dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Kysacký pivný maratón 2004

Jubilejný desiatky raz sa stretli milovníci športu, piva a dobrej zábavy v poslednú májovú nedeľu v Kysaku. Na už tradičnom mieste tejto obce medzi Košicami a Prešovom - Pri horárni sa konal ďalší Kysacký pivný maratón. Usporiadal ho domáci oddiel orientačného behu a Ski klub. Po tretíkrát sa stalo dejisko akcie aj cieľom turistov pochodu Rádia Regina, ktorí vyrazili z Košíc a Prešova, a premiérovo aj z Krompách. Ako po iné roky, Pri horárni sa ich zišlo niekoľko sto a spravili atmosféru samotným aktérov pretekov.

Preteky boli náročné. Prvýkrát bola trať identická s tou z predchádzajúceho roka. Behalo sa päť kôl, pričom každé z nich malo kilometer a zastávku, na ktorej musel súťažiaci zvládnuť jedno malé pivo. Táto méta sa nachádzala priamo v areáli podujatia, takže pretekárov mohutne povzbudzovali nebežiaci diváci.

Na trať sa odvážili vybehnúť asi dve desiatky pretekárov a až štyri pretekárky. Preto „až“, lebo po iné roky nebýva taká silná konkurencia a obvykle v tejto kategórii zvíťazí jediná účastníčka, ktorá sa prihlási a zvládne celú trasu i päť malých pív. Tento rok tomu bolo inak.

Víťazka Zlatka Semanová z košického klubu BK Katka dosiahla famózny čas 30 minút a 45 sekúnd, ktorý bol ôsmy najlepší celkovo. „Bolo to pre mňa dosť ťažké, lebo včera som absolvovala v Šaci maratón, teda 42 kilometrov aj nejaké tie metre. Takže mi to dalo zabrať. No pomohlo mi asi aj to, že som staršia, skúsenejšia, “ prezradila Korzáru víťazka Zlatka Semanová a prekvapujúco vyhlásila: „To pivo - ja by som ho vyradila z pretekov.“ To by potom nebol pivný maratón, namietame. „No, nebol. My športovci, ktorí sme na tom kondične dobre, to zvládame, ale keď sa človek pozerá na takýchto ľudí, čo vôbec nebehajú a ešte vypijú to pivo, tak to srdiečku dá zabrať.“ Z. Semanová má teda rozhodne bližšie k behu než k pivu. Pravidelne absolvuje košický Medzinárodný maratón mieru, jej maratónsky čas je za tri hodiny. No aj tak sme sa spýtali, či jej chutí pivo. „Teraz už ani nie. No keď už sa človek dal na taký beh, tak počas behu musí vypiť to pivo, keď chce vyhrať, “ odvetila s úsmevom.

Striebro vybojovala mladá bežkyňa Jana Macinská z klubu ATU Košice, ktorá zabehla výborný čas 36:11 min. , ktorý by ju vyniesol na jedenástu priečku v celkovom poradí. Konečne sa tento rok ušla nejaká medaila aj pre zástupcov (presnejšie zástupkyne) Šariša. Tretie a štvrté (ocenené boli obe, vzhľadom na silnú konkurenciu) miesto získali Prešovčanky Andrea Falatová a Dáša Kolozsyová, obe s prijateľným časom pod jednu hodinu.

Oslovili sme bronzovú medailistku A. Falatovú. „Vynikajúco sa behalo, “ povedala nám pretekárka, ktorú na trati sprevádzali jej malí synovia. Prečo behala s deťmi? „Jednak preto, aby som ukázala deťom tú správnu cestu ku športu, ale aj preto, aby som mala zámienku a mohla si po ceste občas oddýchnuť.“ Ako dodala, s umiestnením počítala. „Kvôli tomu som sa zapísala na štart, lebo som verila, že mám šancu sa umiestniť.“

Mimochodom, Kysacký pivný maratón bol do značnej miery rodinný pretek. Víťazka mala na trati svojho syna a spomínané dve Prešovčanky sú švagriné a mali na trati aj svojich manželov. Tí veľkú slávu neurobil. Dášin manžel a Andrein brat Marián Kolozsy z „oddielu“ Šarišská nátierka Prešov (pomenovaný bol, pochopiteľne, podľa hudobnej skupiny, v ktorej pôsobí) dobehol jedenásty a jeho švagor a Andrein manžel Peter Falat pätnásty. Najlepším bežcom z okresu Prešov bol Martin Hudák z Lemešian, ktorý skončil s časom 31:52 na ôsmom mieste.

Aj pri tomto preteku platilo, že niektorí prišli kvôli behu, iní skôr kvôli pivu a zábave. Ale práve o tom je táto akcia.

Kto zvíťazil tohto roku? Košičania znovu na najvyššiu priečku nedosiahli. Tretí skončil Rudolf Kučera (26:05) z ATU Košice, druhý Jozef Szabo (25:55) z BK Šaca a po svoj štvrtý triumf za sebou si dobehol domáci borec Milan Dudra (25:29). Pre porovnanie, vlani vyhral na zhruba rovnakej trati o vyše minútu s časom 23:25, pred predsedom klubu orientačného behu v Kysaku Jaroslavom Kollárom, ktorý sa tento rok na trati zranil.

„Tento rok to bolo vyrovnanejšie, “ povzdychol si hlavný rozhodca Michal Sabol, ktorý spoľahlivo ustrážil regulárnosť súťaže.

„Boli dobrí súperi, počasie nám prialo, pivo išlo dobre, malo aj dobrú chuť. Trošku bolo ťažšie to piate pivo, ale dalo sa to vydržať, “ povedal pre Korzár víťaz Milan Dudra, veterán Kysackého pivného maratónu, ktorý inak na takéto podujatia nechodí. „Na prvom ročníku v Kysaku som nebol, na druhom áno, dovtedy sa snažím pravidelne absolvovať túto súťaž. V prvých rokoch sa pili veľké pivá, to bolo oveľa ťažšie. V posledných rokoch som začal vyhrávať a to sa vezie až doteraz.“

M. Dudra sa venuje orientačnému behu. Nie síce profesionálne, zato aktívne. Pred dvoma rokmi som vyhral slovenský rebríček B-kategórie. „Netrénujem toľko, ako kedysi. Orientačnému behu sa už venujem len cez víkendy, keď máme preteky v oblastných kolách, ale aj takto sa trochu ladí forma, “ prezradil borec, ktorý svojich súperov zdolal aj na tom, že má rád pivo. „Pretekári boli dobrí maratónci, ale trošku slabší v pití piva. V behu ma porážali. V treťom, štvrtom kole som ich dobehol a predbiehal som ich v pití piva. Dobehli predo mnou, ale vybiehali za mnou.“ K víťazstvu mu pomohol aj nový efektný dres, ktorý dostal od sponzora kysackého oddielu. „Dnes som ho testoval, “ prezradil o tomto talizmane.

Nielen pivo a šport sú doménou Kysackého pivného maratónu. Je to rodinné podujatie a na deti čakalo niekoľko atrakcií. Mohli si zajazdiť na koni či zasúťažiť o sladké odmeny. Nemožno vynechať ani pivné súťaže a najmä muziku. Tá je pomaly, zdá sa, fenoménom Kysackého pivného maratónu, lebo kapely, ktoré na ňom vystúpili, sa čoskoro stali celoslovensky známe. Možno k I. M. T. Smile, Pehe či No Name čoskoro pribudne i Hrdza, ktorá hrala na jubilejnom desiatom ročníku. Táto kapela je z Prešova, ale jej speváčka Veronika Rabadová je priamo z Kysaku. „Toto leto nás čaká ozaj nabitý program, “ podotkol perkusionista Hrdze Lukáš Maťufka. V najbližšom čase hodlá Hrdza vystupovať na rôznych folkových a world music festivaloch a ďalších letných akciách v Sabinove, Bardejove, Bratislave, Radimove, Kuřimi, Prešove, v poľskom Gniezdnom, v Náměšti na Hané, Banskej Štiavnici, Dolní Lomnej, Valašských Kloboukoch...

Okrem hudobnej produkcie pre mladšie ročníky zvyklo byť pripravené niečo aj pre staršie generácie, či už v podobe hudobných skupín, ľudových rozprávačoch, alebo ich kombinácie. Po kapelách ako Drišľak, Mloci, Žobráci či Montana premiérovalo v Kysaku tento rok humenské zoskupenie Ješeňovský 16-torák. Venuje sa podobnej produkcii ako vranovský Drišľak, zatiaľ na viac amatérskej úrovni.

Desať rokov, to je aj čas na rekapituláciu. Oslovili sme riaditeľa podujatia, Janka Koščaka. Ten vlani Korzáru povedal: „Rozmýšľam, že desiaty ročník ešte urobím a potom predám žezlo niekomu inému.“ Tak ako to teda je a bude? „Musím povedať, že sa to podarilo zorganizovať vďaka vynikajúcej partii bežcov z klubu orientačného behu a lyžovania v Kysaku. Prakticky to celé organizovali oni, všetci sme pomáhali, ako sme vedeli a ten desiaty ročník sme, síce s ťažkosťami, ale dokázali usporiadať. Je to okrúhla oslava nášho snaženia. Toho roku nám veľmi pomohol Obecný úrad v Kysaku. Po iné roky to nebolo, a naozaj si to ceníme. Predpokladám, že na ďalších ročníkoch budem mať menší podiel, prenechám to mladším, alebo aj starším. Ak to bude robiť tá partia, ktorá maratón organizovala v posledné roky, bude to opäť skvelé.“ O svojich nástupcoch obavu nemá, partia v oddieli je podľa jeho slov dostatočne šikovná. V rámci bilancovania sa žiada dodať, že táto partia je druhý rok oslabená o bývalého predsedu Klub orientačného behu a lyžovania v Kysaku Stanislava Franka, ktorý sa významne podieľal nielen na Kysackom pivnom maratóne, ale na športovom živote obce vôbec. Zomrel v novembri 2002.

Pôvodne šla trasa Kysackého pivného maratónu cez dedinu. Podľa J. Koščaka miestne krčmy nemajú záujem, čo bol tiež jedným z dôvodov, prečo sa od vlaňajška ustálila nová trať 5 krát 1 kilometer. Zrejme ostane zachovaná aj na budúci rok. Zjednodušením oproti minulosti sú aj malé topvary. Prvých päť rokov sa pilo veľké pivo, na prvom ročníku dokonca fľaškové! „Áno, mali sme fľaškové pivo, trať bola naozaj veľmi náročná. Odvtedy sme sa poučili a transformovali maratón do takej pozície, aká je dnes, “ povedal Janko Koščak, ktorý si zaspomínal na vznik tradície tohto ojedinelého podujatia: „Zorganizovali sme to za desať dní. Dohodli sme sa na pive, išli sme za sponzormi, čo pred desiatimi rokmi nebol taký veľký problém ako dnes.“

Pôvodne sa akcia konala prvú augustovú nedeľu, neskôr ju usporiadatelia posunuli na poslednú májovú nedeľu. „Od pôvodného dátumu sme upustili, lebo vždy pršalo. Teraz máme počasie máme dobré, i keď pred 2 rokmi nás trošku zlialo...“ Niektorí účastníci majú dodnes v živej pamäti krúpy, ktoré začali padať v čase, keď už väčšina štartového poľa odštartovala, a neostávalo jej teda nič inšie, než dobehnúť. A dobehla.

J. Koščak dodal, že Kysacký pivný maratón by sa mal aj v budúcnosti niesť v duchu rodinnej akcie, na ktorej si prídu na svoje rodičia aj ich ratolesti, ktoré môžu v predstihu osláviť Medzinárodný deň detí. Takisto je rád, že sa k akcii pridali aj turisti.

(máj/jún 04)

Foto: autor

-

Doterajší víťazi Kysackého pivného maratónu:

1995: 1. Viktor Fotul (Košice)

1996: 1. Milan Dudra (Kysak)

1997: 1. Jozef Marcinko (Košice)

1998: 1. Stanislav Šprinc (Košice)

1999: 1. Jozef Marcinko

2000: 1. Jaroslav Horný (Košice)

2001: 1. Milan Dudra

2002: 1. Milan Dudra

2003: 1. Milan Dudra

2004: 1. Milan Dudra

-

Linky na reportáže z predchádzajúcich ročníkov:

2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=220

2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=143

2001: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=22.5.2001/6208P&title=Siedmy%20ro%E8n%EDk%20pivn%E9ho%20marat%F3nu%20v%20znamen%ED%20tis%EDcky%20pr%EDtomn%FDch%0D%0A

2000: http://www.frenky.sk/?c=12&id=4

1999: http://www.frenky.sk/?c=12&id=71

 
11.6.2004 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 20518 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS