teda Peter Buck, študujúci právo v Košiciach. Nevylúčil však, že sa v blízkej dobe znovu objaví na rozhlasových vlnách. Štúdiu sa chce naplno venovať aj Ivana Vansová, ktorá chodí na dve vysoké školy.

Bučo aj Ivana sa stretli v utorok popoludní v spoločnej zmene. Prvý raz ako moderátorské duo v éteri. A zrejme aj posledný raz. „Keďže mám vedľa seba takú príjemnú ženskú spoločnosť, ako inak sa mi môže vysielať? Len dobre,“ netajil spokojnosť moderátor. „Bučo je šarmantný partner,“ vrátila mu kompliment Ivana. Okrem moderátorského dua a techničky Lucie Fedorovej bolo vysielacie štúdio prázdne. Cédečká boli odložené a na prázdnych policiach bolo iba akvárium s morskou svinkou Flashkou.

Atmosféra v rádiu však ničím nepripomínala, že by už o niekoľko hodín mal nastať koniec. „Aj ľudia, ktorí z rádia odišli, sa sem vždy radi vracali, práve kvôli tejto atmosfére,“ pritakala Vierka Vargová, ktorá si dohadovala s Kávou, teda Katarínou Vargovou, posledné play-listy. Káva je šéfka dramaturgie, v Rádiu Flash je však od apríla ž len externe. No posledné hodiny „fleška“ si ujsť nenechala.

Väčšine ľudí z rádia je jasné, čo budú robiť po dnešku. No nie všetkým. „Ja ešte napríklad nemám jasno, kde skončím,“ priznala V. Vargová, ktorá momentálne venuje všetku svoju energiu na zdarný koniec známeho prešovského rádia.

-

Prečo končí Rádio Flash

Rádio Flash zmenilo 1. apríla 2004 svoju vysielaciu štruktúru. Pričinil sa o to v poradí desiaty riaditeľ Milan Antol. Rádio začalo používať slogan „ftipné rádio“, obmedzilo spravodajstvo na agentúrne flešovky a jeho doménou bolo vysielanie vtipov a megafórov Miša Hudáka. Získalo aj novú frekvenciu v Košiciach. Neskôr došlo k predbežnej dohode s mediálnou skupinou GES ktorá rozbieha česko-slovenské Rádio Hey. Medzitým však Rádio Flash neskoro odovzdalo Rade pre vysielanie a retransmisiu žiadosť o predĺženie licencie. Neuspelo ani s opakovanou žiadosťou, ani na súde. Platná licencia (predĺžená v roku 1999) vyprší Rádiu Flash dnes o polnoci, od tohto okamihu nebude na frekvenciách 103,7 a 91,7 MHz žiadne vysielanie. Výberové konanie na uvoľnené frekvencie bude na jar. Očakáva sa, že sa o ňu bude uchádzať Rádio Hey, alebo terajší majitelia rádia. Možnosť prihlásiť sa do výberového konania však majú aj ďalšie subjekty.

-

Vychovali generáciu moderátorov

Rádio Flash sa stalo odrazovým mostíkom pre celú generáciu moderátorov a technikov. Mnohí bývalí „fleškári“ sa uchytili v iných médiách. Svedčí o tom aj nasledujúci zoznam ľudí, ktorí naberali ostrohy práve v Rádiu Flash. A to pritom nejde o kompletný zoznam bývalých (alebo aj terajších) „fleškárov“. Kto každý teda vtisol svoju pečať Rádiu Flash?

Mišo Hudák http://www.frenky.sk/?c=12&id=330 , Marcel Forgáč, Adriana Forgáčová, Ľuboš Sarnovský, Martin Fenčák, Rado Mešša http://www.frenky.sk/?c=12&id=191 , Ria Margetinová, Radovan Kollarčík http://www.frenky.sk/?c=12&id=150 , Martin „Škorec“ Škovránko, Tamara Škovránková, Zuzana Kostelníková, Beatrice Szabóová http://www.frenky.sk/?c=12&id=121 , Katarína „Káva“ Vargová, Martin Jedinák, Maja Lackovičová, Ľuboš Choluj, Mirka Juríčková, Renáta Cenková, Dezider Kukoľ, Gabriela Haličská, Peter Strachan, Veronika Slaninková, Dada Skopárová, Peter „Kertvel“ Körtvelliesy, Dano Jordán, Milan „Junior“ Zimnýkoval, Milan „Mimo“ Ambróz, Veronika Fitzeková, Miňo Bedlovič, Lucia Hurčíková, Kamila Hrabčáková, Štefan „Uhlík“ Adamčík, Vierka Vargová, Dušan Papp, Valéria Fürješová, Michaela Medvecová - Kapráliková http://www.pis.sk/frenky/?c=12&id=111 , Ľubo Slejzák, Rudo Voit, Róbert „Chosé“ Hartmann, Róbert „Shaggy“ Mráz, Janko Koščak, Henry Brandon, Jonathan Grasty, Juraj Rusnák, Dano Franko, Ivana Bendíková, Martina Poláková, Soňa Pariláková, Róbert Sinai, Robo Baláž, Edo Michálek, Daniel Džobanik, Miňo Bedlovič, Ľuba Velecká, Ivana Vansová, Peter „Bučo“ Buck, Martin Ďurík, Marek Oravec, Matúš „Čimo“ Jaco, Jana „Žana“ Kozáková a ďalší.

(december 2005)

Foto: Frenky

Rádio Flash: http://www.radioflash.sk

 
24.1.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 22676 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS