dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Vašo Patejdl a hostia na turné

Vyše tri hodiny trval sobotňajší koncert Vaša Patejdla a jeho hostí v prešovskej Mestskej hale. Metropola Šariša bola predposlednou zastávkou Patejdlovho česko-slovenského turné V. P. Tour 2002 - Sme tu!

„Koncipovali sme to tak, aby to bol pre ľudí zážitok, keď to má byť megaturné. Chceli sme tiež predstaviť slovenskú muziku v Čechách, kde sme začínali. Preto sa program volá Sme tu!,“ prezradil Vašo Patejdl, ktorý nám ďalej povedal, že príprava na šnúru trvala rok. „Všetko so všetkým súvisí a urobiť takéto turné nie je jednoduché. Na to musia byť schopní ľudia, musí byť zabezpečená organizačná i finančná stránka. Toto turné sme začali plánovať už počas minuloročného turné s Elánom.“

Za svojich hostí si vybral Katarínu Hasprovú, ktorej produkoval nový album, Petra Nagya a kolegu z Elánu Joža Ráža. „Nie je na svete človek, ktorý by ma prinútil toto robiť. Okrem Vaša. Keď ma o to požiadal, tak to robím,“ uviedol pre Korzár Jožo Ráž, ktorý odspieval niekoľko starších vecí. Výber skladieb Dve a dve, Tanečnice z Lúčnice, Dresy, Rabaka, Smrtka na pražskom orloji či skoro zabudnutá Kurva, teraz asi nebol náhodný a má možno súvislosť s udalosťami, ktoré Ráža sprevádzali v posledných rokoch. Jeho elánistický kolega Patejdl tvrdí, že vybrali „pesničky, ktoré sa na bežných koncertoch Elánu nehrávajú“.

Na konci koncertu, podľa očakávania, odznela Rážom odspievaná (v refréne všetkými) Voda, čo ma drží nad vodou a záverečný Patejdlov prídavok Nepriznaná. Program bol koncipovaný tak, že Vašo Patejdl odohral vždy svoj set (ten posledný bol z obdobia Elánu) a po hudobnom predele na motívy jeho skladby Chlapci z predmestia nastúpil hosť. Všetkých sprevádzala deväťčlenná skupina Vaša Patejdla, v ktorej nechýbala dychová sekcia či pohľadné dievčenské vokálne duo. Bicie obsluhoval Marcel Buntaj, gitaru Juraj Burian, Elán mal v nej ďalšie zastúpenie v podobe gitaristu a klávesáka Petra Farnbauera.

Plná hala, ktorej kapacita však bola značne zmenšená posunutím pódia skoro k jej polovici, sa dočkala takmer všetkých Patejdlových hitov, pričom najmenšie zastúpenie mali piesne z aktuálneho albumu Spovedaj ma zo spomienok. Aplauz zožali aj Nagyove hity Poďme sa zachrániť, Chráň svoje bláznovstvá, Sme svoji, Kristínka iba spí či Láska je tu s nami. Pri duete Mopedová z filmu Fontána pre Zuzanu odspievala s Vašom Katarína Hasprová. Za pozornosť stál mimoriadne dobrý zvuk.

(október 2002)

Rozhovor s...

Vašom Patejdlom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=188

Petrom Nagyom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=189

Jožom Rážom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=190

Staršie fotky Kataríny Hasprovej: http://www.stenly.sk/?c=12&id=58

 
5.11.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 18418 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS