dnes je Sobota - 27. júl 2024 - Božena | zajtra Krištof

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Psí vojáci - Live I & II

Psí vojáci - Live I & II Black point music, 2002 (reedícia), 48:51 a 52:40 Black point music vydal reedíciu výborného dvojcédečka legendárnych pražských Psích vojákov. Konečne sa teda toto dielo z roku 1993 znovu dostalo na pulty, keďže originál bol už prakticky nezohnateľný. A 2CD skutočne za to stojí, Psí vojáci boli v tom čase vo vrcholnej forme, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Reedícia je pripravená dôkladne. Inak výborný booklet ale poškodzujú dva šrámy. Prvým je preklep, keď pieseň Jsem zmatený je nechtiac premenovaná na Jsem zmařený a druhým je absencia údaju, kto vydal tento dvojalbum pôvodne, pred reedíciou. Mimochodom, vydalo ho zvláštne vydavateľstvo Gang Records. Zvláštne preto, že v jeho katalógu, ak to možno tak nazvať, bola ako hlavná akvizícia dvojka Lucie (In The Sky), okrem nej sa v ňom nachádzal už len debut Alice - Yeah a po dva platne s názvami Live I & II, a to Lucie a recenzovaní Psí vojáci.

Filip Topol a spol. mali v čase nahrávania 2CD vrcholnú formu, pričom nešlo o jednoduchú záležitosť. Vychádzali totiž v tom čase zo svojho tieňa, keď nechávali zabudnúť na Žiletky, Kiliána Nedoryho, Černý sedlo, Marilyn Monroe a ďalšie hity. Tento jav dokumentujú aj pokriki na Topolovcov na koncertoch zachytených na tomto zázname. Vojáci však nepoľavili zo svojich cieľov, a - aj keď by sa to z názvu mohlo zdať - dvojalbum nie je výberom ich hitov, ale obsahuje (v tom čase) novinkový repertoár. Výnimku tvoria len vtedy málo známe staršie piesne Říkal mi přítel a Žiju.

Kolekcia dokopy 24 piesní obsahujú aj ďalšie dva opusy zo série Russian Mystic Pop, tentokrát päťku a trojku. Zvlášť druhá menovaná, ktorá je záverečným prídavkom, oplýva hitovosťou takmer do takej miery ako slávnejšia štvorka („Jsem mladej“). 2CD Live I & II je kvalitatívne mimoriadne vyrovnané, málo piesní výrazne vyčnieva nad druhými, no azda žiadna z nich neupadá pod priemer. Za najvydarenejšie možno považovať vtip Muž na chodníku, clivú skorobaladu Anděl, sériu Prší (tá sa následne rozvíljala aj na ďalších albumoch), Jsem zmatený, Láska se obrátila na záda či skvelú Irskú baladu. Opomenúť nemožno ani song I´m Lucky. Ten ako jeden z mála hitov z tohto obdobia tvorí dodnes nielenže neodmysliteľnú súčasť koncertov PVO, ale spravidla býva záverečným prídavkom. Psí vojíci sa nevyhli ani dlhším opusom, v tomto prípade je to Bajka či Pětinová, ani tie však nepresahujú desaťminútovú stopáž.

V danom období boli Psí vojáci v takej forme, až došlo k situácii „v najlepšom treba prestať“ Dôvodom bol odchod dlhoročného basgitaristu Jana Hazuku. Ten odohral s vojákmi legendárny posledný koncert (vysielala ho aj Česká televízia) v Lucerne. Topolovi sa však už po nejakých troch mesiacoch podarilo kapelu znovuobnoviť a programom Sestra začali Psí vojáci písať novú kapitolu. Obsah spomínaného posledného koncertu Psích vojákov vo veľkej miere tvoril repertoár z recenzovaného 2CD, čo tiež svedčného koncertu Psích vojákov vo veľkej miere tvoril repertoár z recenzovaného 2CD, čo tiež svedčí o jeho sile. Totiž PVO nikdy neboli kapelou, ktorá by mala dôvod sťažovať sa na nedostatok hitov, preto si Filip Topol vyslúžil dobre myslené, no mierne podpichovačné pomenovanie „Michal David undergroundu“.

Pre úplnosť dodajme, že pod hudbou Psích vojákov na 2CD Live I & II je unisono podpísaná celá kapela, texty sú zas výlučným dielom (až na anonym Žiju) Filipa Topola. Zvuk je poznačnený tým, že ide o živú nahrávku, ale celková kvalita dvojalbumu tým neutrpela. V čase, keď vyšiel prvý raz, zožal od českej kritiky oprávnené ovácie. Ani takmer desaťročný odstup nemusí na nich nič korigovať.

(február 2002)

Prečítajte si aj rozhovor s Filipom Topolom http://www.frenky.sk/?c=12&id=28

 
27.3.2003 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18670 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS