dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Novinárske kolky 2023

Vo Veľkom Šariši opäť súťažili žurnalisti na tradičnej akcii.

Novinárske kolky
Novinárske kolky
Ako každý rok, aj teraz som sa zúčastnil kolkárskej súťaže novinárov. Píše sa rok 2023 a bol to už 23. ročník, väčšinu z nich som absolvoval.

Takto to bolo pred 10 rokmi:
https://www.frenky.sk/clanok/835/novinarske_kolky_2013
A v hlbšej minulosti:
https://www.frenky.sk/clanok/766/novinarske_kolky_-_fotoreportaze.html

Na aktuálnom ročníku som aj súťažil, nič moc, ale som rád, že som si po zranení zachádzal. Víťazom gratulujem.

Urobil som zopár fotiek a viac informácií k tomu písať nemusím, keďže tak spravil staronový predseda RO SSN v Prešove Jožo Jurčišin.

Tu je jeho tlačová správa:

Tradícia novinárskeho turnaja v kolkoch žije

V poradí 23. ročník akcie nazvanej Novinárske kolky, ktorou Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove otvára kalendár svojich aktivít v priebežnom roku, sa konal na nemennom mieste v kolkárni vo Veľkom Šariši 13. marca. Tým, že hralo dovedna päť štvorčlenných družstiev, sa len potvrdilo, že tradícia podujatia je stále živá.
Zápoleniu na dráhach jednej z najmodernejších kolkární na Slovensku predchádzala – takisto tradične – tlačová beseda s primátorom mesta Veľký Šariš. Za tých 23 rokov sa na tomto poste vystriedali štyria muži, najnovšie Viliam Kall pozíciu primátora v minuloročných voľbách obhájil. Na stretnutie s novinármi prišiel pre neho s radostnou správou: „Počtom obyvateľov prihlásených na trvalý pobyt v našom meste sme predbehli neďaleké Lipany. Asi pred piatimi rokmi sme mali šesť tisíc obyvateľov, v súčasnosti ich je 6 760.“ Ako dodal, na jednej strane je to dobré, že v mestečku pod zrúcaninou starobylého Šarišského hradu, s pivovarom Šariš vyrábajúcim o. i. renomované pivo a iba osem kilometrov od Prešova (spája ich aj mestská hromadná doprava), rastie počet obyvateľov, na druhej strane to vytvára tlak na samosprávu, aby vytvárala pre ich život patričné podmienky. „Áno, rastú nám podielové dane, ale musíme riešiť nové a nové problémy, “ poznamenal V. Kall.
Z toho, čo je aktuálne na stole primátora a celého zastupiteľstva je rozšírenie cintorína o približne tisíc nových hrobových miest, otvorenie archeoparku so stredovekou usadlosťou na lúke pod hradom, pokračovanie v oprave ruín hradu s pomocou príslušníkov miestnej rómskej komunity, na čo samospráva získala zdroje z projektu ministerstva vnútra, uzavretie verejnej architektonickej súťaže na prerobenie vyše storočnej budovy mlyna na kultúrno-spoločenský objekt. To všetko aj s využitím cudzích zdrojov cez rôzne projekty a granty.
Zámerov je viac aj v oblasti sociálnej starostlivosti. V mestečku začal fungovať novopostavený domov sociálnych služieb, o chvíľu spustí sa prevádzka denného stacionára, v pláne je rekonštrukcia budovy kina, ale aj ďalšie zveľadenie športového areálu. Zo športu mestská samospráva podporuje sumou po 20 tisíc eur futbalový klub a kolkársky oddiel TJ Slavoj.
Samozrejme, že novinársky turnaj nebol len o súťažení, ale v prvom rade o stretnutí ľudí z tej istej lode. Bojovalo sa tuho, ale post „naj“ hráča obhájil (a to už trvá dlhé roky) prešovský kameraman Milan Jusko. Rovnako je nemenné aj zloženie „kmeňových“ organizátorov akcie – riaditeľa turnaja za novinárov Jana Jacoša a jednej z najlepších hráčok v histórii veľkošarišských kolkov, dnes trénerky Ivety Perecárovej. Všetkým vďaka!
Jozef Jurčišin, predseda RO SSN Prešov

Výsledky

Poradie družstiev:
1. Formula (M. Jusko, Ľ. Kašický, L. Kašická, D. Rákoš) 925 kolkov,
2. Domaša team (D. Dadej, V. Dadej, A. Galajdová, S. Dohovič) 812,
3. RO SSN Prešov (K. Mudríková, J. Jurčišin, J. Jacoš, M. Grejták) 757,
4. Ahoj TV (J. Mačejovský, I. Kriššák, M. Baranová, D. Dedina) 736,
5. Press team (M. Mudrák, Š. Jusko, L. Pribulová, M. Frank) 551.
Poradie jednotlivcov:
Muži: 1. Milan Jusko 287, 2. Jozef Jurčišin, Vladimír Dadej po 222, 3. D. Rákoš 220, 4. J. Mačejovský 203, 5. Ľ. Kašický 201,
Muži 60-roční a starší: 1. J. Jurčišin 222, 2. J. Jacoš 176. 3. M. Mudrák 112,
Ženy do 40 rokov: 1. A. Galajdová 211, 2. M. Baranová 171, 3. L. Pribulová 148,
Ženy 40-ročné a staršie: 1. L. Kašická 217, 2. K. Mudríková 191.

 
20.3.2023 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 875 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS