dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Na cestách IV - Nórsko

Švédi a Fíni sa neurazia, ale podľa mňa je najkrajšou škandinávskou krajinou Nórsko. Pohľad na fjordy je jednoducho úchvatný. V Nórsku sme sa dostali až na samý sever Európy, k Severnému ľadovému oceánu.

Tam je cíp Nordkin (hoci turisti chodia na Nordkapp, čo je však ostrov a sever Európy vyslovene turistický, nie geografický). Mys Nordkin je najsevernejším miestom Európy aj podľa tohto referátu: http://www.referaty.sk/prirodne_vedy/geografia/12708/ Toľko sever. Najvýchodnejšie som bol doteraz v Užhorode (ešte bol súčasťou ZSSR), najzápadnejšie v Londýne a najjužnejšie v Aténach http://www.frenky.sk/?c=12&id=279.

Zájazd do Škandinávie som absolvoval v lete 1996 (keď Michal Martikán získal prvé olympijské zlato) s kamarátom Petrom „Emilom“ Hrehovčíkom a CK Malko Polo Peťa Malka http://www.ckmalkopolo.sk/ (Na zájazde bola z dôvodu škandinávskych prohibičných symptómov premenovaná na Alko Polo). Okrem Emila som sa zoznámil s Funym – Mariánom Frankom http://www.funy.sk a kamarátmi Záhorákmi. Z toho vyplýva, že tieto osoby sa môžu objavovať na fotografiách, a zároveň sú autormi snímok.

Čo je na fotografiách:

1. : Zľava ja, Emil a Funy v hlavnom meste Nórska Osle, s rovnakými tričkami, ktoré sme si kúpili v tamojšom sexshope (nosím ho dodnes)

2. : S Emilom na samom severe krajiny. Zaujímavosťou je, že v diaľke za nami je stádo veľkých hnedých sobov, na fotke sa však neobjavili (iba po mimoriadne precíznom bádaní s lupou, úplne hore pri horizonte)

3. : Tieto dievčiny v krojoch sú sprievodkyňami v skanzene v Lillehammeri. My sme sa im vyhýbali, lebo toľko peňazí na kultúru sme nemali, že by sme do skanzenu išli za peniaze (a karta Euro26 nič nezvážila), tak sme preliezli plot

4. : Nórska príroda je naozaj krásna

5. : So Záhorákom, ktorému sme hovorili „Skuněk“ (je z neho poslanec obecného zastupiteľstva v jeho obci Zohor http://www.obeczohor.sk/), pri výstupe na najväčší vrch Škandinávie Galdhopingen

6. : Pod Galdhopingenom. Inak, vyšli sme hore stopom a až na samý vrchol sme neliezli. Dole bolo leto, hore sneh, ale kvôli inverzii krásne počasie - takto to vyzeralo na najvyššom škandinávskom vrchu (niektoré zdroje za taký považujú Glittertind, tiež v Nórsku)

7. : Laponsko v noci (avšak za šera polárneho dňa)

Druhá várka fotografií z Nórska je tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=294

Pozriete si aj

Fínsko: http://www.frenky.sk/?c=12&id=291

Švédsko: http://www.frenky.sk/?c=12&id=292

 
12.11.2004 | Pridal: Michal Frank | Na cestách | čítané: 21754 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS