dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frenky vs Poutníci

"Tak otevři oči ty uspěchaná / dámo uplakaná / tak otevři oči, ta hloupá noc končí / a mír je mezi náma..." Kto by nepoznal tento notoricky známy hit, ktorý nesie názov Panenka. Túto skladbu má už roky vo svojom repertoári legenda českej folkovej a country scény - skupina Poutníci. Táto skupina už toho preskákala dosť, a čoskoro zavŕši tridsať rokov svojej existencie. Poutníci vystúpili aj na prešovskom Festivale dobrej hudby - Sigord ´99, kde sme využili možnosť ich trochu vyspovedať. Zamierili sme najprv k najmladším členom skupiny, k hráčovi na banjo Honzovi Mácovi a hráčovi na mandolínu a husle Petrovi Brandejsovi. Poutníkov dopĺňajú ešte Mirek Hulan (gitara), kapelník Jiří Karas Pola (kontrabas, spev) a služobne najstarší člen kapely (hrá v nej už 25 rokov), hráč na dvanásťstrunovú gitaru a spevák Zdeněk Kalina.



Máte už 30 rokov, lebo Poutníci ako kapela už čoskoro majú?
Petr: "Budem mať tridsiatku na Vianoce."
Honza: "Ja som čerstvý tridsiatnik."

Ako ste sa dostali k tejto kapele?
Honza: "Kapelník potreboval hráča na banjo, takže ma zavolal. Poznali sme sa už dlhšie, hrávali sme spolu v Brne v čase, keď som robil civilku v Dome detí, a poznali sme sa tiež z rôznych bluegrassových sejšnov a dielní, na ktorých som vyučoval a on tiež, takže sme sa dali dokopy."
Petr: "Mňa pred tromi rokmi pozvali na nahrávanie platne a už som s Poutníkmi zostal."

Kedysi mával s Poutníkmi Róbert Křesťan, ktorý si neskôr založil vlastnú bluegrassovú skupinu Druhá tráva. Čo hovoríte na jeho tvorbu?
Honza: "Podľa mňa je to, čo hráva skvelé a bezvadné."
Petr: "Tiež som toho názoru. Kedysi som s Druhou trávou aj hral na niekoľkých koncertoch. Je to výborné. Kapela je skvelá, má v nej dobrých muzikantov, jeho tvorba ma tiež oslovuje."
Ako sa vám komunikuje v kapele? Nemáte nejaké generačné nezhody so "šéfstvom"?
Honza: "Ani nie."
Petr: "Vôbec. Je to skôr naopak."
Honza: "Ani síce tí chlapi vyzerajú ako dospelí, ale sú to normálne decká."

Vy sa prispôsobujete im alebo oni vám?
Petr: "Myslím, že nie je treba sa vôbec prispôsobovať, všetko klape."

Poutníci hrajú už síce takmer 30 rokov. Aké však chystajú novinky?
Petr: "Koncom minulého roka sme v tejto zostave vydali platňu, ktorá sa volá Krajní meze. Väčšinu vecí na platňu nepísal náš kapelník Jiří Karas Pola a tento album môžem doporučiť každému, koho zaujíma, čo sa v Poutníkoch aktuálne deje. Zachytáva to dosť našu terajšiu tvorbu."

Bude aj niečo novšie, nová platňa?
Honza: "Na jeseň tohto roku by mala vyjsť kompilácia z troch platní, ktoré Poutníci vydali pre gramofónové závody Loděnice z poslednej doby - už po odchode Křesťana - plus dve nové piesne ako pozvánka na ďalšie cédečko."

O hráčovi na banjo sme Honzovi Mácovi sme sa dozvedeli, že vydal vlastnú školu hry na banjo. Ako k tomu došlo?
Honza: "Keď už som učil na rôznych bluegrassových dielňach, tak som zistil, že chýba na trhu niečo, podľa čoho by sa dalo učiť, a tak som si písal a zhŕňal materiály k tomu učeniu. Zhodou okolností ma oslovilo vydavateľstvo z Chebu, že by chceli vydať školu hry na banjo, tak sme to dali dokopy a vyšlo to. Mimochodom vyšlo to spolu s rozšírenou verziou školy hry."

Zamierili sme aj ku kapelníkovi Poutníkov.
"Benjamínkovia" Petr Brandejs a Honza Máca nám prezradili, že generačné ani komunikačné problémy v kapele nie sú. Ako sa teda hrá Jiřímu Karasovi Pulovi s mladšími kolegami?
"Myslím, že sme v takom stave, že sa prispôsobíme jeden druhému navzájom. Aj čo sa týka muziky, aj čo sa týka spolužitia v kapele - je to v pohode. Myslím, že nám to vyšlo a som tomu veľmi rád."

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18747 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS