dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Metalinda

Skupina Metalinda pôsobí na slovenskej scéne už vyše trinásť rokov. Po niekoľkých personálnych zmenách hrá v zložení: Peter Sámel - gitara, Pavol Drapák - spev, František Gašparík - basgitara a Ľubomír Lichý - bicie. Od debutovej dlhohrajúcej platne nazvanej jednoducho Metalinda, ktorá vyšla koncom osemdesiatych rokov v Opuse pripravila táto skupina ďalších osem albumov. Na svojom konte má množstvo hitov, množstvo úspechov, no zároveň aj škandál s dotáciou od Hudecom ovládaného fondu Pro Slovakia, či kontraverzným účinkovaním na podujatiach HZDS. Aktuálnym albumom tejto kapely je výber Hitovky, ktorý Metalinda nedávno pokrstila (okrem iných miest) v prešovskej Bašte.

Nielen o novej platni sme sa na krste pozhovárali s Pavlom Drapákom a Františkom Gašparíkom, na konci sa do rozhovoru zamiešal aj Peter Sámel.

Od vašej prvej malej platne Každý chce ľúbiť, ktorý sa nachádza aj na novom výberovom cédečku Hitovky, ubehlo veľa rokov. Môžete nám ho predstaviť a prečo ste sa rozhodli vydať výberovku práve teraz?
Pavol Drapák: "Je to v poradí deviaty album a od doby, keď vyšiel prvý singel ubehlo trinásť rokov. Na albume Hitovky je sedemnásť pesničiek. Všetko sú to naše hity až na dve absolútne novinky - Anjel strážny a Láska je v nás. Zároveň je na ňom aj multimediálna stopa, na ktorej si môže každý pozrieť históriu Metalindy od začiatku až doteraz."
František Gašparík: "Na to, prečo sme toto CD vydali teraz sa môžeme pozrieť z dvoch pohľadov. Jeden je symbolický - toto tisícročie predeľujeme práve výberovkou a druhý je ten, že veľa fanúšikov zháňa prvý, druhý album. Tieto platne sa už v podstate nedajú kúpiť, ich reedícia je v nedohľadne, ale podarilo sa nám vybaviť práva na tieto skladby, s tým, že ide o pôvodné nahrávky. Je to teda taký dar pre našich fanúšikov, ktorí sa k týmto pesničkám nevedeli dostať, že vyšli aj na kompaktoch."

Aká bola dramaturgia výberu, kto vyberal skladby na album?
Pavol Drapák: "Vyberali ich pre nás naši fanklubáci. Náš fanklub funguje už osem rokov a pred rokom sme medzi našimi fanúšikmi vyhlásili anketu, ktorú pieseň by chceli mať na výberovom albume. Tie piesne, ktoré získali najviac bodov sa dostali na album."

Bola to čisto záležitosť fanúšikov, alebo ste aj vy mali nejaké slovo pri zostavovaní cédečka?
František Gašparík: "Bol to taký spoločný výber. Tie skladby, ktoré si vybrali fanúšikovia sa vzácne zhodovali s tými, ktoré sme tam chceli mať my."

Vedeli by ste určiť Top 5 najlepších skladieb?
František Gašparík: "Jednoznačne sa to nedá určiť. U fanúšikov sú najobľúbenejšie tie skladby, ktoré sú hitmi. Teda Zaľúbená žaba, Slnko nevychádzaj a ďalšie. Ale zas na druhej strane sa tam dostali aj niektoré odlišné skladby, ktoré nikdy neboli hity, ale ľuďom sa napriek tomu veľmi páčili. Každý chce ľúbiť je prvá skladba, ktorú naspieval Palo v Metalinde, to je taká rarita, ktorá sa dostala na cédečko. Je to dosť prekvapením pre fanúšikov, ktorí sa ku Metalinde dostali neskôr. Boli prekvapení, že niečo také vôbec je, že takúto skladbu Metalinda nahrala."

Krstov cédečka je viac. V Prešove mal úlohu krstného otca Jano Marcinšin. Ako prebiehal hlavný krst, kedy sa album dostane na trh a chystáte k nemu nejaké turné?
František Gašparík: "Čo sa týka predaja, tak túto vec sme poňali spôsobom, že album už vyšiel, už je rozdistribuovaný a máme správy, že sa predáva veľmi dobre. Veľká koncertná šnúra bude na budúci rok, teraz máme spomínanú šnúru krstov. Chceli sme totiž, aby aj naši mimobratislavskí fanúšikovia mohli zažiť atmosféru krstu, preto sme sa rozhodli, že spravím krst v každom krajskom meste. Chceme sa dostať bližšie ku fanúšikom, porozprávať sa s nimi. Kamarátskejšia atmosféra by sa mala viac prehĺbiť, pretože keď sme na koncertných turné, musíme sa venovať hraniu, ľudia sa tiež ponáhľajú a niekedy na našich fanúšikov nemáme toľko času, aby sme sa mohli porozprávať, koľko len budú chcieť."
Pavol Drapák: "Dokonca už sa nám ozývajú jednotliví krstní otcovia, chcú vedieť, ktorý krst bol lepší. Ak povieme, že to bolo super, tak sa snažia to spraviť ešte lepšie. Teraz nám napríklad jeden telefonoval, že v Trenčíne nám bude krstiť album čierna doga."
František Gašparík: "S tým, že sa zahryzne do cédečka. Alebo ktovie ktorou tekutinou to pokrstí..." (smiech)
Pavol Drapák: "Ešte k tomu prvému krstu. Konal sa 15. novembra v Bratislave, na novom moste vo výhliadkovej kaviarni Bystrica. Bola to veľká šou, krstilo sa dokonca na samej streche tejto výhliadkovej kaviarne, ktorú niektorí prezývajú Ufo. Krstným otcom bol Jano Baláž z Elánu, ktorý cédečko potom hodil do Dunaja aby plávalo, plávalo a doplávalo dúfajme až do Čierneho mora."

Na výberovke nie je napríklad pieseň z prvej platne Kovový kráľ. Vraj ste mali túto pieseň kedysi nahrať so symfonickým orchestrom...
František Gašparík: "Bolo to takto. Predminulé Vianoce sme pripravili veľký unplugged vianočný koncert v Bratislave. Bol tam sláčikový orchester a chlapčenský detský spevácky zbor. Takže to bolo tak poňaté, že aranžmány k asi polovičke skladieb sme mali pripravené s nimi."
Pavol Drapák: "Bola tam aj skladba Kovový kráľ, ktorú si s nami vtedy zahrala dnes už dosť známa rocková kapela Dorian Gray."

Metalinda prešla niekoľkými zmenami. Naposledy to bol príchod nového bubeníka. Nechystajú sa nejaké ďalšie personálne zmeny, napríklad rozšírenie kapely?
Pavol Drapák: "Vždy keď ideme na koncertné turné, berieme so sebou hosťa na klávesové nástroje. Poväčšine je to iný človek, pretože nie každý hudobník má práve vtedy čas. Záleží aj od výberu pesničiek a ostatných vecí. Táto aktuálna zostava je vyhovujúca. Posledný odišiel bubeník Janko Lapoš, ktorý mal už viac rokov, bol od nás starší a časovo to nestíhal. Ale je to v poriadku, lebo doteraz sa stretávame, komunikujeme, aj o výbere pesničiek na nový album sme sa spolu rozprávali, či je správny. A tak je to vlastne so všetkými našimi bývalými spoluhráčmi."

Keď ste v osemdesiatych rokoch začínali, boli ste metalová, alebo tvrdšia rocková kapela. Neskôr ste začali hrať - nazvime to pop - je keď na rockovom základe. V tomto smere je zaujímavá jedna vec. Dá sa predpokladať, že názov Metalinda je odvodený od metalu, či Metallicy. Potom sa však písalo, že to znamená pekný cieľ - zo španielskeho meta a linda. Je to účelové vysvetlenie názvu, alebo to vzniklo prirodzeným vývojom?
Pavol Drapák: "Je to presne tým vývojom. Linda boli niekedy antikorové príbory a na svadbe Janka Lapoša si chalani vymýšľali, aké meno dať kapele. Vždy sa to točilo okolo tej Lindy. K tomu sa pridalo meta, takže z tohto vznikla Meta-linda. Celkom zaujímavo to znie. No a keď sme potom skúmali, čo to tieto dve slová tvoriace názov vlastne znamenajú, zistil som v španielskom slovníku, že linda je pekný, ušľachtilý a meta je cieľ."
Teda najprv bol názov a potom jeho vysvetlenie?
Pavol Drapák: "Jasné, najprv názov, potom vysvetlenie a všetko to prišlo od tej Lindy."

Venujete sa spolupráci s deťmi z detských domovov. Ako ste pokračujete v súčasnosti v tejto činnosti?
Pavol Drapák: "Keď bolo koncertné turné, tak mali deti z detských domovov vstup zdarma. Na každom jednom koncerte sme robili také vyhlásenie o drogách, hovorili sme o tom, že drogy sú svinstvo. Je zlé ich brať, dopadne to veľmi zle, ako napríklad s Angie (dievča, kamarátka členov Metalindy, ktorá sa predávkovala, a o ktorej Metalinda zložila jednu skladbu - pozn. red.). Ďalšia vec je tá, že minulý rok pred Vianocami sme dokončili album bratom Bublákovcom z detského domova, aj keď už sme skoro nevládali. Volajú sa Duo Geminy, album sa volá Premením sa na tvoj rúž a to bola tiež jedna z aktivít, ktoré robíme v týchto humanitárnych veciach. V posledných dvoch mesiacoch sme odohrali asi desať takýchto charitatívnych akcií a pred Vianocami sa chystajú ďalšie."

Prejdime k inej téme, ktorá verejnosť zaujíma. V minulom období hrávala Metalinda veľmi často koncerty pre HZDS. Ako ste vnímali toto obdobie a prečo ste sa sústredili na spoluprácu s Mečiarom a nie povedzme s Dzurindom, alebo s nikým?
František Gašparík: "K tomu by som povedal toľko, že takúto prácu treba brať tak, že muzikant hrá na obed na pohrebe a večer na svadbe. Tých príležitostí je na Slovensku tak málo, že sa veľké ponuky dosť ťažko odmietajú. Je to naša práca. Pekár, ktorý napečie chlieb, tak nepovie človeku, ktorý príde do obchodu a je z inej politickej strany, že mu nepredá svoj výrobok. Takže je to naša práca. Pre niekoho je to otázka presvedčenia, pre niekoho závisti - veľa ľudí nás ohovára preto, že sa tam nedostali oni, lebo to bolo veľa príležitostí sa ukázať pred mnohými ľuďmi. A títo ľudia sú naši potenciálni fanúšikovia. Nechcem aby za tým videli iba nejaké rôzne výhody. Naopak, v súčasnosti sme za to diskriminovaní. Mnohými médiami, mnohými ľuďmi sme diskriminovaní."

Zhruba pred rokom a pol vás v médiách obvinili - začalo to zrejme v týždenníku Plus 7 dní - kvôli poberaniu dotácií z Pro Slovakie. Boli tam rozpísané položky na vašu charitatívnu činnosť, kde bolo uvedené, aj aké ste dostali honoráre...
Pavol Drapák: "Čítal som to, nepamätám si, že by tam boli nejaké konkrétne veci."
František Gašparík: "Plus 7 dní je bulvárny plátok, ktorý je robený pre ľudí a ľudia radi čítajú o nejakých škandáloch. S odstupom času sme zistili, že tento škandalizujúci článok nám spravil najväčšiu reklamu, akú sme vôbec mohli mať. Také reklamy sa nedajú zaplatiť. Článkov, aký bol ten o nás, je tam v každom vydaní päť, a beriem to jedným uchom dnu, druhým von. Keď to však chcú tí ľudia čítať, tak nech si takýto časopis vydávajú. Ťahať sa s tým dlhšie, na to nemáme čas a nemá to ani zmysel."
Pavol Drapák: "Máme radi takéto bulvárne články, pokiaľ neurážajú. Keď to začne človeka urážať, tak mi to vadí. Na Slovensku je napríklad veľa humoristov, no už to nie je tá politická satira, ale urážanie ľudí. Voľakedy tá politická satira bola na Slovensku veľmi zaujímavá. Takisto si myslím, že novinárska etika tu už dnes nemá medze, nemá hranice. Myslím, že sa tu robí všetko možné, aby sa zarobili peniaze. Novinár je tiež len človek, takisto ako muzikant. Je jedno, či robí rozhovor s Mečiarom alebo s Dzurindom, ale je pre neho dôležité, aby urobil dobrý článok. Tak by to aspoň malo byť. Ale ten, kto chce na tom len zarobiť, tak bude písať aj to čo mu niekto prikáže."
František Gašparík: "Z jedného konkurenčného bulvárneho časopisu sme napríklad po tom článku dostali ponuku, že sa urobí nejaký protičlánok, len aby sa ešte viac rozvírili tieto nálady. To by ale viedlo len k nenávisti, útokom jedných na druhých, teda k ničomu pozitívnemu. Na nejaké naťahovačky nemá nikto čas. My sa venujeme v prvom rade tomu, aby sme robili hudbu, aby sme ju robili dobre a aby sme mali možnosti sa tej hudbe venovať."

Takže si myslíte, že politika do muziky nepatrí?
Pavol Drapák: "Mali sme na prvej platni jednu pesničku, volala sa Politika. Spievalo sa v nej, že politika neistá, vždy iná vždy tá istá, môj dedo ju nemal rád, vravieval tej sa boj, tej sa stráň..."

Viacero muzikantov sa o Metalinde vyjadrilo nie príliš lichotivo. Ako vnímate tieto muzikantské vzťahy?
Peter Sámel: "Jednou z najväčších prevratných osobností na Slovensku bola skupina Elán a líder tejto kapely Jožo Ráž nám povedal, že keď nás začnú všetci hladkať a tľapkať po pleci, že sme najlepší, znamená to, že skončíme."

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 20863 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS