dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Debut skupiny Chiki liki tu-a - archívna antirecenzia z roku 1998

Vyhrabaný mystifikačný článok spred rokov. Samotný album už overil zub času...

Obal albumu
Obal albumu
Keď vyšla v roku 1998 prvá kazeta kapely Chiki liki tu-a, bola to bomba. Vynikajúci eponymný debut, neskôr nazývaný Nezatváraj Milan dvere, bol niečím novým, kvalitným, alternatívnym a kapela ním potvrdila, že to nebude len krátkodychá zábavka.

V tom čase o Chiki liki tu-a nejavil záujem žiadny vydavateľ, kapela (asi nespravodlivo) ostávala na okraji verejného záujmu, čo sa po rokoch zlomilo, ale to je iný príbeh.

Album neskôr vyšiel v niekoľkých reedíciách. Ako súčasť 2CD Kysak (spolu s druhou kazetou Budeš musel vlasy na blond prefarbil), neskôr ako súčasť ďalšieho kompletu Margecany a najnovšie na CD a LP.

V čase vydania – a v naznačenom kontexte – som do Prešovských novín napísal recenziu, či skôr antirecenziu.

Bola to taká “srandička”, koniec koncov, ešte to boli 90. roky, vrcholiaci mečiarizmus a písaná bola štýlom, akým za boľševika pohlavári zakazovali rockové kapely. Aj v nej bol hojne parafrázovaný neslávne známy hanopis Nová vlna se starým obsahem z komunistického plátku Tribuna.

Či to ľudia pochopili, alebo sa to minulo účinkom, nie je známe. Výsledok zrejme ostal niekde na pol ceste.

Ale text som vyhrabal v archíve, našiel som na internete konverziu z txt na doc (čo boli súbory .txt, to už dnešní mladí ani nevedia) a zverejňujem ju v pôvodnom znení tu.

RECENZUJEME

Debut skupiny Chiki liki tu-a

Chiki liki tu-a, CD(?)/MC, vydavateľ zrušil zmluvu (vyšlo iba vlastným nákladom), 1998, čas: cca 50 min.

Dostala sa mi do rúk nahrávka amatérskej skupiny z Prešova s názvom Chiki liki tu-a. Už samotný názov tejto amatérskej formácie neveštil nič dobré. Hudobná stránka skupiny nie je v súlade s požadovanými trendami slovenskej populárnej scény.

Nevhodne sú použité hudobné nástroje ako trombón alebo trúbka, ktoré by sa v slovenskom hudobno-zábavnom priemysle nemali využívať v takej miere, ako sú využité na nahrávke spomínanej formácie. Pritom hudba skupiny Chiki liki tu-a nevychádza z bohatej klenotnice slovenského folklóru ani z moderných syntetických zvukov, ale z dekadentných smerov, ktoré slovenskú kultúru neobohacujú, nedržia sa jej smeru a tradícií, ale priam naopak - škodia jej. Nízku úroveň hudby by mohla zachrániť textová stránka. Tá je však najslabšou zložkou nahrávky.

Texty nevychádzajú ani z národných tradícií, ani z ľudovej slovesnosti. V niektorých prípadoch dokonca popierajú tradície slovenskej cyrilometodskej kresťanskej tradície a pokúšajú sa pseudovtipnými odkazmi kritizovať mladú slovenskú republiku a jej predstaviteľov, čím ohrozujú samotnú štátnosť a zvrchovanosť nášho mladého Slovenska. Autori nerešpektujú čistotu našej krásnej rodnej reči a dokonca využívajú výrazy zo šarišského nárečia. Za toto veru nebojovali ani bernolákovci, ani štúrovci.

Ak bude skupine poskytnutý aj ďalší priestor na svoju produkciu, ľahko sa môže stať, že sa Chiki liki tu-a nebudú štítiť spievať dokonca v maďarčine alebo češtine! Spevák naviac neovláda frázovanie, má silno východniarsky prízvuk a neadekvátny hlas na spev. Snaží sa spievať vo vysokých výškových tónoch, ale výsledný efekt je vrcholne amatérsky. Mal by si vziať radšej príklad od Maťa Ďurindu alebo Róberta Opatovského. Aby som len nekritizoval, musím vyzdvihnúť aj pozitíva.

Tým jediným je kvalitný zvuk nahrávky, čo však nie je zásluha kapely, ale štúdia Slovenského rozhlasu. Vôbec nie som proti zábave, ani pop music či proti rocku. Hudba a spev, i hudba zábavná, je neoddeliteľnou súčasťou života mladej generácie - potomkov Svätopluka a Štúra, ako aj neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kultúry. Ale aj zábavná hudba a jej texty však musí byť predovšetkým dobrá. Mala by sa vyznačovať spevnosťou, príťažlivými hudobnými nápadmi, textovo by mala vychádzať z melódie našej ľúbozvučnej slovenčiny a jej obsah nesmie byť vulgárny, odpudzujúci a nesmie propagovať to, čo je našej spoločnosti a životu prevážnej väčšiny mladej generácie cudzie.

Hodnotenie: Nedoporučujem nahrávku inkriminovanej skupiny vydať, ani umožňovať jej hudobnú produkciu na koncertných vystúpeniach.

P. S. : Neberte tú recenziu úplne vážne. Alebo, žeby... ?!

Neskôr som napísal aj recenziu na druhý album, tá je tu: https://frenky.sk/clanok/72/chiki_liki_tu-a_-_druhy_pokus_aj_s_kristinou.html
Rozhovor zo tohto obdobia je tu: https://www.frenky.sk/clanok/33/chiki_liki_tu-a.html

Kapela odohrala viac než tisícku koncertov a súdiac podľa toho najnovšieho, ktorý som videl na Stromoradí, chytila (staro)nový dych – tu je reportáž z tisíceho koncertu: https://presov.korzar.sme.sk/c/6727134/chiki-liki-tu-a-chystaju-tisici-koncert-pozrite-si-prvy.html
Do pozornosti dávam ešte klip z novšieho obdobia, v ktorom som mal tú možnosť účinkovať: https://www.frenky.sk/clanok/1020/ako_ma_petruska_pod_krk_chytil.html

 
22.12.2022 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 1318 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS