Sviatočná syrová roláda
Chuťovka, po ktorej sa obliznete.
Syrová roláda
Syrová roláda je populárna. Jeden recept na ňu tu mám, od Matúša Murajdu, a patrí medzi najvyhľadávaniejšie - https://www.frenky.sk/clanok/586/syrova_rolada
Teraz tu dávam osvedčený recept môjho svokra Stana. Nazval som ho sviatočná syrová roláda, pretože ho vyrába na sviatok, vždy na príchod Nového roka. Nejde len o silvestrovskú dobrotu, aj keď mi pasuje k tomuto dátumu, ale pripraviť sa dá úplne hocikedy.
Potrebujeme: 300 g syra - eidamskej tehly, 200 g šunky, 50 g kyslej uhorky, 20 g uvarenej mrkvy karotky, 30 g kapie, 3 vajcia, 100 g smotanového taveného syra, 50 g masla, 10 g cibule a soľ plus čierne korenie.
Postup: Eidam zabalíme do mikroténového vrecúška a ponoríme ho do horúcej vody.
Keď syr zmäkne, rozvaľkáme ho na zhruba polcentimetrový obdĺžnik.
Tavený syr vymiešame s maslom, aj s nadrobno posekanou cibuľou. Keď máme vyvaľkaný syrový plát, potrieme ho syrovou penou a do stredu poukladáme šunku, narezanú na malé hranoly, uhorku, mrkvu, kapiu a vajcia natvrdo, ktoré nakrájame na štvrtiny. Osolíme, okoreníme a zvinieme, pričom túto roládu zabalíme do alobalu. Dáme ju stuhnúť na chladné miesto a potom pokrájame na kúsky, optimálne okolo 1,5 cm.