dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Börek – turecká špecialita

Aj s videom s hviezdnou ZKH.

Börek
Börek
Výbornú tureckú špecialitu börek som vyskúšal vo vychýrenej Deraliye Restaurant v tureckom Istanbule.
https://deraliyerestaurant.com/

Vyskúšal som ju nielen zjesť, ale aj si ju pripraviť. Pod dohľadom skúseného majstra šéfkuchára menom Necati Yilmaz.

Nebol som sám, spolu so mnou si pripravovali börek dve novinárskej kolegyne - Zuzana Kovačič Hanzelová a Katarína Gecziová (tú na fotkách a videu nevidieť, ona to práve sfotila).

Tu je video: https://www.youtube.com/watch?v=UGlw0k9roAc

A tu instagramový príspevok: https://www.instagram.com/p/CdA6x2XoB05/

V Istanbule sme boli vďaka https://dovolenka.sme.sk/ - ak chcete mať takéto zážitky, nie je problém, stačí kliknúť a vybrať si...

Späť k pokrmu.

Börek, alebo tiež berek, böreği, borek, burek, böregi je typické turecké jedlo, ktoré robia na viac spôsobou a jednoducho sa dá pripraviť aj na Slovensku.
Podstatná je kombinácia chutí, ktorú pre tento recept volím tak, ako sme ju v Istanbule vyskúšali.

Základom je tenké cesto.

My sme ho už tam mali hotové, inak sa dá spraviť jednoducho – hladká múka, vlažná voda, soľ.
Pomery sa dá utrafiť, našiel som taký zájkladný, že na pol kila múky ide tri a pol deci vody a čajová lyžička soli.
Necháme vykysnúť a vyvaľkáme na tenko, tenučko.

Asi je dobré rozdeliť ho predtým na „bochníčky“, napríklad tuto https://varecha.pravda.sk/recepty/borek-z-tenuckeho-cesta-videorecept/78209-recept.html radia toto: „Bochník následne rozdelíme na 4 časti a každú ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky poukladáme na naolejovanú tácku a dobre ich zo všetkých strán ponatierame olejom. Nakoniec ich necháme 20 minút postáť.“

Plnka: börek je v princípe syrový koláč, takže náplň tvorí nastrúnaný syr. V našom prípade štyri druhy syra:
Ementál
Parmezán
Feta
Údený syr

Zoberieme plát cesta (okrúhly, akoby na pizzu) a na jeho koniec nasypeme jednu hrsť (nie viac) syrovému mixu a roztiahneme po dĺžke.
Zvaľkáme prstami do trubice, „cigary“.

Tesne pred koncom, keď ostane len taký trojuholník cesta, tak ho potrieme vajíčkom (bielkom) a „zalepíme“. Rovnako vložíme do vnútra, potrieme a „zalepíme“ oba konce trbice a stočíme ju dookola. Až vznikne taký „slimáčik“, ale spraviť môžete napríklad aj srdce. Alebo ponechať cigaru, niekde to takto robia (napr, tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/chrumkavy-tenucky-borek-sigara-borek-bore/81569-recept.html).

Toto dáte opražiť do rozpáleného oleja.

Vyberieme a pred konzumáciou príde posledná finta, dáme naň trochu medu. Ten dodá slano-neutrálnej chuti špecifický nádych.

Je to dobrota a v princípe ľahký recept.

Dobrú chuť.

https://www.youtube.com/watch?v=UGlw0k9roAc

 
10.5.2022 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 3539 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS