dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Dan Bátra začínal s J. A. R. ako fanúšik

Do hviezdnych výšin ho vyniesla titulná úloha v českej verzii muzikálu Jesus Christ Superstar, kde hral Judáša a tiež alternoval Ježiša. Dan Bárta vstúpil na českú hudobnú scénu spolu s plzenskou rockovou kapelou Alice, ktorú „vytiahol“ David Koller. Po skončení muzikálu a odchode z kapely Alice presedlal Dan na inú hudobnú vlnu. Najprv ako hosť, neskôr ako stály spevák pôsobil vo funkovej úderke J. A. R. a jej projektoch. Okrem toho vydal kritikmi i poslucháčmi cenený sólo album Illustratosphere. Objavil sa aj vo filme.

Rozhovor s D. Bártom vznikol po vystúpení J. A. R. na trenčianskom festivale Bažant Pohoda 2002. Dan prekvapil plynulou slovenčinou.

J. A. R. je v súčasnosti v Čechách zavedená kapela, no na Slovensku to tak nie je. Aj na Pohode ste hrali pred publikom, ktoré vás až tak nepozná. Spokojnosť?

- V pohode. Ľudia sa bavili, takže myslím, že niet dôvod nebyť spokojný.

Hovoríš plynulo slovensky, máš tu nejakých predkov?

- Nie.

Do J. A. R. si sa dostal oblúkom cez Alicu a muzikál. Asi to nie je prvá otázka tohto typu...

- ...ale je taká veľmi pod triko. Teraz my riešime to, že nahrávame ďalšiu platňu, takže sme v takom rozpoložení, že sa veľmi snažíme akosi prísť jeden k druhému a vážne to uchopiť, tak, aby z toho niečo bolo, aby to neostalo iba ako sen či nedokonale natienené predstavy. Po troch týždňoch sme hrali zasa naživo a ja hrám živo rád. Lebo pri takomto hraní už nie je možné nič vrátiť a v J. A. R. sú dobrí hudobníci a dobrí kamaráti, s ktorými hrám rád.

Na tvoj sólový projekt Illustratosphere boli zo všetkých strán pozitívne ohlasy. Ako berieš tento fakt? Chystáš niečo podobné?

- Určite s Illustratosphere budeme niečo robiť, ale ešte neviem presne v akej zostave, kedy, čo a ako. Napísať pesničky tak, aby som si mohol stáť za každým slovom a každým tónom fakt nie je záležitosť troch, štyroch mesiacov. To neviem. Ak to niekto vie, tak ho obdivujem. Mne to trvá tri, štyri roky, kým je to v tom štádiu, že už to chcem urobiť, je to kompletné, chcem sa toho zbaviť. Niečo však určite ešte spravím.

J. A. R. a spol. (Monkey Business, Sexy Dancers...) si vždy dávajú záležať aj na vizuálnej stránke, ich videoklipy patria medzi to najlepšie, čo česká scéna v súčasnosti ponúka. Bude niečo nové v tomto smere?

- Nič také nechystáme, v zmysle, že by sme mali nejaký plán na zajtra, pozajtra. Normálne si to zatiaľ pripravujeme v hlavách a každý k tomu povie včas to, čo má.

Skupina J. A. R. je zaujímavá kapela, najčastejšie radená do funky. Nejaký vážny slovenský ekvivalent k nej nie je...

- Mal som pocit, že Made To Mate sa snažili robiť niečo v tomto duchu, ale bolo to priveľmi štýlové. My sme skôr takí, že každý je niekde inde a sa to natoľko prepája, že našu muziku vnímam viac ako fúziu, ktorá sa nebabre hoc aj s tým, že by mohla byť veľmi popová.

Poznal si aj prvé dve platne svojej terajšej kapely, ktoré boli odlišné od dnešného repertoáru?

- Ja som regrutoval už z prvej brázdy fanúšikov, takže normálne som najprv chodil na ich koncerty, až potom som si s nimi skúsil niečo zaspievať a až tak som sa včlenil do kapely.

(júl 2002)

Foto: Frenky

Celú reportáž z Bažant Pohody 2002 nájdete tu:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=158

Viac o Danova Bártovi a J. A. R.:
http://www.rap.cz

Update 02/2006: O SuperStar vyšla kniha s názvom Gaučaňa, ktorá obsahuje aj rozhovor s Danom Bártom. Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
17.9.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18301 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS