dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Imunita - Zdanlivá sloboda

Imunita - Zdanlivá sloboda CD, vlastným nákladom, 2002 Dobré CD. Táto jednoduchá charakteristika mi ako prvá zišla na um, po niekoľkonásobnom vypočutí si prvého albumu punkovej kapely Imunita.

Album si kapela v duchu hesla „do it yourself“ vydala vlastným nákladom. Obsahuje 10 skladieb vychádzajúcich z punkových koreňov. A treba povedať, že stagnujúca slovenská punková scéna presne takúto dávku do svojích žíl potrebovala. Hudobne vychádza Imunita z klasického punkrocku, no neostáva len pri ňom, ale je tvrdšia a odbieha k hardcoru. O chuti experimentovať svedčí inštrumentálka evokujúca country & western muziku. Našťastie Imunita - aj keď sa experimentov nebojí - neexperimentuje. Jej punk-hardcore je taký, aký má byť - výborné bicie, ostrá gitara a basa. Čo si viac želať.

Textovo sa kapela pohybuje v kritickej rovine. Protispoločenské texty možno občas balansujú na hrane, avšak na rozdiel od iných skupín podobného zamerania neskĺzavajú do rieky banalít, naivít a stupidít. Naopak, sú kritické, nonie hlúpe, presne zapadajúce do muziky tohto rangu. Veršík „ovládajú nás stále tí istí / udavači, svine a komunisti“ nemožno označiť za nepravdivý...

Je dobré, že celkový sound albumu Zdanlivá sloboda má bližšie k punku než k HC, pretože - ako som už spomínal - práve slovenská punková scéna takéto oživenie potrebuje ako soľ.

Spevák Imunity síce má miestami problémy s hlasom, no na nahrávke to dokáže ustáť a znie presvedčivo. Zvuk nie je práve najideálnejší. Ide o štúdiovú nahrávku, no chlapci si evidentne zaplatili lacnejšie štúdio. Je na hranici únosnosti, ale pri tomto druhu muziky ju neprekračuje, ba pri takejto hudbe sa dá len ťažko predstaviť uhladenejší zvuk, tá suovosť mu pristane.

Skrátka a dobre a ešte raz: Je to dobré CD.

(február 2003)

Linka na web skupiny Imunita: http://www.imunita.host.sk

UPDATE: V článku spomínam, že "spevák" - až neskôr som zistil, že ide o speváčku. To mnohé vysvetľuje. :-)
Ale inak platí to, čo som napísal...

 
18.3.2003 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18639 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS