dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Letofestík - v znamení Heľeniných očí

Tradícia sabinovského hudobného open-air festivalu Letofest ostala zachovaná. V menších rozmeroch, ale predsa. V sabinovskom športovom areáli konal Letofestík, ako usporiadatelia toto podujatie pomenovali. Oproti vlaňajšiemu Letofestu, či nedávnemu Šariš Rock Festu išlo o vskutku malú akciu. Pódium bolo posunuté až ku Šport klubu, pre málopočetné obecenstvo to stačilo. Zmenšený areál sa postupne naplnil, hroziace mraky rozfúkal vietor a festival získal tú správnu atmosféru.

Po prvotných počiatkoch s elektrinou rozbehla Letofestík domáca Dalla Mattina Alla Sera. Trio vystúpilo aj s basgitaristom Lukášom, ktorý je toho času na vojne. V týchto časoch, keď ozbrojené sily otvárajú regrutačné stany na hudobných festivaloch či súťažiach miss nebol „opušťák“ žiadny problém. „Dalmatínci“ boli n Letofestíku naozaj doma, dokazovalo to publikum spievajúce ich texty. Nedávno si zahrali v Holandsku, v Sabinove si zas zahrali Holanďania, Blue Lighter a Stranguria, ktorá festival ukončila (presnejšie jeho časť na hlavnom pódiu).

Domáce farby zastupoval ďalší pravidelný účastník Letofestov, skupina Rhet Pocrowec. Tá značne spomalila tempo, trochu jej chýbal drajv z predchádzajúcich rokov, čo však bolo spôsobené aj improvizáciami v zostave. Plusom kapely Rhet Pocrowec je speváčka Saša, ktorá si sama píše aj anglické texty. „Študujem na bilingválnom gymnáziu, tým pádom je pre mňa angličtina prirodzená. Texty píšem rovno v angličtine, lebo v slovenčine sa píšu podstatne ťažšie. Angličtina je spevavý jazyk,“ povedala nám.

V duchu kvalitnej alternatívnej hudby pokračoval Letofestík aj pri Margitiných snoch. Táto prešovská kapela priamo nadväzuje na Záhradu, ale nie je to Záhrada. Nielen preto, že v nej chýba basgitarista Peter Koselnik, ale aj preto, že bicie Milana Timka a španielka Fera Karlíka je obohatená o klávesy a husle ich spoluhráčok, ktoré mali na starosti aj vokály. Obaja hlavní protagonisti Margitiných očí sú známi aj z poetického neorenesančného spolku Zlatá päta, čo sa odráža aj na poetike tvorby kapely.

A po poetike nasledoval nárez. Tí, čo majú radi soundtrack k filmu Pulp Fiction museli chrochtať blahom nad kapelou Ghastly Ones Rivajvl. Po roku obnovená svidnícka skupina rozohnila publikum surf rockom. Dokonca tak, že bubeník v zápale hry poškodil bicie. Po pokojnejších Košičanoch Timshel nasledoval ďalší vrchol večera.

„Nazdar Stropkiv,“ vykríkol spevák Martin Mihalčin zo skupiny Heľenine oči, od ktorých nikto nič vážne nečaká. Samozrejme dodal, že oklamal divákov, lebo nie sú v „Stropkive“, ale v Sabinove. Treba zdôrazniť, že v oboch týchto mestách sa cítia prešovské Heľenine oči ako doma. Na ich hitovky už tancoval azda každý, niektoré refrény spievalo publikum samé. Reči o tom, že Heľenine oči sú čím ďalej, tým lepšou a žiadanejšou skupinou, sa potvrdili naplno. Ťažko písať - treba počuť a vidieť. Medzi headlinerov z Holandska, ktorých muzika sa niesla v alternatívnych sférach, vklinila dramaturgia aj zvolenské Pančuchy Eleny Hríbovej. Nuž, kapela síce má v alternatívnych kruhoch dobrú povesť, no po tom, čo predviedli Heľenine oči to nebolo nič extra. No keď už nič iné, aspoň rozšírili enklávu názvov kapiel z Letofestíku pomenovaných podľa ženských mien (Margita, Heľena, Elena).

(august 2004)

-

Special bonus:

Ghastly Ones Rivajvl

Najväčším prekvapením nedávneho sabinovského open-air minifestivalu Letofestík bolo vystúpenie skupiny Ghastly Ones Rivajvl. Táto kapela, ktorá priniesla na slovenské pódiá surf-rock, teda štýl známy z Tarantinovho filmu Pulp Fiction, rok nehrala. Bubeník hral v asi troch kapelách, gitarista bol v Prahe a basgitaristarista tiež nestíhal. „Hralo sa úplne skvele, musím poďakovať sabinovskému publiku. Rok sme nehrali, to je pravda. Čo bude ďalej, sa necháme prekvapiť, ale je jasné, že znovu začíname hrať,“ povedal nám po vystúpení gitarista Ghastly Ones Rivajvl Števo Blicha. Ako názov napovedá, ide o revivalovú záležitosť, teda o hranie repertoáru Ghastly Ones. Basák Mimo Ruščák túto skupinu popísal slovami: „Je to kapela je z Kalifornie, hrá surf rock. Na Slovensku nehrá tento štýl nikto, a nám sa to pozdávalo.“

Nuž, surf rock v podaní Ghastly Ones Rivajvl bol riadny náter. Ocenilo ho obecenstvo, ktoré sa výborne bavilo. Výborne sa pri svojom comebacku bavila aj kapela. Bubeník Matik Gibej dokonca v zápale hry poškodil prechod na bicích nástrojoch bubeníčky domácej kapely Dalla Mattina Alla Sera. „Hralo sa výborne, len ma mrzí, že som Zuzke poškodil bicie, čo som vôbec nechcel,“ povedal nám po koncerte. Čo sme sa ešte dozvedeli od chlapcov z kapely? „Robíme už aj svoje pesničky, tiež v surf rockovom štýle. Sme traja - gitara, basa, bicie, zatiaľ nemáme speváka, teda sa venujeme výlučne inštrumentálnej muzike.“

Svojich rodákov Ghastly Ones Rivajvl prišla do Sabinova povzbudiť aj Zdenka Kvasková. Táto hudobníčka (víťazka 2. Prešovského Liverpoolu) momentálne píše nové piesne a dáva dokopy kapelu. O svidníckej hudobnej scéne nám povedala: „Svidník je kvalitný a vyrastá v ňom veľa talentov.“

Foto: Frenky

Texty k foto:
1.: Heľenine oči - momentálna prešovská jednička - patrili k vrcholom Letofestíku
2.: Zo Zvolena prišla na festival kapela Pančuchy Eleny Hríbovej
3.: Tanec počas vystúpenia Dalla Mattina Alla Sera
4.: Holanďania Blue Lighter
5.: Timshel
6.: Margitine sny
7. Ghastly Ones Rivajvl
8.: Publikum počas Ghastly Ones Rivajvl


Rozhovory s Dalla Mattina Alla Sera a Rhet Pocrowec:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=285

Letofest 2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=240

 
25.9.2004 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19357 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS