dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Starí slovanisti o Pavlovičovcoch: Boli to ikony

Kto si myslí, že futbaloví bratia Pavlovičovci sú legendami len na východe, hlboko sa mýli. Ikonami sú aj v Slovane.

Starý Tatran Prešov v Sudáne
Starý Tatran Prešov v Sudáne
Tento článok vyšiel začiatkom roku 2018, kedy sme si pripomínali piate výročie úmrtia Ladislava Pavloviča, futbalového „cára“ a najlepšieho prešovského športovca storočia. Mal som to šťastie si s ním zahrať v jednom tíme v roku 1998 na futbalovej exhibícii v Lipníkoch, kde hosťoval v novinárskom tíme a na pár minút aj zasiahol do hry.

V uvedenom 2018 roku navyše oslavoval jubileum 90 rokov jeho brat, ďalší skvelý futbalový reprezentant Rudolf Pavlovič. Taktiež dlhoročný tatranista, ktorý svoju kariéru ukončil v Bardejove.
Zakrátko na to zomrel. Ako aj viacerí z aktérov, s ktorými sme na prešovské futbalové legendy spomínali. Išlo o starých slovanistov, ktorí sa vtedy stretávali pravidelne na káve. Spojil ma s nimi Ján Medviď, ďalší futbalista, ktorého kroky viedli z Tatrana do Slovana.

Článok vyšiel v Prešovských novinách, dnes ho nájdete na Športnete:
https://sportnet.sme.sk/spravy/slovanisti-pavlovicovci-boli-ikony-ako-messi-v-barcelone/

A pokračujem aj tu.

Na spomínaných Ladislava a Rudolfa Pavlovičovcov nedajú dopustiť ich súperi (aj občasní spoluhráči) zo Slovana Bratislava.
Starí páni slovanisti, niekdajší reprezentanti, sa stále stretávajú na káve a téma ich rozhovoru sa často točí okolo bratov Pavlovičovcov.

Od kráv do Slovana

Najbližšie k nim mal Ján Medviď (71), iniciátor tejto rozpravy, ktorou chcú pozdraviť do Prešova Rudolfa Pavloviča.
Pochádza zo Stročína pri Svidníku. „Do štrnástich rokov som nemal trénera. Mal som len kravskú akadémiu, pásol som kravy, futbal sme hrali s handrákom. V roku 1960 išiel na strednú stavebnú priemyslovku do Prešova a všetko sa zmenilo, “ hovorí niekdajší reprezentačný záložník.
V Tatrane už hrával jeho starší brat Michal a mladého Jána si vyhliadol tréner Ambrozy.
Po roku sa dostal do áčka dorastu, ktoré viedol Ján Karel. Seniorov v tom čase trénoval Jozef Karel a ten talentovaného futbalistu vyskúšal v sedemnástich rokoch.

„Tak som prvý raz pričuchol k Pavlovičovcom. Už som ich registroval, veď boli v tom čase v Tatrane Prešov slávni ako dnes Messi v Barcelone. Pre mňa to boli ikony. Vykal som im. Keď som sa dostal k nim do kádra, mal som rešpekt a pokoru. Ohromné osobnosti, na ihrisku i v kabíne, ktorých si ľudia vážili, hltal som každé ich slovo, “ spomína na prvé zoznámenie.
Vlastne nie úplne prvé. „Otec ma zobral na futbal do Prešova. A bol to zápas Prešov – Slovan. A Laco dal Schrojfovi gól. Brankár Schrojf bol veľká hviezda, už vicemajster sveta z Čile.“
Tatranisticko-slovanistický osud mal J. Medviď niekde vpísaný. V roku 1964 bol na lavičke, keď desať minút pred polčasom zranili Laca Pavloviča a práve on ho vystriedal. O rok nato už bol v Slovane.
Nezabudne ani prvý zápas za Tatran. Nastúpil v príprave proti Stropkovu (4:1) a hoci bol len mladík, dal dva góly.
„Pavlovičovci boli svojskí, aj keď rozdielni a ohromne sa dopĺňali. Rudko bol introvertnejší. Lacko zas vedel kabínu vyburcovať. Neboli tí, čo nadávali, skôr nás mladších povzbudili.“
Ján Medviď má aj osobnú spomienku na Ruda Pavloviča. Ako školák bol najďalej, keď boli zo základnej školy v Mestisku na výlete v Krásnej hôrke.
Do zahraničia sa premiérovo dostal s dorastencami Tatrana a Karolom Jurkom, do Krakova. No a potom leteli (Ján prvý raz v živote) do Berlína, kde pred príjazdom cyklistov Pretekov mieru odohrali duel s Unionom Berlín.

„Išli sme vlakom do Prahy, prespali sme v hoteli Paríž a ráno sme mali pokračovať letecky do Berlína. Vstávalo sa skoro ráno, ale letiskový bufet bol otvorený. Rudo ma zavolal. Janči, poc tu. Znam, že ňemaš peneži. A kúpil mi raňajky, “ váži si dodnes malé, ale významné gesto, na ktoré jeho aktér možno už aj zabudol.

Legendy o legendách

Vicemajster sveta z Čile 1962 Pavol Molnár (81) si na Rudolfa Pavloviča spomína najmä z ligových zápolení.
„Rudo na mňa hral osobku. Vždy sa ospravedlnil, že inak nemohol, len kopnúť, “ smeje sa.
Bol aj pri exhibičnom zápase na jeho štyridsiatku a stretli sa aj v československej reprezentácii na zájazde v Brazílii v roku 1956.
V inom čase sa v najcennejšom drese stretol aj s Lacom Pavlovičom. Na ME 1960 získali pre Československo tretie miesto. V zápase o bronz skóroval. A spolu hrali aj ligovú súťaž, keď L. Pavlovič vojenčil v ČH Bratislava.

Rodák z Kysaku Anton Urban (84) zažil ako slovanista emotívne súboje s Pavlovičovcami.
„Boli to ťažké zápasy, Tatran vtedy patril medzi špičku československého futbalu. Vždy bolo vypredané, “ vraví.
„Mám len tie najkrajšie spomienky na život, futbal, Prešov, ligu, súperenie. Boli ikony prešovského, východoslovenského i československého futbalu. Mimoriadne zjavy, nielen ako hráči, ale aj ako ľudia.“
Ďalším z partie reprezentantov a starých slovanistov, ktorá sa stále pravidelne stretáva, je Jozef Obert (80).

„Pavlovičovci boli legendy. Rudo leží doma, chorý, želám mu pevné zdravie, “ hovorí futbalová legenda.
V sezóne 1964/65 hrával s Pavlovičovcami aj za Tatran Prešov, získali druhé miesto v lige.
Mimochodom, aj so Slovanom bol najvyššie druhý.
S Lacom Pavlovičom hrával aj v národnom mužstve. „Patria k tým, čo v Prešove niečo dokázali, “ dodáva Jozef Obert.

Článok (aj s profilmi aktérov) nájdete tu: https://sportnet.sme.sk/spravy/slovanisti-pavlovicovci-boli-ikony-ako-messi-v-barcelone/

Fotofaléria: https://sportnet.sme.sk/bratia-pavlovicovci-fotogaleria/

Foto: archív J. Medviďa

 
  • Slovan 1975
    Slovan 1975
13.4.2022 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 1798 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS