dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Liveevil – Lines

Liveevil – Lines (demo 2003) Zoskupenie Liveevil z Hranic na Moravě pustilo nie tak dávno do sveta prostredníctvom Crystal štvorskladbové cédečko s názovm Lines (2003). Základná charakteristika albumu – jungle-rock, je pomerne presná, aj keď trochu zúžená. Zo stroja sa v priebehu necelých 17 minút linú tóny, pri ktorých sa človek cíti, ako v nejakom poriadnom klube.

Štvorčlenné zoskupenie Liveevil využíva elektroniku ako základ svojej muziky, ale jej rámec ďaleko prekračuje. Dôležitú rolu hrajú zboostrované gitary, vysamplovaný i „civilný“ spev, dokonca silná melodická linka. Prvá skladba, titulná Lines, dokonca koketuje s džezovými prvkami, tretia s názvom Act zas zaujme svojou „uhrančivou tanečnosťou“. Z rámca nevybočuje ani druhý opus Opus, kde okrem už spomenutej melodickej linky vyniká dôrazný vokál. Pre úplnosť, záverečnou piesňou je Slayer´s House, v nej dominuje elektronika a zdá sa, že by zaujala na každej tanečnej párty. Na jej konci je nahraný dialóg v angličtine, s výrazným ženským prvkom. O čom tá hádka je, som však nelúštil...

Skĺbenie elektroniky a gitarovej muziky je vždy rizikom. Na jednej strane môže pôsobiť zaujímavo a novátorsky (hoci dnes už to zas až taký novátorský prístup nie je), na druhej strane môže odradiť sťaby hybrid značnú časť publika majúceho radu tanečnú scénu, respektíve gitarovú, tvrdú rockovú muziku. Prípad Liveevil patrí medzi svetlejšie výnimky, v ich hudbe sú všetky komponenty namiešané vyvážene.

Čo je podstatné, celý album má svoju atmosféru - ako som už spomenul, človek sa cíti ako v dobrom klube. Anglické texty tiež nie sú prekážkou, hlas tvorí skôr jeden z nástrojov než aby dominoval muzike. Jungle-rock, už to slovné spojenie znie ako brutálna kombinácia, spojenie nespojiteľného, ale našťastie CD Lines je o inom. Žiadny „mačkopes“ nehrozí, muzika je vyvážená, priezračná, s ťahom, na bránku a do určitej miery aj novátorská. Zaslúži si pozornosť návštevníkov tanečných parties i rockerov a myslím si, že neurazí ani jednu z týchto skupín. Skôr naopak.

(apríl ’04)

Linka na Liveevil: http://www.liveevil.wz.cz

Linka na Crystal production: http://www.crystalprod.cz

 
24.4.2004 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18168 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS